Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRUMP VS. BIDEN

UŽIVO Trump vodi u Indiani i Kentuckyju. Trump se oglasio na Twitteru

Foto: JIM BOURG/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/10
Autori: Vecernji.hr, Hina
04.11.2020.
u 00:39

Trump je na izborima 2016. ukupno imao tri milijuna manje glasova od protukandidatkinje Hillary Clinton, no skupio je više elektora

SAD danas bira svog 46. predsjednika, a za mjesto u Bijeloj kući bore se aktualni predsjednik Donald Trump i demokrat Joe Biden.

Osim novog predsjednika, bira se i 35 članova Senata kao i cijeli Zastupnički dom te niz drugih dužnosnika. Diljem zemlje glasalo je već gotovo 100 milijuna ljudi. Birališta su u nekim državama na istočnoj obali otvorena u podne po srednjoeuropskom vremenu i prva će se ih zatvoriti, počevši od ponoći.  U SAD-u se birališta otvaraju i zatvaraju u šest vremenskih zona, a posljednja će to učiniti Aljaska, u sedam ujutro u srijedu po srednjoeuropskom vremenu.

Video: Pratite posebni program Večernjeg lista o predsjedničkim izborima

Tijek događanja:

0.55 - Trump je ponovno preuzeo vodstvo u Kentuckyju.

0.38 - Kentucky je sada prešao u plavu boju s blagom prednosti za Bidena (102.000 glasova u odnosu na 87.000 glasova za Trumpa), no radi se većinom o ranije poslanim glasovima koji su poslali većinom demokratski glasači, javlja CNN. Tijekom večeri očekuje se veći broj republikanskih glasova.

0.33 - Donald Trump je već objavio svoj prvi tweet u izbornoj noći, i djeluje vrlo zadovoljno:

"Izgledamo stvarno jako dobro diljem zemlje. Hvala vam!"

0.25 - Trump očekivano uvjerljivo vodi i u saveznoj državi Kentucky, koja je republikanska utvrda, javlja CNN.

0.18 - CNN je objavio da prema prvom malom uzorku iz Indiane, Trump ima veliko vodstvo (66 posto glasova) u toj saveznoj državi koja ima 11 elektoralnih glasova. I očekuje se da Trump osvoji Indianu.

0.05 - Šest saveznih država zatvorit će svoja birališta u 01.00 sati i tada možemo očekivati prve konkretne izlazne ankete iz Amerike, to su: Georgia (16 elektoralnih glasova), Indiana (11), Kentucky (8), Južna Karolina (9), Vermont (3), Virginia (13). 

23:51 - Guverner Kalifornije Gavin Newsroom kazao je da postoji mogućnost da uvedu glasovanje poštom za sve buduće izbore u toj saveznoj državi.  Naime, ove godine je primjećen rekordan odaziv birača koji su tako glasovali. 

23:48 - Demokratska kandidatkinja za potpredsjednicu Kamala Harris pozvala je birače da izađu na izbore. 

- Danas je dan koji su mnogi od nas čekali godinama. Pobrinimo se da svi koje znamo glasaju. Nastavimo slati poruke. Nastavimo zvati. Kucajte na vrata susjeda i članova obitelji - poručila je senatorica u Detroitu.  

23:36 - Guverner Vermonta republikanac Phil Scott objavio je da je glasovao za Joe Bidena. Scott pripada umjerenoj struji republikanaca.  Zanimljivo je to što na ovim izborima on se bori za reizbor protiv demokratskog kandidata Davida Zuckermana. 

23:30 - Koliko su zanimljivi ovi izbori pokazuje i činjenica što se danas za glasanje registriralo čak 12 530 stanovnika Michigana, savezne države čije elektorske glasove itekako trebaju oba kandidata. 

Prema glasnogovorniku državnog tajnika Michigan Jake Rollowu najveći broj novih glasača zabilježen je u dva sveučilišna grada: Ann Arbor i Grand Rapids.

23:13 - Naoružani muškarac uhićen je ispred birališta u Sjevernoj Karolini. Policijska postaja Charlotte Mecklenburg objavio je da su uhitili muškarca koji se vratio nakon što mu je jutros rečeno da se makne. 

Policija ga je identificirala kao 36-godišnjeg Justina Dunna. On je nosio šiltericu s Trumpovim imenom, vojne čizme i vidljivo oružje, te je uznemiravao birače koji su se našli u blizini. Smatra se da je pokušavao zastrašiti birače, prenosi New York Times. 

23:08 - CNN je objavio prve izlazne ankete prema tome što je američkim biračima bitno. Na prvom mjesto je ekonomija, potom rasna nejednakost. Među važnijim temama je i borba protiv koronavirusa. 

23:04 - Glazbenik Kanye West glasao je sam za sebe i objavio listić na Twitteru. 

 

22:50 -  Birači u predgrađima Pennsylvanije, koja se smatra jednom od ključnih država, satima čekaju ispred birališta. Neki su čekali i do četiri sata.  Predsjednički kandidat koji osvoji Pennsylvaniju mogao bi tako osigurati si pobjedu, zbog čega upravo je ta savezna država često viđala i Joe Bidena i Donalda Trumpa 

22:26 - Zatvaraju se birališta u Puerto Ricu. 

21:55 - Gradonačelnik Houstona Sylvester Turner objavio je snimku kako dolazi na biralište - na konju. 

 

21:54 - U brojnim saveznim državama kao što je Ohio i Colorado zabilježen je rekordan izlazak na birališta. Guverner Ohio Mike DeWine ipak očekuje kako bi se rezultati za njegovu saveznu državu mogli znati već u utorak navečer po lokalnom vremenu

21:46 -  Očekujemo da će ove godine glasovati više ljudi nego ikad prije u američkog povijesti - kazao je Joe Biden u Philadelphiji, te dodao kako očekuje da će na izbore izaći više od 150 milijuna ljudi. 

Biden je naveo kako birači u dobi od 18 do 30 godina masovno izlaze na izbore. 

21:04 - Pogledajte atmosferu diljem brojnih birališta u SAD-u 

1/27

20:18 - FBI istražuje navode o automatskim pozivima koje su zaprimili brojni građani u kojima ih se upućuje da ostanu doma i ne glasaju. Ističu kako se ovo događa na svim izborima, te da je ovo manipuliranje glasačima. 

ABC News potvrdio je kako su brojni automatski pozivi upravo upućeni u jednoj od ključnih država Michiganu i to prema građanima Flinta gdje je većinski afroameričko stanovništvo.

19:53 -  Neobični prizor snimljen je na biralištu u Los Angelesu. Mariachi bend zabavlja okupljene glasače koji čekaju u redu da glasaju. 

 

 

19:46 - Predsjednik Donald Trump otkrio je novinarima kako nema pripremljen niti pobjednički govor niti govor u kojem priznaje poraz. 

- Ne, ne razmišljam o tome. Nadam se kako ćemo morati održati samo jedan od tih govora...znate, pobjeđivanje je lagano. Gubiti nikad nije, barem ne za mene - priznao je. 

Upitan o tome kako ide, ustvrdio je sljedeće: - Čujem da nam ide jako dobro u Floridi i Arizoni. Nevjerojatno dobro nam ide u Teksasu. Čujem da nam svugdje ide dobro. Imat ćemo odličnu večer. 

Oštro je pak kritizirao odluku Vrhovnog suda u Pennsylvaniji koji su pak dopustili da se glasački listići mogu zaprimati tri dana nakon izbora. Tvrdi kako to otvara prostora za izvornu prijevaru. Podsjećamo, Pennsylvania je jedna od ključnih država i osvajanje njezine elektorske glasove osigurava pobjedu. 

18:38 - Prva dama Melania Trump glasala je na biralištu u Palm Beachu, na Floridi. Iako je propisano da se u zatvorenom prostoru nosi maska, ona to nije učinila. 

Foto: REUTERS/Ann Wang

18:05 -  Ograde oko Bijele kuće podignute su tijekom prošle noći. Vlasti kažu da u ovom trenutku nemaju informacije o mogućoj prijetnji, međutim odlučili su se za taj potez u slučaju mogućih nereda. 

Radnici su radili danonoćno postavljajući skale koje su visoke osam metara te široke četiri metra. Vlasti DC nisu jedine koje se pripremaju za moguće nerede. Naime, diljem zemlje brojne tvrtke i dućani postavili su ploče kako bi si smanjili moguću štetu u slučaju nereda. 

1/5

16:55 Američki predsjednik Donald Trump je na dan izbora ponovio kako neće proglasiti svoju eventualnu pobjedu dok ne bude potpuna sigurna. 

„Mislim da ćemo pobijediti. Ali tek kad do pobjede dođe. Nema potrebe za igricama“, rekao je Trump za kanal Fox and Friends nakon što je upitan kad bi se proglasio pobjednikom. 

Neki analitičari smatrali su da bi republikanac mogao prerano proglasiti pobjedu ako će se činiti da mu rezultati idu u korist prije no što su u potpunosti prebrojani glasovi. 

Ankete Trumpu i Bidenu predviđaju neizvjesnu utrku u ključnim saveznim državama potrebnim za prikupljanje 270 elektora, odnosno konačne pobjede na izborima.  Trump je na izborima 2016. ukupno imao tri milijuna manje glasova od protukandidatkinje Hillary Clinton, no skupio je više elektora. 

Konačni rezultati izbora mogli bi se znati tek nekoliko dana nakon utorka, posebno ako se prihvate pravna osporavanja glasova poslanih poštom.  Vlada zabrinutost i od društvenih nemira u slučaju neizvjesnih rezultata. Nekoliko gradova zaštitilo je zgrade, očekujući potencijalne prosvjede, među njima i Bijela kuća. 

VIDEO Stručnjaci otkrivaju trikove američkih i hrvatskih izbornih kampanja

 

Komentara 56

DU
Deleted user
21:14 03.11.2020.

Globalizam je zločinačka ideologija! Podrška suverenizmu, podrška Trumpu!

OO
oo8787
20:48 03.11.2020.

Zna se tko stoji iza Bidena, podrška Trumpu!

DE
DESNO
20:15 03.11.2020.

MAGA 2020!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije