Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRUMP PROMIJENIO POLITIKU

Amerikanci izdali svoje dugogodišnje saveznike? Turska kreće u veliku vojnu operaciju

turska vojska u Siriji
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
07.10.2019.
u 10:07

– Američke oružane snage neće podržati operaciju niti biti uključene u nju – navodi se u priopćenju Bijele kuće.

Turska planira "uskoro" pokrenuti dugo planiranu ofenzivu u sjevernoj Siriji, istočno od rijeke Eufrat, koju američke snage neće podržati niti će u nju biti uključene, priopćila je Bijela kuća u nedjelju.

Priopćenje je objavljeno nakon telefonskog razgovora turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegova američkog kolege Donalda Trumpa o planovima Turske za uspostavu "sigurne zone" istočno od rijeke Eufrat u Siriji.

Erdogan je u razgovoru s američkim predsjednikom izrazio "nezadovoljstvo zbog toga što američka vojska i sigurnosne službe ne provode dogovor" postignut u kolovozu s Washingtonom o uspostavi te zone koja tursku granicu treba odvojiti od teritorija sirijskih Kurda, objavio je ured turskog predsjednika.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Ta se zona treba uspostaviti između turske granice i sirijskih područja pod nadzorom kurdske milicije YPG, kojoj je Washington pomogao da porazi Islamsku državu. Ankara tu miliciju smatra terorističkom organizacijom.

"Američke oružane snage neće podržati operaciju niti biti uključene u nju", navodi se u priopćenju Bijele kuće.

"Američke snage, nakon što su teritorijalno porazile 'kalifat' (Islamske države), neće više biti u neposrednom području", dodaje se.

Bijela kuća je ponovila da SAD neće držati u zarobljeništvu borce Islamske države "iz Francuske, Njemačke i drugih europskih država".

Turska će sada biti odgovorna za sve borce Islamske države u područjima osvojenima u protekle dvije godine, kazala je Bijela kuća.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan najavio je u subotu da će Turska izvesti zračnu i kopnenu vojnu operaciju istočno od rijeke Eufrat u Siriji.

Povratak izbjeglica

Turski predsjednik u utorak je rekao da gubi strpljenje sa Sjedinjenim Državama i da će uskoro povesti vojnu ofenzivu na sjeveroistoku Sirije. "U ovom času nemamo drugog izbora nego nastaviti ići svojim putem", rekao je. "Sve smo pokušali. Bili smo krajnje strpljivi", dodao je. "Ne možemo više gubiti ni časa".

Erdogan se usto nada da će sigurnu zonu, kojom će udaljiti YPG od turske granice, moći iskoristiti kako bi onamo vratio sirijske izbjeglice. U telefonskom razgovoru s Trumpom rekao je da će ta zona stvoriti "potrebne uvjete" za povratak sirijskih izbjeglica kući, navodi se u priopćenju ureda turskog predsjednika.

Turski predsjednik u jednoj prigodi optužio je zapadne zemlje da ne žele primiti sirijske izbjeglice kako bi "Tursku bacile na koljena". Turska je primila 3,6 milijuna sirijskih izbjeglica.

Ključne riječi

Komentara 32

MP
miroslav.petkovic.7564
10:50 07.10.2019.

Turci mi nisu omiljeni! Sto se tice Amera oni su prijatelji samo sebi..Ja ih zovem nasi umjetni prijatelji.. Sad ce moji domaci Amerikanci djelit minuse.. Interesantno kod nas ima amera vecih od svih Amera..Pravi panjevi.

SH
Sharp01
10:22 07.10.2019.

Ni prvi ni zadnji put da su izdali svoje "saveznike" a u stvari vazale

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
11:46 07.10.2019.

Rat dukatima. EU je turskoj obećala 26 milijardi € da se izgradu naselja u Siriji i vrate izbjeglice. Ameri znaju da Turska, Irak, Iran i Damask ne gledaju blagonaklono na stvaranje oružane sile Kurda i Pašamaga na teritoriju sjevernog Iraka i istočno od rijeke Tigris. Kolikogod se Damask, Ankara, Bagdad i Teheran ne slagali u toj temi imaju sličan stav. Stav sličan onom koji imaju naše komšije za Kosovo,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije