Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog njega su zaratili

Američki pastor uhićen da bi ga se razmijenilo za Gülena

Andrew Brunson
Foto: Reuters/Pixsell
07.08.2018.
u 13:05

Marksistička stranka Kurda nazvala je Erdoğanove optužbe da je Brunson njihov član smiješnima: “Pa mi smo komunisti i ateisti”

Slučaj američkog pastora Andrewa Brunsona ozbiljno je narušio odnose SAD-a i Turske. Naime, nakon što turski predsjednik Erdoğan nije htio osloboditi Brunsona, Donald Trump je uveo sankcije protiv dva ministra turske vlade, turskog ministra pravosuđa Abdulhamita Güla i ministra unutarnjih poslova Süleymana Soylua.

Erdoğan je pak, kao recipročan odgovor, naložio zamrzavanje imovine američkog državnog tajnika pravosuđa i unutarnjih poslova.

Prijeti mu 35 godina zatvora

Erdoğan je jasno poručio svom kolegi Trumpu, kako za oslobađanje protestantskog pastora iz SAD-a iz turskog zatvora, izruče Turskoj muslimanskog klerika Fethullaha Gülena kojega Ankara optužuje za pokušaj državnog udara 2016. godine.

52-godišnji Andrew Brunson američki je župnik u Turskoj koji je 2016. godine uhićen u čistkama koje su se dogodile poslije pokušaja državnog udara, zatvarajući više od sto tisuća turskih vojnih osoba, državnih službenika, odgajatelja, akademika, disidenata i novinara. Brunson je evanđeoski župnik Crkve uskrsnuća Izmir, male protestantske crkve. Pastor, koji je došao u policiju produžiti boravak s obzirom na to da je živio 23 godine u Turskoj, uhićen je 7. listopada 2016., optužen za pripadnost pokretu Gülen, koji Turska smatra terorističkom organizacijom.

U ožujku je formalno podignuta optužnica zbog optužbi za špijunažu i veze s terorističkim organizacijama. Brunson je optužen za podupiranje zabranjene Kurdistanske radničke stranke kao i Gülenova pokret, kojeg Turska optužuje za organiziranje vojnog udara.

Američkom pastoru prijeti čak 35 godina zatvora, a suđenje će se nastaviti u listopadu. Nakon velikog pritiska američkog predsjednika Donalda Trumpa 25. srpnja 2018., Brunson je stavljen u kućni pritvor. Oženjen je i ima troje djece.

Njegova supruga, Norine, uhićena je zajedno s njim, ali je puštena nakon 13 dana. Tursko tužilaštvo stavlja mu na teret da je član Gülenova pokreta, ali tvrdi da radi i s PKK te da sudjeluje i u američkoj špijunaži, što je on sve negirao. U svibnju 2018. u Aliagi je došlo do ročišta za njegov slučaj koji je trajao jedanaest sati. Sudac je odbacio sve Brunsonove svjedoke, a da nije poslušao bilo koje njihovo svjedočenje. Sandra Jolley, potpredsjednica Povjerenstva SAD-a za međunarodne vjerske slobode bila je nazočna tom mučnom saslušanju.

– Danas dominiraju divlje zavjere, mučna logika i tajni svjedoci, ali nema pravih dokaza o kojima ćemo govoriti. Na njima počiva čovjekov život – rekla je ona.

Jolley je odluku suca, da ne dopusti da bilo koji od svjedoka koje je pozvala Brunsonova obrana govori u njegovo ime i svjedoči, nazvala “jednostavno nerazumnom”. Fethullah Gülen demantirao je bilo kakvu povezanost s pastorom Andrewom Brunsonom te kako su sve optužnice na njegov račun izmišljotina Erdoğana kojima želi vršiti pritisak na Donalda Trumpa da ga izruči Turskoj.

S druge strane, Kurdska radnička stranka PKK optužbe da je Andrew Brunson njihov član smatra smiješnim i nebuloznim jer oni su ateisti i komunisti, a pastor Bronson pravi vjernik, što je jedno s drugim nespojivo.

Andrew Brunson
1/16

Javno traženje Erdoğana da zamijene zatvorenike, Gülena i Brunsona, dokazuje kako je pastor uhićen samo da bude pregovarački as kojim će Erdoğan ucijeniti Trumpa i američku administraciju da Turskoj izruče, do jučerašnjeg velikog prijatelja, a sada najvećeg neprijatelja Fethullaha Gülena.

‘Glavni CIA-in špijun’

Da je proces protiv pastora Andrewa Brunsona montiran govori i činjenica da su dnevne novine Sabah, bliske Erdoğanu, u prosincu 2016.godine objavile priču, pozivajući se na informatore, tvrdeći da je Brunson, pružajući pomoć sirijskim izbjeglicama pokušao podijeliti Tursku propovijedima koji hvale gulenizam i govoreći u prilog zabranjenoj Kurdistanskoj radničkoj stranki PKK te da je u Turskoj postavljen za glavnog CIA-ina američkog špijuna, ali i visokog člana Gülenova pokreta.

Dok se Donald Trump hvali kako su njegove sankcije imale učinak turski predsjednik Erdoğan to opovrgava kazavši kako je Turski sud odlučio da se iz zdravstvenih razloga Brunson premjesti u kućni pritvor u gradu Izmiru.

Američki predsjednik Donald Trump zatražio od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua pomoć u puštanju pastira Andrewa Brunsona, što je izraelski premijer prihvatio. Turski je predsjednik Erdoğan uz izručenje Gülena, za puštanje Brunsona na slobodu, tražio i puštanje na slobodu turske državljanke, 27-godišnje Ebru Őzkan, koja je uhićena u Izraelu zbog sumnje da pomaže Hamasu, palestinskoj militantnoj skupini koja kontrolira Gazu. Őzkan je puštena iz zatvora između 11. i 12. srpnja, a već 15. srpnja slobodno je mogla napustiti Izrael. Nakon postignutog dogovora Trumpa i Erdoğana o puštanju Ebru Őzkan u zamjenu za Andrewa Brunsona, Erdoğan je izigrao Trumpa kazavši:

– Rekli smo Amerikancima da nam mogu pomoći oko Ebre. Ali nikada nismo rekli: i zauzvrat ćemo vam dati Brunsona – rekao je Erdoğan.

Komentara 5

ZA
Zapadnjak
13:14 07.08.2018.

pokrenulo se nesto sa sjevernom korejom, u trgovinskom ratu kina ima vise za izgubiti od SAD-a pa je logicno da ce i oni odluciti jednom sjesti za stol i pregovarati o svojim ilegalnim uvjetima poslovanja za zapadne tehnoloske kompanije ciji jedini cilj je krađa znanja i tehnologije; nadalje, steze se polako obruc i oko irana a tu je i ova situacija oko turske - i znate li u koliko od ovih hvale vrijednih i pravednih akcija - protiv suparnika ili, u nekim slucajevima cistih neprijatelja koji preziru zapadni svijet i nas nacin zivota - sudjeluje europa kao navodno najveci saveznik SAD-a? niti u jednom, u nekima su cak otvoreno na strani onih drugih sto je jedna od najvecih sramota u povijesti naseg kontinenta i jedna od najvecih uvreda građanima europskih zemalja...

TO
Toni70
23:51 07.08.2018.

Plačen da laže i piše neistinu Američki pastor uhićen da bi ga se razmijenilo za Gülena.. Jer ako je to istina onda je i istina da je Kosorica dobila naređenje iz svjeta da zatvori sudi Dr. Sanadera . A pšto rade diktatori nego sude jedni druge ili ih ubijaju vješaju truju Atentate rade ili "državne udare" po neposlušnim narediš da sruši 3 ruska zrakoplova a on ne sluša sruši smo jednoga !!! Onda mu naoružaš največe neprijatelje uz pomoč popova i agenta - Kurde da ga eliminiraju .. sve se to zove politika .. Napravipš mu preko 100 miljardi EURA štete Turizmom . I proglasiš mal te ne teroristom .....

DU
Deleted user
15:41 07.08.2018.

Od najboljeg Američkog partnera u regiji do sankcija. To je Turskoj plača koju je zaradila slušajući svog pouzdanog partnera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije