Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vize, energetika, situacija u BiH...

Američki državni tajnik u Hrvatskoj: 'Nudimo dobre uvjete za avione'

Državni tajnik SAD-a Mike Pompeo sastao se ministrom Radman u Dubrovniku
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/5
03.10.2020.
u 06:45

Što se tiče F-16, to je suverena odluka hrvatskog vodstva rekao je Mike Pompeo

Želimo odnos SAD-a i Hrvatske učiniti vidljivijim i osnažiti gospodarstvo i investicije, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković američkom državnom tajniku Mikeu Pompeu jučer tijekom razgovora u Dubrovniku. Za to je sad zaista i došlo vrijeme. Formalno četvrti čovjek SAD-a, iza predsjednika Trumpa, jučer je hrvatskoj strani potvrdio da je sve spremno da se ukinu vize i potpiše sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, izuzetno važan za male i srednje tvrtke. Politički je sve spremno, nema zapreka, ispunjeni su tehnički uvjeti pa idemo sjesti i to dovršiti, moglo se čuti od Pompea, koji je obećao maksimalan angažman kad je o tome riječ. U Dubrovnik je stigao iz Italije, u kojoj je i primio vijest o tome da je američki predsjednik Donald Trump zaražen koronavirusom. Iako nije bio u kontaktu s njim, i Pompeo i supruga testirali su se u zrakoplovu prema Hrvatskoj i dobili su negativan rezultat.

Ipak, u Dubrovniku je nosio masku, kao i cijelo američko izaslanstvo te osiguranje, što ipak nije bio slučaj s hrvatskom stranom. Masku je skinuo kada su on i supruga došli na Stradun, nakon čeka im se odmah oteo uzdah oduševljenja: "Vau". Netom prije njegova je supruga gradonačelnika Matu Frankovića upitala zašto se u tom gradu snimaju sve te silne serije. Pompeo je posjetio spomen-kuću Rona Browna, američkog ministra trgovine koji je poginuo pokraj Dubrovnika, ali to je, prema njegovim riječima, bilo sve vezano za trgovinu. Ne putujem okolo i ne prodajem američku opremu, kazao je taj diplomat West Point akademije. Lobiranje za zrakoplove F16, što rade sve države uključene u proces, ionako se događa drugim kanalima. Ukratko; Pompeo je pohvalio hrvatske vojnike koji sudjeluju u misijama NATO-a i njihovu uvježbanost, ali i američke proizvode.

>> VIDEO Državni tajnik SAD-a Mike Pompeo sastao se s ministrom Radmanom u Dubrovniku

- Ponosim se našim proizvodima, mislim da imaju dobru vrijednost, to je u širem kontekstu naših odnosa. Potrudit ćemo se da postignemo dobre sigurnosne i ekonomske rezultate, Vlada RH donijet će odluke, a mi ćemo ponuditi povoljne financijske uvjete. Pustit ćemo čelništvu RH da donosi suverene odluke u ime naroda - kazao je Pompeo.

Na odvojenim sastancima s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom te potom s premijerom Plenkovićem, koji je u Dubrovnik stigao iz Bruxellesa, gdje je ovlasti za zastupanje na summitu EU čelnika prenio na slovenskog kolegu Janeza Janšu, Pompeo je u jednom velikom dijelu slušao, a ne govorio. Zanimali su ga pogledi i stavovi Hrvatske o situaciji u regiji, da bi se razgovor, na inzistiranje hrvatske strane, fokusirao na stanje u BiH. Od oba sugovornika američki je šef diplomacije čuo objašnjenje problematike BiH, trezveno i realno.

Amerika ima i povijesnu obvezu, ne samo zbog 25. godišnjice Daytona, voditi brigu o stanju na tom dijelu Balkana, a njezina odsutnost posljednjih godina vrlo je vidljiva. Teške situacije u jugoistočnoj Europi u pravilu najprije pokušaju riješiti Europljani, ali na kraju posao obave Amerikanci. - Istaknuli smo da se Hrvatska zalaže za jednakopravnost sva tri naroda što se s hrvatske strane treba očitovati u zastupljenosti njihovih političkih predstavnika - rekao je Plenković.

U razgovoru se inzistiralo na gospodarskim temama, ali i pokretanju LNG terminala, što Amerikanci dugo i gorljivo zagovaraju.

- Očekujem da će biti u funkciji od siječnja. Time smo stavljeni na energetsku kartu Europe i sigurno u pogledu interesa američkih kompanija predstavljamo povoljniju destinaciju kada je riječ o energetskoj politici - rekao je Plenković, dok je Pompeo kazao da su se složili o važnosti naših gospodarskih veza te da SAD predviđa da će broj kompanija koje ovdje rade porasti, a zasad ih je više od stotinu. LNG je strateški projekt, pogotovo u širem geopolitičkom sustavu, kao što je za Amerikance i inicijativa Tri mora.

Plenković je kazao da je Pompeo o tome razgovarao s ministrom Grlićem Radmanom te dodao da "mi to podržavamo". Kad je riječ o vrućem pitanju Kine i nastojanju Amerikanaca da suzbiju njezin utjecaj te o bojazni od (ne)sigurnosti 5G mreže, na što je Pompeo ranije upozorio Hrvate, rekavši im: "Premijer suverene zemlje ima pravo donijeti najbolju odluku za građane. Ja sam uvjeren da nijedan hrvatski građanin ne želi da Komunistička partija Kine ima sliku njegova djeteta koju on ima na mobitelu."

Plenković je pak apostrofirao da nije nebitno 650 milijuna razmjene sa SAD-om i milijardu s Kinom te u poduljem izlaganju podsjetio sve, pa i Pompea, da je upravo u Dubrovniku održan summit Kina+16 (sada 17), zatim na svoje brojne susrete s kineskim kolegom, ali kasnije i kazao da bi po tom modelu i druge države mogle smisliti regionalne ili multilateralne formate. Pompeo je iznio američke stavove o Kini. Hrvatska, kojoj nije bilo ponuđeno da potpiše išta protiv mreže 5G i koja s Kinom ni iz daleka ne surađuje kao velike europske države, primila ih je na znanje, ali i opasku da svako ulaganje i svaka suradnja moraju biti u skladu s pravilima.

Komentara 16

Avatar Point_of_view
Point_of_view
07:34 03.10.2020.

Radujte se Hrvati, Mike Pompeo je najavio skoro ukidanje viza za USA. Inače, od 27 zemalja EU-a, samo tri imaju vizni režim. Sad će Plenković ukidanje viza glorificirati kao veliki uspjeh njegove vlade. Osim toga, nakon što je udahnuo pečenoeno janje, debeli Mike je rekao, da Kinezi žele samo naše novce. Naravno, Amerikanci su drugačiji, oni su altruisti. Oni čak ne žele zaraditi niti na F-16 avionima, dobit ćemo ih besplatno.

IM
Inmerps mod aZ
08:36 03.10.2020.

Ama Pompeo pusti avione, imas li ti za kavu na Stradunu? Jesi donio dovoljno gotovine Pompeo?

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
07:43 03.10.2020.

Dobre uvjete? Drugima su ih prodali za manje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije