Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pregovori o sporazumu

Amerika i Rusija razgovarat će o kontroli naoružanja, pozvana je i Kina

Ilustracija
Foto: Getty Images
20.06.2020.
u 08:29

Sporazum koji nameće posljednja preostala ograničenja na američko i rusko korištenje strateškog nuklearnog oružja istječe u veljači

Posebni američki izaslanik razgovarat će u Austriji idući tjedan o kontroli naoružanja s ruskim predstavnikom, izvijestilo je američko ministarstvo vanjskih poslova u petak i dodalo da je ponovno pozvalo Kinu da im se pridruži.

Marshall Billingslea otputovat će u Austriju u ponedjeljak i utorak kako bi raspravljao o "zajedničkim temama vezanim uz kontrolu oružja" s ruskim zamjenikom ministra vanjskih poslova, Sergejem Rjabkovim, navodi se.

"SAD je produljio otvorenu pozivnicu Kini da se pridruži ovim raspravama, i otvoreno iznio potrebu da sve tri zemlje pristupe pregovorima o kontroli oružja u dobroj vjeri", reklo je američko ministarstvo.

Američki predsjednik Donald Trump opetovano je pozivao Kinu da se pridruži Sjedinjenim Državama i Rusiji u pregovorima o sporazumu o kontroli nuklearnog oružja koji bi trebao zamijeniti sporazum iz 2010. godine New START.

New START, koji nameće posljednja preostala ograničenja na američko i rusko korištenje strateškog nuklearnog oružja na ne više od 1550 po državi, istječe u veljači.

Kina, za koju se pretpostavlja da ima 300 komada nuklearnog oružja, svaki put iznova odbila je Trumpov prijedlog. 

Billingslea je rekao prošli tjedan da se dogovorio s Rjabkovim za vrijeme i mjesto pregovora u lipnju.

Ključne riječi

Komentara 3

PL
@ploto@
08:55 20.06.2020.

Kina ima oko 320 nuklearnih glava što je približno jednako ili manje od Izraela,kojega nitko niti ne spominje,Valjda zato jer se radi o propadnicima nebeskog naroda.Zvati Kinu na razgovore o ograničenju i kontroli naoružanja,sasvim je licemjerno u tom kontekstu.

XA
xaron
21:37 20.06.2020.

Evidentno je da Ameri trenutno imaju dalako ,daleko večih problema od naorużavanja .

LI
LiberLiber
00:44 22.06.2020.

Rusija i Kina imaju i sami daleko vecih oroblema ali nemaju democraciju pa je maskirano prividnim mirom. Kad je ko cuo za velike probleme sovjetskog Saveza dok se nisu raspali. Problemi su transparentni u demokratskim drzavama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije