Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEKA SE ODLUKA TRUMPA

Američki državni tajnik sutra u Saudijskoj Arabiji razgovara o odgovoru na napade

Mike Pompeo
Foto: ALEXANDER DRAGO/REUTERS/PIXSELL
17.09.2019.
u 23:52

"SAD će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi obranio našu zemlju, naše vojnike i naše saveznike u Perzijskom zaljevu", rekao je američki potpredsjednik Mike Pence.

Američki državni tajnik Mike Pompeo treba u utorak otputovati u Saudijsku Arabiju gdje će razgovarati o "odgovoru" Sjedinjenih Država na napade na saudijska naftna postrojenja, rekao je američki potpredsjednik Mike Pence.

Kako je objavio State Department, prvo će u srijedu boraviti u Džedi gdje će se sastati sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom, prvim čovjekom monarhije i "koordinirati napore na suzbijanju iranske agresije u regiji". Zatim će u četvrtak posjetiti Abu Dabi gdje će razgovarati s prijestolonasljednikom Mohammedom bin Zajedom, dodaje američka diplomacija u priopćenju.

Američka administracija je otvoreno optužila Iran za napade koji su pogodili proizvodnju najvećeg svjetskog izvoznika sirove nafte, premda je Donald Trump dosad bio najoprezniji u optuživanju, rekavši u ponedjeljak da još nije potpuno siguran u to i da se želi s Rijadom dogovoriti o eventualnom odgovoru.

"Obećavam vam da smo spremni", istaknuo je Pence u govoru u konzervativnoj zakladi Heritage u Washingtonu. "Spremni smo uzvratiti i braniti interese naše i naših saveznika u regiji", dodao je.

"Čini se" da Iran "stoji iza tih napada", ocijenio je, preuzimajući oprezan izričaj Donalda Trumpa. "Naše obavještajne službe u ovom času analiziraju dokaze", rekao je Pence, dodajući da će američki predsjednik "ovih dana" odlučiti o tome što će poduzeti.

"Ako je Iran izveo najnoviji napad kako bi prisilio predsjednika Trumpa da popusti, njegova je strategija osuđena na neuspjeh", istaknuo je Pence. "SAD će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi obranio našu zemlju, naše vojnike i naše saveznike u Perzijskom zaljevu", zaključio je.

Komentara 1

JO
jorgen
10:37 18.09.2019.

Odrubljivači glava i najveći sponzori terorizma (kojeg su osjetili i na svojem tlu) su im glavni saveznici? Zašto novinari kritički ne promišljaju o tome?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije