Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavnici američkog ministarstva vanjskih poslova u posjetu Burmi

Američki dužnosnici posjetili Aung Suu Kyi

Aung San Suu Kyi
AFP
04.11.2009.
u 10:54

Nobelovka koja je u posljednjih 20 godina u zatvoru ili kućnom pritvoru provela ukupno 14 godina i koja je početkom kolovoza osuđena na dodatnih godinu i pol kućnog pritvora zbog kršenja odredbi koje su bile vezane za njezin kućni pritvor sastala se s tajnikom ministarstva vanjskih poslova za Istočnu Aziju.

Politička zatvorenica Aung San Suu Kyi susrela se s visokim predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država u glavnom gradu Burme, Rangunu. Nobelovka koja je u posljednjih 20 godina u zatvoru ili kućnom pritvoru provela ukupno 14 godina i koja je početkom kolovoza osuđena na dodatnih godinu i pol kućnog pritvora zbog kršenja odredbi koje su bile vezane za njezin kućni pritvor sastala se s tajnikom ministarstva vanjskih poslova za Istočnu Aziju.

Ispred hotela u kojem se održao sastanak okupilo se mnoštvo novinara, no Suu Kyi nije odgovarala na njihova pitanja. Ovo je bilo prvo javno pojavljivanje političke zatvorenice od 2003. godine kada je Suu Kyi izašla pred javnost.

Vojnoj hunti koja vlada u Burmi predbacuje se da želi opstruirati njezinu kandidaturu na nadolazećim izborima koji bi mogli završiti kao i oni prije 19 godina kada je Nacionalna liga za demokraciju (NLD) ostvarila uvjerljivu pobjedu. Tada je vojna diktatura odbila priznati pobjedu.

Campell i njegov savjetnik najviši su dužnosnici koji su posjetili Burmu od kada je Madeleine Albright 1995. godine u funkciji američke veleposlanice u Ujedinjenim Narodima posjetila tu zemlju. Američki su predstavnici održali i sastanak s visokopozicioniranim dužnosnicima vojne hunte, no sastanak s vođom hunte Thanom Shweom nije bio u planu.

Vlada Sjedinjenih Država trenutačno nastoji poboljšati odnose s međunarodno izoliranom državom, no preduvjeti za to su poštovanje ljudskih prava te uspostava stvarnoga demokratskog ustroja u zemlji. Posjet američkih dužnosnika prvi je korak prema poboljšanju odnosa dviju zemalja, no kako će diktatorsko postupanje prema Suu Kyi utjecati na daljnji razvoj razgovora između najmoćnije zapadne sile i Burme, još nije jasno.

Ključne riječi

Komentara 2

MM
Mladen Miletić
11:04 04.11.2009.

Raduje me da su to učiniliAmeri več je red da nešto pametno čuju i nuače. Nitko ne obavještava kada če za uzvrat njihovi (\"dužnosnici\") posjetu i Qantanamo? Da se tako i oni malo kultiviziraju....

FO
formulas
14:33 04.11.2009.

dupli standardi.... kada je vlada Alzira 1991. godine ponistila rezultate prvih parlamentarnih izbora u zemlji Amerika nije uvela sankcije...niti je posjetila lidera opozicije...... najbolja definicija demokratije koju Zapad promovise jeste: \"Pravo svakoga da radi svakome sta hoce i koliko hoce, ali ako nama to odgovara\"......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije