Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zapanjujuće otkriće

Američki su špijuni iz NSA-a pratili čak i Obamu!

Barack Obama
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
08.07.2014.
u 18:08

Obamin pseudonim “minimalizirani predsjednik” nalazi se na 1227 dokumenata nastalih od 2009. do 2012. godine

Do gotovo zapanjujućeg otkrića došao je Washington Post analizirajući izvještaj obavještajne službe NSA koji je dobio na uvid od najpoznatijeg američkog zviždača Edwarda Snowdena. Prema svemu sudeći, obuhvaćen prisluškivanjem i nadzorom, piše taj list, bio je čak i predsjednik SAD-a Barack Obama. Njegovo ime pojavljuje se u 1227 dokumenata.

Kako NSA ima obavezu minimaliziranja, odnosno prikrivanja identiteta američkih državljana, obično im u dokumentima navodi neko okvirno ime na osnovi kojeg je teško doći do pravog identiteta. Naravno, ne i u slučaju američkog predsjednika. Agencija je u dokumentima tijekom 2009., u vremenu nakon izbora, a prije inauguracije, navodila “minimalizirani američki izabrani predsjednik”, dok je pseudonim nakon tog razdoblja, kada je Obama preuzeo dužnost, glasio “minimalizirani predsjednik”.

>>Obama nazvao Howarda: Morat ćeš obrijati bradu da te ljudi ne prepoznaju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije