Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zločin u afganistanu

Američkom naredniku Gibbsu doživotni zatvor za ubojstva civila

presuda, holmes, morlock, thurston (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/3
11.11.2011.
u 10:46

Američki vojni sud izrekao je doživotnu zatvorsku kaznu Calvinu Gibbsu (26) za brutalna ubojstva i sakaćenja afganistanskih civila.

Američki vojni sud izrekao je u četvrtak doživotnu zatvorsku kaznu Calvinu Gibbsu (26), odgovornom za brutalna ubojstva i sakaćenja trupala afganistanskih civila, izvijestio je BBC News.

U jednom od najtežih i medijski najeksponiranijih slučajeva nasilja američkih vojnika prema afganistanskim civilima izrečene su zatvorske kazne četvorici vojnika, među kojima je najveća, ona doživotna, dosuđena inicijatoru i vođi brutalnih ubojstava – naredniku Gibbsu.

Gibbs je osuđen na temelju petnaest optužnica koje su pokrenute protiv njega za ubojstvo trojice muškaraca početkom 2010. godine u provinciji Kandahar. Uz pobješnjelog zapovjednika, u sedmodnevnom suđenju "palo" je i troje pomagača kojima su dosuđene manje zatvorske kazne dok su dvojica oslobođena svih optužbi zbog suradnje sa sudom. Osuđeni su Andrew Holmes, Jeremy Morlock i Adam Winfield.

Gibbsova jedinica pokušala je prikriti ubojstva civila stavljajući uz  tijela ubijenih oružje kako bi opravdala vlastita nedjela navodnom samoobranom u napadu.

Okrutni Gibbs žrtvama je poslije smaknuća sjekao prste te ih nosio sa sobom kao trofeje, a na sudu je gnjusan čin usporedio s ''čuvanjem rogova jelena nakon ubojstva u lovu''. Postrojba se nakon sakaćenja fotografirala pored tijela ubijenih civila. Kasnije su iste fotografije objavljene u medijima pa su vojne vlasti bile prisiljene uputiti službenu ispriku javnosti u ožujku ove godine.

Krvoločni narednik odlučio se na samoobranu, ali su njegovu priču pred sudom pobili upravo njegovi podređeni svjedočeći da su zbog straha za vlastitu sigurnost bili prisiljeni sudjelovati u okrutnim ubojstvima. Pravnici pretpostavljaju da bi za devet godina mogao službeno zatražiti pomilovanje.

Komentara 25

SI
silversurfer22
11:37 11.11.2011.

..dobio je doživotnu robiju, ali može tražiti prijevremeni otpust poslije 10 godina, ako bude dobar čak i nakon pet...i eto njega vani dok si reko keks, stara izrežirana priča...

OB
-obrisani-
11:40 11.11.2011.

bice on van za par meseci, samo da se slegne prasina...ovo je ko kad papa javno osudjuje pedofiliju a iza kulisa placa milionske odstete i spasava vatikanski kler robije....predstava za medije i javnost.

TA
tarazg1
11:25 11.11.2011.

užasna je stvar da postoje takvi ljudi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije