Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZVAO NA PROVEDBU REFORMI

Američki general: BiH je zemlja s dva entiteta i tri konstitutivna naroda

Dejan Rakita/PIXSELL
22.08.2021.
u 18:17

Nedavno je hrvatski predsjednik Zoran Milanović oko BiH uvjetovao potporu završnoj deklaraciji sa samita NATO saveza uvođenjem termina konstitutivnih naroda i Daytonskog mirovnog sporazuma čemu se, po njegovim riječima, protivilo nekoliko članica ovoga saveza

Zapovjednik snaga NATO-a u BiH, američki general Eric Folkestad izjavio je u nedjelju da je sadašnjost i budućnost te zemlje povezana s dva entiteta i tri konstitutivna naroda, kakvu je formulaciju u završnim dokumentima ovoga saveza nedavno uvjetovao i hrvatski državni vrh.

U intervju za Federalnu novinsku agenciju (FENA), brigadni general koji je najviši vojni predstavnik NATO-a u BiH istaknuo je da BiH "jeste i ostaje jedinstvena zemlja s dva entiteta i tri konstitutivna naroda".

Nedavno je hrvatski predsjednik Zoran Milanović oko BiH uvjetovao potporu završnoj deklaraciji sa samita NATO saveza uvođenjem termina konstitutivnih naroda i Daytonskog mirovnog sporazuma čemu se, po njegovim riječima, protivilo nekoliko članica ovoga saveza.

Na kraju je u dijelu u vezi BiH pronađeno kompromisno rješenje te je naveden Opći okvirni sporazum za BiH kojemu je sastavni dio i Ustav zemlje u kojemu se ističe uloga konstitutivnih naroda.

Američki general Folkestad je odbacio inicijative o odcjepljenju od BiH očito aludirajući na česte najave srpskog člana BiH Predsjedništva Milorada Dodika da će se ova zemlja raspasti.

"Priče o odcjepljenju ne samo da nisu korisne već i skreću pozornost s pravih pitanja koja treba rješavati", rekao je brigadni general. Pozvao je na provedbu reformi u BiH navodeći da to želi većina građana ove zemlje.

Najavio je nastavak potpore Bosni i Hercegovini, napose Oružanim snagama te zemlje kako bi bile sposobne suočiti se brojnim iskušenjima. Dodao je kako bi Oružane snage BiH mogle pomoći u gašenju brojnih požara u zemlji ali i rješavanju brojnih kriza poput potresa, poplava i drugih katastrofa, te borbi s epidemijom koronavirusa.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Još danas vruće pa dolazi promjena, očekuju se kiša i pljuskovi

Ključne riječi

Komentara 20

SA
samoljubav
20:39 22.08.2021.

Največi problem je što se pustilo da postoji lažni narod Bošnjaci. Oni su realno Hrvati ili Srbi, a nastali su agresijom i okupacijom BiH od strane Turske.

LU
luminax
13:40 23.08.2021.

Tri naroda i dva entiteta ? Pa ni komunisti se nisu služili takvim nebuloznim definicijama . Koliko u svetu ima država koje su pet naroda i tri entiteta , ili jedan narod i tri entiteta , ili šest naroda i jedan entitet , ili šenaest naroda i sedamnaest entiteta ... Da je to normalno , svet bi bio prepun takvih država .

AT
atlantisind
19:01 22.08.2021.

Nekima bi odgovaralo da Hrvati budu majorizirani i da nemaju prava i zato treba da proglase samoupravu na svom teritoriju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije