Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUSHOV DOLAZAK U ZAGREB

Američki predsjednik Bush stigao na Pantovčak

zdravica-txt.jpg
import
05.04.2008.
u 01:53

Američki predsjednički zrakoplov Air Force One, s prvim čovjekom Sjedinjenih Američkih Država Georgeom W. Bushom i njegovom suprugom Laurom, sletio je u zagrebačku zračnu luku Pleso u 14.55 sati.

S Bushom je stiglo i izaslanstvo koje je sudjelovalo na summitu NATO-a u Bukureštu, u kojem su i državna tajnica Condoleezza Rice i savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley.

Predsjednika Busha u zračnoj luci dočekalo je izaslanstvo na čelu s ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem. Uz ministra, američkog predsjednika i prvu damu među prvima pozdravili su savjetnici predsjednika Mesića Tomislav Jakić i Saša Perković, državna tajnica Bianca Matković te američki veleposlanik Robert Bradtke.

U njihovu čast ispred zrakoplova bila je postrojena počasna garda HV-a.

Nakon slijetanja u zračnu luku Pleso predsjednička kolona stigla je u hotel Westin gdje će Bush i njegova pratnja odsjesti tijekom boravka u Zagrebu. Nakon kraćeg odmora u hotelu američki predsjednik uputio se oko 18.15 sati u Ured predsjednika.

Bush u 18.30 stigao kod Mesića
U 18.30 sati bračni par Bush stigao je u Ured predsjednika na Pantovčaku gdje ih je dočekao hrvatski predsjednik Stjepan Mesić sa suprugom Milkom.

"Pozdrav vojnici!", izgovorio je Bush na hrvatskom pozdravivši Počasnu zaštitnu bojnu hrvatske vojske prilikom svog dolaska ispred Ureda predsjednika RH.

Svečanom dočeku nazočili su i predsjednik Sabora Bebić te premijer Sanader.

Hrvatsko i američko izaslanstvo razgovaralo je oko sat vremena, a središnja tema najvjerojatnije je bila hrvatska pozivnica u Sjevernoatlantski savez. Prve dame - Milka Mesić i Laura Bush družile su se u knjižnici gdje su izmjenile i poklone. Mesić je Bushu poklonio maketu hrvatskog jedrenjaka bracere.

Mesić: 'Odnosi Hrvatske i SAD-a su u uzlaznoj putanji'
Svečana večera, na kojoj osim visokih državnih dužnosnika sudjeluju i pripadnici akademske zajednice, političkog života, gospodarstva, kulture i sporta, počela je u 19.50 sati.

"Drago mi je da mogu izreći dobrodošlicu predsjedniku Bushu u Zagrebu. Vi ste prvi predsjednik SAD-a koji službeno posjećuje Hrvatsku. Amerika je neosporno najmoćnija zemlja današnjeg svijeta koja je u dva velika svjetska sukoba dala nemjerljiv doprinos u borbi protiv zla i tiranije. To je bila prošlost, a u budućnosti zajedno moramo graditi svijet napretka i blagostanja za sve, moramo graditi međusobno povjerenje i uvažavanje.

Hrvatsko-američki odnosi razvijaju se uzlaznom linijom, Hrvatska pruža ruku prijateljstva svakome tko želi surađivati s njom. Zahvaljujem SAD-u što Hrvatsku podržavaju u ulasku u Europsku uniju i NATO. Nazdravljam vama gospodine predsjedniče i gospođo Bush, za vaše zdravlje i sreću, za napredak SAD-a i za svijet mira i blagostanja kojem, uvjeren sam, svi težimo", rekao je predsjednik Mesić u prigodnoj zdravici na početku večere.

Između ostalih, večeri su nazočili Blanka Vlašić, Lino Červar, Dino Rađa, Sanja Jovanović, Jadranka Kosor, Božo Biškupić, Slaven Bilić, Sandra Bagarić i Gibonni.

Nakon Mesića, uzvanicima na večeri i hrvatskim građanima obratio se i predsjednik Bush.

Bush: 'Ponosan sam naše odnose jer dijelimo zajedničke ciljeve'
"Drago mi je što sam došao u vašu divnu zemlju, vi ste mala zemlja, ali ja sam impresioniran vašim velikim srcima i jakom košarkaškom momčadi. Ponosam sam na naše odnose jer dijelimo zajedničke ciljeve. Prenosim pozdrave svoje zemllje vašoj prekrasnoj zemlji, čast mi je da ste naš dobar saveznik i dižem čašu vama i dvinim ljudima u Hrvatskoj", rekao je američki predsjednik.

Bush je pozdravio potporu koju Hrvatska daje naporima za uspostavu i razvoj demokracije u Afganistanu.

"Cijenimo prijatelje koji su se suočili sa zlom i razumiju da postoji bolje sutra", poručio je predsjednik Bush.

Na meniju su bili riblji specijaliteti i školjke, za desert se jela rožata, a pila su se dalmatinska vina.

Veliko osiguranje oko Westina
Hotel Westin od jučer osigurava veliki broj policajaca, a sam hotel nalazi se u tzv. "sterilnoj zoni" - uklonjeni su automobili i kante za smeće, šahtovi su zavareni, a netom prije dolaska bit će obustavljen i tramvajski promet. Naime, nekoliko stotina američkih agenata prošlih je dana doslovno "pročešljalo" svaki kutak u Zagrebu kako bi utvrdilo je li grad siguran za dolazak američkog predsjednika. S obzirom na to da je na snazi posebna regulacija prometa, policija je Zagrepčanima savjetovala da se oslone na javni prijevoz i alternativne smjerove.

"Članstvo u NATO-u bit će vrlo pozitivno za ljude u Hrvatskoj. Stvarno se radujem dolasku u Hrvatsku i nadam se da ću donijeti dobre vijesti jer dolazim poslije summita", izjavio je američki predsjednik uoči posjeta.

Za sutra (subota) predviđen je sastanak s predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom i drugim članovima Vlade u Banskim dvorima.

Nakon završetka tog sastanka Bush bi se trebao na Trgu svetog Marka obratiti hrvatskim građanima. Bushovo obraćanje hrvatskoj javnosti slušat će oko tri tisuće građana iz drugih hrvatskih gradova i općina. Prema informacijama iz Ministarstva vanjskih poslova, kojem su se lokalne vlasti trebale obratiti sa zahtjevima za pozivnicama, odazvali su se Međimurska, Varaždinska, Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija, gradovi Split, Šibenik, Zadar, Dubrovnik, Karlovac, Sisak...

"Karte" za Bushov govor tražile su se i iz mnogih manjih gradova i općina, iz svih hrvatskih županija. U Zagreb će iz drugih krajeva Hrvatske doputovati sedamdesetak autobusa s građanima koji žele čuti govor američkog predsjednika. Troškove prijevoza preuzet će lokalne vlasti.

Američkog predsjednika u Zagrebu čeka i još jedna "dobrodošlica". Nekoliko udruga najavilo je održavanje prosvjeda u Zagrebu tijekom Bushova posjeta zbog neslaganja s politikom američkog predsjednika. Na Trgu Franje Tuđmana protiv Busha danas u 17 sati prosvjedovat će Antiimperijalistička koalicija, a sutra na Cvjetnom trgu to će učiniti i Centar za mirovne studije, Documenta i Zelena akcija.

Nakon govora na Trgu sv. Marka predsjednik Bush sa svojim suradnicima u Zagrebu ostat će još na ručku, nakon čega će se predsjednička kolona u popodnevnim satima uputiti prema Zračnoj luci Zagreb.

Predsjednik Bush treći je američki predsjednik koji posjećuje Hrvatsku. Prije njega, u Hrvatskoj je 1970. bio Richard Nixon, a 1996. Bill Clinton, koji se zadržao tek nekoliko sati ne napuštajući zagrebačku zračnu luku.


Sutra sve kao i danas

Dolazak američkog predsjednika Busha na kratko je paralizirao promet u gradu Zagrebu. Jedino je promet vlakova danas tekao neometano. I sutrašnji će dan u Zagrebu proteći slično današnjem. No, kako se još uvijek ne znaju točni planovi predsjednika, ne zna se kad će doći do zastoja u prometu. Od 16 sati danas je zatvoren Trga bana Jelačića, a zaustavljen je promet sve do Trga Francuske republike. Svi tramvaji od Cibone voze preko Vodnikove, dok prema Savskom mostu voze uobičajeno.
Tramvaji linije 12 voze s Ljubljanice, Ozaljskom, Tratinskom, Savskom, Vodnikovom, Mihanovićevom, preko Trga kralja Tomislava, Draškovićevom, Vlaškom te preko Kvaternikova trga do Dubrave.
Linija 13 sa Žitnjaka vozi Ulicom grada Vukovara, Savskom, Vodnikovom, Mihanovićevom, Trgom kralja Tomislava, Draškovićevom, Trgom žrtava fašizma te Šubićevom do Kvaternikova trga.
Trasa linije 14 je Mihaljevac, Trg bana Josipa Jelačića, Ilica, Republike Austrije, Jukićeva, Savska, Avenija Dubrovnik, Zapruđe.
Tramvaji linije 17 voze od Prečkog Horvaćanskom, Savskom, Jukićevom, Republike Austrije, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Trgom žrtava fašizma te prema Borongaju.
Autobusna linija 118 (Mažuranićev trg - Voltino) je skraćena i autobusi voze na relaciji Magazinska - Voltino prema uobičajenome voznom redu.
U ZET-u navode da u nastavku poslijepodneva očekuju privremeni prekid prometa na linijama čije se trase podudaraju ili sijeku pravac kojim će prolaziti predsjednik Sjedinjenih Američkih Država George W. Bush.
(H)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije