Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZBJESNILI TURSKU

Američki kongres usvojio rezoluciju kojom se priznaje armenski genocid

Foto: Ron Sachs/DPA/PIXSELL
13.12.2019.
u 00:15

Rezoluciju je krajem listopada već usvojio zastupnički dom u kojem većinu imaju demokrati. No, taj neobvezujući tekst ranije su nekoliko puta u senatu blokirali većinski republikanci, stranački saveznici predsjednika Donalda Trumpa.

Američki senat u četvrtak je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se priznaje armenski genocid, razveselivši Armeniju, ali razbjesnivši Tursku zbog poteza koji će dodatno zategnuti odnose Ankare i Washingtona.

Rezoluciju je krajem listopada već usvojio zastupnički dom u kojem većinu imaju demokrati. No, taj neobvezujući tekst ranije su nekoliko puta u senatu blokirali većinski republikanci, stranački saveznici predsjednika Donalda Trumpa.

U četvrtak se nitko nije suprostavio jednoglasnom usvajanju rezolucije koju je predložio demokrat Bob Menendez.

"Sretan sam što je rezolucija usvojena na vrijeme da preživjeli genocida vide da je Senat priznao što su pretrpjeli", rekao je do suza ganuti senator.

Armenski genocid je priznalo tridesetak zemalja i povjesničari. Prema procjenama, između 1,2 i 1,5 milijuna Armenaca ubile su postrojbe Osmanskog carstva od 1915. do 1923.

Turska priznaje da je puno Armenaca koji su živjeli u Osmanskom carstvu ubijeno u sukobima s osmanskim snagama tijekom Prvog svjetskog rata, ali se ne slaže s brojem stradalih i uporno niječe da su ubojstva bila sustavna i da se radi o genocidu.

Kada je zastupnički dom 30. listopada s 405 od 435 glasova usvojio tu rezoluciju, to je razbijesnilo Ankaru koja je isticala da je to "uvreda" i bezvrijedna mjera. 

Ankara je u četvrtak upozorila da usvajanje rezolucije "izlaže opasnosti budućnost odnosa između Turske i Sjedinjenih Država". 

"Ponašanje nekih članova američkog kongresa šteti tursko-američkim odnosima. Danas usvojena američka rezolucija izlaže opasnosti bilateralne odnose", napisao je na Twitteru direktor za komunikacije turskog predsjednika Fehrettin Altun. 

S druge strane, armenski premijer Nikol Pachinian ocijenio je da je usvajanje rezolucije "pobjeda pravde i istine". 

"U ime armenskog naroda zahvaljujem američkom kongresu", napisao je Pachinian na Twitteru.

Rezolucija koja je danas izglasana je "hrabar korak prema prevenciji budućih genocida", dodao je.

Ključne riječi

Komentara 10

KE
kelab
03:41 13.12.2019.

Hvala!!! i Vrime je bilo!!

IK
ikbmibm
03:53 13.12.2019.

Pravda je ponekad spora,ali dostupna u civiliziranim zemljma.

AN
antepravda
07:50 13.12.2019.

Bravo Ameri sam tako ali ste zaboravili navesti i genocid koji su srbi napravili nad Hrvatskim narodom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije