Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Amerika daje Indijancima 3,4 milijarde dolara odštete

obama
AFP
17.01.2010.
u 17:28

Obama je u kampanji obilazio indijanske rezervate i obećao bolju zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i pomoć u zapošljavanju u državne službe. Obećanje je ispunio jer je potpisao odluku u kojoj poziva sve vladine službe da mu pripreme plan poboljšavanja odnosa s Indijancima

“Nećete biti zaboravljeni sve dok sam u Ovalnom uredu“, poručio je Barack Obama američkim Indijancima na skupu plemenskih vođa održanom početkom svibnja prošle godine u Bijeloj kući. Da taj susret nije bio isključivo protokolarni, iako je okupio najveći broj indijanskih predstavnika u povijesti američke demokracije, potvrđuje i najnovija vijest o najavi Obamine vlade kako će Indijancima isplatiti tri milijarde i 400 milijuna dolara odštete. 

Vrlo skupa parnica 
Dogovor je postignut nakon 13 godina koliko je trajao sudski postupak potaknut tužbom nekoliko stotina tisuća američkih Indijanaca koji su tražili da država plati iskorištavanje nafte, plina i drugih prirodnih resursa na njihovim zaštićenim zemljištima. U jednoj od najsloženijih i najskupljih parnica u povijesti Sjedinjenih Američkih Država, koju je vlada izgubila jer su argumenti bili na strani starosjedilačkih indijanskih zajednica, milijardu dolara odštete podijelit će 300 tisuća Indijanaca jer će tim iznosom biti pokrivena prijašnja ali i njihova moguća potraživanja u budućnosti. Dogovoreno je da vlada u sklopu nagodbe preostale dvije milijarde dodijeli posebnom, novom fondu za otkup i održavanje plemenskoga indijanskog zemljišta koje su izgubile brojne prijašnje generacije. Predsjednik Obama podržava takvu odluku, ali nagodbu službeno treba potvrditi Kongres kako bi se iz proračuna mogle izdvojiti tri i pol milijarde dolara. Indijanci su u tužbi naveli podatke o iskorištavanju njihova zemljišta koje je od 1887. godine pod nadležnošću ministarstva za prirodne resurse te su prozvali vladu da je potrošila sredstva koja pripadaju indijanskim zajednicama. Kad se nije mogao postići dogovor s Washingtonom, tužba je bila jedino rješenje i na kraju se isplatila.

 Obama ispunio obećanje
Obama je u kampanji obilazio indijanske rezervate i obećao bolju zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i pomoć u zapošljavanju u državne službe. Obećanje je ispunio jer je potpisao odluku u kojoj poziva sve vladine službe da mu pripreme plan poboljšavanja odnosa s Indijancima.

Ključne riječi

Komentara 15

OB
-obrisani-
18:01 17.01.2010.

Obama udijelila i šakom i kapom.

MM
Mladen Miletić
23:03 17.01.2010.

Amerika daje Indijancima 3,4 milijarde dolara odštete.. Nije loše ipak se dobije skoro 500 dolara po glavi ( Po izgubljenoj crvenoj glavi !) Vjetnamci nisu još ništa dobili ? Afganci i Iračani če možda dobiti za jedno sto do dvjesto godina ..

UK
Ugo Kajvez
17:37 17.01.2010.

Hahahaha, ... ja tebi par oglica od plastike a ti meni cijeli manhatten .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije