Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE VEĆE POSLJEDICE

Američki potrošači i uvoznici najveći gubitnici trgovinskog rata s Kinom

Ilustracija
Foto: Getty Images
06.11.2019.
u 12:46

„Želite li vratiti radna mjesta u industriji, rješenje nije podizanje carina", konstatira ekonomist UNCTAD-a Alessandro Nicita

Američke carine na uvoz iz Kine uglavnom su pogodile američke potrošače i kompanije koje uvoze robu iz tog ogromnog azijskog gospodarstva, pokazalo je istraživanje Ujedinjenih naroda.

Više carine rezultirale su višim cijenama u SAD-u, zaključak je analize Konferencije UN-a za trgovinu i razvoj (UNCTAD) o posljedicama američkih carina u prvoj polovini godine.

U UNCTAD-u također primjećuju da su kineske kompanije u posljednje vrijeme počele preuzimati na svoja leđa dio tereta trgovinskog sukoba, snižavajući izvozne cijene.

U razdoblju od siječnja do lipnja kineski izvoz u SAD pao je 25 posto, odnosno za 35 milijardi dolara. Smanjene su posebno isporuke uredske opreme, kemikalija, namještaja i strojeva.

Američki proizvođači tih proizvoda nisu imali previše koristi od toga budući da je 21 milijarda dolara od ukupno 35 milijardi eura kineskog uvoza zamijenjena robom uvezenom iz Tajvana, Europske unije, Vijetnama i drugih zemalja.

„Želite li vratiti radna mjesta u industriji, rješenje nije podizanje carina", konstatira ekonomist UNCTAD-a Alessandro Nicita. "Time samo mijenjate trgovinske pravce“, dodaje Nicita.   

UNCTAD-ovo istraživanje nije obuhvatilo utjecaj trgovinskog spora na Kinu zbog manjka podataka.

Okidač za trgovinski rat SAD-a i Kine bio je američki deficit u trgovinskoj razmjeni s Kinom u visini 550 milijardi dolara. Američki predsjednik Donald Trump Kinu je optužio i za blokadu pristupa tržištu i za krađu intelektualnog vlasništva.  

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Uikančina
Uikančina
16:59 06.11.2019.

Go Trump ! Go,go,go....

NE
Nepokolebljiv
16:34 06.11.2019.

“Strucnjak” iz UN slijep kraj zdravih ociju ali prazne tikve! Svrha podizanja carina NIJE primarno zaposliti Amerikance (nezaposlenost je ispod 3%) nego natjerati Kineze da pocmu posteniju trgovinu! Naravno, za “strucnjake” UN-a i komsije uhljebljene u HINA-i to je previse za dokuciti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije