Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS

Američki obavještajci još u studenome upozorili na "kataklizmičku" zarazu

Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
09.04.2020.
u 21:05

Obavještajci Nacionalnog centra za medicinsku obavještajnu službu izvijestili su o zarazi koja se širi Wuhanom i prijeti stanovništvu i gospodarstvu, ali su Washington i Trump njihova upozorenja ignorirali

Američki obavještajci još su u studenome izvijestili Washington o opasnom virusu koji se nekontrolirano širi 11-milijunskim Wuhanom, glavnim gradom kineske pokrajine Hubei. Obavještajci koji prate događaje na području zdravstva, osiguravajući potrebne informacije američkim trupama raspoređenim u inozemstvu, u svom su izvještaju jasno naveli da se Wuhanom širi zaraza koja ugrožava stanovništvo i prijeti načinu života i gospodarstvu, nazivajući opasnost "kataklizmičkim događajem".

Na opasnu zarazu upozoreno je u obavještajnom izvještaju vojnog Nacionalnog centra za medicinsku obavještajnu službu (NCMI), o kojem izvještava ABC News pozivajući se na četiri izvora iz NCMI-ja koja su upoznata sa sadržajem izvještaja.

Obavještajci su do alarmantnih zaključaka o novom virusu, koji će kasnije dobiti ime SARS-CoV-2, došli analizirajući prikupljene telefonske i kompjuterske podatke te satelitske snimke. Alarmirali su američke vlasti u trenutku kada su shvatili da će nekontrolirano širenje zaraze ugroziti i američke trupe raspoređene u Aziji.

O tome su najprije izvijestili vojnu obavještajnu službu, Pentagon i Bijelu kuću, a nakon izvještaja u studenome o širenju novog virusa nastavili su redovito izvještavati američku administraciju i Vijeće za nacionalnu sigurnost, a sve informacije početkom siječnja našle su se i u dnevnom obavještajnom izvještaju za predsjednika Donalda Trumpa. Drugim riječima, informacija o novom virusu bila je dostupna širokom krugu ljudi u Washingtonu, pa i predsjedniku Trumpu. Njome su se počele baviti i druge obavještajne agencije, koje su znale da su kineske vlasti izgubile kontrolu nad situacijom i da su pokušale blokirati širenje informacija o zarazi.

Izvještavanje NCMI-ja o novom virusu dovodi u pitanje tvrdnje predsjednika Trumpa da je o novoj prijetnji obaviješten tek prije dva mjeseca, a postavlja se i pitanje jesu li se američke vlasti, da su reagirale na vrijeme, mogle bolje pripremiti za sprečavanje širenja zaraze na američkom teritoriju? Čini se da Trump prijetnju nije shvatio ozbiljno, a odlučio je vjerovati kineskom predsjedniku Xiju Jinpingu, tvrdeći da se Kina odlično nosi s epidemijom, a ne svojim obavještajcima, koji su argumentirano upozoravali da Kina manipulira podacima i skriva stvarno stanje.

Trump je u drugoj polovici siječnja tvrdio da uopće nije zabrinut i da će sve biti u redu, uvjeravajući da je epidemija pod nadzorom, da bi 31. siječnja obustavio zračni promet s Kinom. I u veljači je hvalio Kinu i dalje tvrdeći da će sve biti u redu, a 13. ožujka proglasio je izvanredno stanje zbog pandemije koronavirusa. Nekoliko dana kasnije koronavirus je nazvao "kineskim virusom". SAD je danas glavno žarište pandemije koronavirusa, a od posljedica zaraze u toj zemlji do ovog trenutka umrlo je skoro 15 tisuća ljudi.

Ključne riječi

Komentara 91

DU
Deleted user
23:19 09.04.2020.

Obavještajci su do alarmantnih zaključaka o novom virusu, koji će kasnije dobiti ime SARS-CoV-2, došli analizirajući prikupljene telefonske i kompjuterske podatke te satelitske snimke. a ja mislio da spijuniraju samo kinezi sa huaweiom. pa ameri znaju sta se desava uu kini prije kineza samih.

XA
xaron
03:34 10.04.2020.

O ja, kad je zabranio letove za Kinu, Demokrati su ga optužili za rasizam. Pelosi ( šef demokrata ) je u februaru otišla u China Town te je po videu ma imternetu izjavila da su kineski restorani sigurni. Tamo je otišla jer su se Kinezi žalili da im opada promet u restoranima jer se šire lažme priče o zarazi. Toliko o “dobrim” Demokratima u US.

DU
Deleted user
21:48 09.04.2020.

Komunističko/globalističkom režimu u Kini ne treba vjerovati baš NIŠTA.Višestruko su umanjivali broj zaraženih i umrlih. Prema najblažim procjenama u Kini je umrlo 40 tisuća ljudi. Cijela provincija Hubei donedavno je bila u karanetni. Na Zapadu se šuti o desetinama "nestalih" uglednih liječnika i neovisnih istraživača/novinara koji su putem društvenih mreža i proxy servera slali vijesti o pandemiji u svijet. Možda su podijelili sudbinu muslimanskih Ujgura? U toj zemlji postoje kampovi/logori u kojima se drži nekoliko milijuna ljudi. Zapad je debelo pogriješio kad je dozvolio transfer visokih tehnologija u Kinu.I danas u SAD-u studira nekoliko milijuna kineskih studenata. Krajnje je vrijeme da se Novi poredak obuzda,da se sačuva demokracija i tehnološka nadmoć Zapada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije