Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova dimenzija hakiranja

Američki obavještajci: Znamo koji su Rusi radili za Trumpa

U.S. President-elect Donald Trump talks to reporters as he and his wife Melania Trump arrive for a New Year's Eve celebration with members and guests at the Mar-a-lago Club in Palm Beach, Florida, U.S. December 31, 2016. REUTERS/Jonathan Ernst
Foto: Reuters
07.01.2017.
u 09:29

Priča o ruskom hakiranju izbora od samoga početka usporava i otežava proces tranzicije s Obamine na Trumpovu administraciju

Visoki ruski dužnosnici slavili su pobjedu Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Državama i to kao geopolitičku pobjedu za Moskvu. To su američkom dnevnom listu otkrili naimenovani visoki američki dužnosnici koji su kazali i to da su američke obavještajne agencije presrela poruke koje su ti ruski dužnosnici razmjenjivali nakon objave rezultata američkih izbora. Oni su si navodno međusobno čestitali na golemom uspjehu.

Američki dužnosnici tvrde da su neki od identificiranih ruskih dužnosnika izravno bili angažirani u hakiranju kojem je cilj bio, barem u određenoj mjeri, pomoći Donaldu Trumpu da pobijedi na izborima.

Hakiraju izbore od 2008.

Usto, američke obavještajne agencije posljednjih su dana uspjele identificirati one ruske dužnosnike koji su elektroničke poruke koje su ruski hakeri ukrali sa servera američke Demokratske stranke, proslijedili WikiLeaksu, koji je zatim te poruke i objavio.

Sve je to sadržano u vrlo opsežnom izvješću koje od početka ovoga tjedna cirkulira u washingtonskim političkim krugovima, a u kojem su do u detalj opisani dokazi koji pokazuju da se Rusija umiješala u izborni proces u studenom prošle godine, ali da je toga bilo i tijekom posljednjih devet godina. U tom izvješću navodno se vrlo detaljno opisuje na koji je način Moskva hakiranjem sudjelovala u svojevrsnom namještanju izbora u Americi.

Taj dokument u četvrtak je u ruke dobio predsjednik Barack Obama, a obavještajna vrhuška, što uključuje prvog čovjeka cjelokupne obavještajne zajednice James Clappera i direktora CIA-e Johna Brennana, jučer ga je prezentirala i izabranom predsjedniku Donaldu Trumpu. Taj brifing trebao je biti održan prije nove godine, ali ga je čelništvo obavještajne zajednice odgodilo s obrazloženjem da još moraju raditi na prikupljanju i analizi dokaza. Zbog toga ih je Donald Trump, putem Twittera, optužio da mu nemaju što pokazati, pa izmišljaju dokaze.

Duboke podjele

Iako nije točno poznato što se konkretno nalazi u opsežnijem, tajnom dokumentu koji je uručen Obami, neki dužnosnici koji su u rukama imali skraćenu verziju izvješća kažu kako nisu sigurni nalaze li se u njemu i transkripti razgovora i poruka između ruskih dužnosnika koje su američki obavještajci “presreli”.

Cijela priča oko ruskog hakiranja i njihova utjecaja na rezultat američkih izbora već je izazvala vrlo duboke podjele na američkoj političkoj sceni, a osobito među republikanskim zastupnicima i senatorima. Usto, priča o hakiranju od samoga početka usporava i otežava proces tranzicije s Obamine na Trumpovu administraciju.

I sam američki “obavještajni car” James Clapper, koji je u četvrtak svjedočio pred senatskim odborom za oružane snage, potvrdio je da “ruske su kibernetičke aktivnosti povezane s američkim izborima prešle granicu običnog miješanja u izborni proces i postale aktivizam”.

On je naglasio kako u ovome trenutku američka obavještajna zajednica još čvršće i odlučnije stoji iza svojih zaključaka o umiješanosti Kremlja u američke izbore nego što je stajala u listopadu kada je prvi puta upozorila što se događa. Dodao je i to kako se u najnovijem izvješću nalaze i neke poruke koje izravno govore o tome da je Putinov cilj bio pomoći kandidatu koji ima više sklonosti bliskim kontaktima s Moskvom. 

Komentara 30

RO
robertbruckner
09:35 07.01.2017.

Bravo Russi, sad kenijanac Husein Obama lije krokodilske suze, a kad je CNN na prvom suceljavanju gurao svog kandidata a oni su to boze nezavisne (fasisticke komunisticke novine) onda je tajno taj isti CNN dostavio pitanje na onu ruglo od zene (koja se nije brinula niti uo vlastitom djetetu koje je imala) i otkrio joj pitanja tako da se je ta babetina mogla pripremit a Sander nije imao pojma o tome, ko je to dao u javnost opet Rusi? Zasto taj kenijanac afrikanac husein obama nije onda reagirao, na koncu to je najgori prezident amerike koji je zapoceo 3 rata srusio gadafija, htio je to napravit sa Asadaom i Egiptom pa se je morao podvijena repa povuci natrag covjek koji je iskljucivi krivac za milijune azilanata terorista i drogerasa ovdje u europi.

Avatar 123456
123456
10:07 07.01.2017.

Je, Rusi su krivi kaj su raskrinkali kriminal Clintonovih, a nisu krivi clintonovi koji su delali taj kriminal. To je isto kao kod nas. I kod nas je uvijek kriv onaj tko otkrije lopova, a ne lopov. Bože pomozi!

DU
Deleted user
09:59 07.01.2017.

Američki mediji su obavili dokaze o ruskom hakiranju a dokaz koji su objavili je bio dio jedne popularne videoigre naravno svi su im se odmah išli rugati. Dok ovi Američki obavještajci jedino što znaju je da prisluškuju građana i na njima vrše nadzor. Dok svi lopovi kriminalci i dalje uredno posluju. Kada naiđu na bolje od sebe onda se ti Američki obavještajci sramote do unedogled zajedno sa američkim medijima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije