Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sankcije nisu dovoljne

Američki predsjednik Donald Trump zbog Irana stvara 'arapski NATO'

Donald Trump
Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
1/4
05.11.2018.
u 07:33

Koalicija arapskih zemalja, koju predvodi Saudijska Arabija, trenutačno intervenira u rat u Jemenu zračnim napadima protiv proiranskih milicija hutija, snaga koje se oslanjaju na Iran i koje kontroliraju većinu sjevera zemlje, uključujući i glavni grad Sanu

Osim sankcija, američki predsjednik Donald Trump, kako bi se suprotstavio Iranu, radi na osnivanju “arapskog NATO-a” sunitskih muslimanskih saveznika, suprotstavljenog šijitskom Iranu, koji bi činile zemlje Arapskog zaljeva te Egipat i Jordan pod palicom Pentagona.

Naime, ideja stvaranja “arapskog NATO-a” ima cilj voditi rat protiv Irana u slučaju da ta zemlja napadne bilo koju “arapsko-sunitsku državu”. Osam arapskih zemalja, koje bi trebale sačinjavati “arapski NATO”, već su se okupile u Egiptu gdje su održale vojne vježbe. Koalicija arapskih zemalja, koju predvodi Saudijska Arabija, trenutačno intervenira u rat u Jemenu zračnim napadima protiv proiranskih milicija hutija, snaga koje se oslanjaju na Iran i koje kontroliraju većinu sjevera zemlje, uključujući i glavni grad Sanu. Glasnogovornik egipatske vojske rekao je kako su zračne, kopnene, pomorske i specijalne snage iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Kuvajta, Bahreina i Jordana pristigle u Egipat zbog održavanja vježbi “Štit Arapa 1”, koji se održavaju između 3. i 16. studenog.

– Promatrači iz Libanona i Maroka također će prisustvovati vojnim vježbama – rekao je pukovnik Tamer al-Refai, glasnogovornik vojske ističući kako su vježbe dio napora Egipta kojima pokušava unaprijediti vojnu suradnju s drugim arapskim zemljama. Katar i Oman, koji su u sukobu sa Saudijskom Arabijom, UAE-om, Bahreinom i Egiptom, neće sudjelovati u vojnim vježbama unatoč pritiscima SAD-a. Cijelu vježbu financirat će Saudijska Arabija koja smatra da je Iran najveća prijetnja arapskim sunitskim zemljama. Osim SAD-a, stvaranje “arapskog NATO-a” pozdravio je i izraelski premijer Benjamin Netanyahu naglasivši kako konačno i arapske zemlje shvaćaju da im najveće prijetnje dolaze iz Irana, a ne iz Izraela, kako je do sada bilo.

>> Pogledajte kako je bilo na najvećoj vojnoj vježbi "Velebit 18"

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
08:06 05.11.2018.

Saudijci, poznati mirotvorci i zagovornici ljudskih prava, sve rečeno.

AN
Ana33
08:05 05.11.2018.

Cilj Izraelaca... Zavadi pa vladaj! Neka se međusobno ubijaju...

IB
iva.begovic
07:50 05.11.2018.

Židovi, Židovi, kako lako zaboravljate svoje dobročinitelje iz povijesti. !! Zaboravili ste perzijskog cara Kira velikog koji vam je bio zagovornik i spasio vas iz sužanjstva. S Arapima biste se slizali i na Perzijance udarili. Kako vas sram nije? Nije ni čudo da su se zmije pojavile na Zidu plača.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije