Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Američki rimokatolički biskupi protiv Obamine podrške pobačajima

12.11.2008.
u 09:28

Biskupi Rimokatoličke crkve u SAD-u najavili su u utorak da će se snažno suprotstaviti administraciji Baracka Obame zbog njezine potpore pravu na pobačaj, upozoravajući da nova administracija može ugroziti crkvene i vjerske slobode.

U raspravi na zasjedanju Biskupske konferencije SAD-a u Baltimoreu, više je biskupa kazalo da neće prihvatiti kompromis u pogledu politike pobačaja, izvijestio je Associated Press.

Mnogi sudionici rasprave osudili su katolike koji tvrde da je moralno prihvatljivo podržati novoizabranog predsjednika Obamu jer je obećao da će smanjiti stopu pobačaja.

Više biskupa najavilo je da će prozvati katoličke političare jer ne slijede crkveno učenje. Biskup Joseph Martino iz Scrantona u Pennsylvaniji izdvojio je izabranog potpredsjednika Joea Bidena, katolika rodom iz Scrantona koji podržava pobačaj.

- Ja ne mogu imati potpredsjednika iz Scrantona koji kaže da je tamo naučio svoje vrijednosti kada su one protivne učenju Katoličke crkve - rekao je Martino.

Biskup Joseph Naumann iz Kansas Cityja, rekao je da demokratska guvernerka Kansasa Kathleen Sebelius, katolkinja koja podržava pravo na pobačaj, ne bi smjela primati svetu pričest dok ne promijeni stajalište.
- Oni ne mogu sebe nazivati katolicima kada krše takva temeljna vjerovanja kao što je dostojanstvo nerođenih - rekao je Naumann u utorak.

Kardinal iz Chicaga Francis George, predsjednik Biskupske konferencije SAD-a, priprema završni dokument zasjedanja, koji bi, prema prijedlozima nekih biskupa, trebao uključivati poruku da će se "agresivna politika u prilog pobačaja smatrati napadom na Crkvu".

Crkveni velikodostojnici kažu kako su zabrinuti da bi širenje prava na pobačaj moglo dovesti do zahtjeva da katoličke bolnice obavljaju pobačaje ili će izgubiti savezno financiranje.

Prema izlaznim anketama, na proteklim je izborima 54 posto američkih katolika podržalo Baracka Obamu.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije