Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velesile

Američki portal objavio popis najmoćnijih zemalja, Srbija daleko ispred Hrvatske

Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
29.03.2019.
u 10:12

"Hrvatska se našla na raskrižju velikih povijesnih pokreta na Istoku i Zapadu. Ove političke promjene oblikovale su njezine današnje jedinstvene granice, koje okružuju BiH u središnjoj Europi i šire se uz Jadransko more preko puta Italije"

Američki portal objavio je popis najmoćnijih zemalja na svijetu, na kojem se na prvom mjestu nalazi SAD, dok je Hrvatska na 75. mjestu.

Kako navodi portal U.S. News & World Report, poznat po kontroverznim popisima najboljih koledža i bolnica, popis najboljih zemalja sastavljen je na temelju ispitivanja više od 20.000 ljudi iz četiri regije. 

U sklopu popisa najboljih zemalja, objavljen je i popis najmoćnijih država na temelju pet odrednica – vođa, gospodarski utjecaj, politički utjecaj, međunarodni savezi i snaga vojske.

Prvih devet najsnažnijih zemalja odgovaraju prošlogodišnjem popisu. Na prvom mjestu je SAD, opisan kao najveće gospodarstvo na svijetu i zemlja s najvećim vojnim proračunom.

Slijede Rusija i Kina, koje su također u vrhu po potrošnji na vojsku. Zatim su tu europske sile - Njemačka, Velika Britanija, Francuska.

Na sedmom mjestu je Japan, a slijede ga Izrael, Saudijska Arabija i Južna Koreja, koja je skočila s prošlogodišnjeg 11. mjesta.

Za jedno mjesto skočila je i – Hrvatska. I to sa 76. na 75. od ukupno 80 mjesta. 

– Hrvatska se našla na raskrižju velikih povijesnih pokreta na Istoku i Zapadu. Ove političke promjene oblikovale su njezine današnje jedinstvene granice, koje okružuju BiH u središnjoj Europi i šire se uz Jadransko more preko puta Italije. Prekrasna sredozemna obala prelazi u oštre Dinaride i plodne ravnice Dunava – piše ovaj portal o Hrvatskoj.

Od naših susjeda Slovenija je 78., Mađarska 71., dok je Srbija na dosta visokom 52. mjestu.

VIDEO 16 najmoćnijih žena u hrvatskoj politici i društvu:

Ključne riječi

Komentara 131

Avatar HajdukLika
HajdukLika
11:45 29.03.2019.

Ne vjeruj statistici koju nisi sam manipulirao.

LU
lukathereem
12:32 29.03.2019.

Mi ne koristimo utjecaj pobjebjednika u domovinskom ratu, niti pokazujemo terotijalne pretenzije prema BiH koje bi trebale uvikek biti prioritet vanjske politike.

Avatar rubinet
rubinet
11:27 29.03.2019.

..."portal U.S. News & World Report, poznat po kontroverznim popisima "... toliko o vjerodostojnosti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije