Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAVEZNIČKO NEBO

Američki bombarder B-52 danas leti iznad Hrvatske: Pratit će ga zrakoplovi HRZ-a

Donald Trump in the Salute to America - Washington
Foto: Gripas Yuri/ABACA/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
28.08.2020.
u 16:35

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg tim je povodom poručio da današnja vježba pokazuje "snažnu predanost SAD-a NATO-u i savezničku solidarnost na djelu".

Šest američkih bombardera B-52 prelijeće u petak svih 30 članica NATO-a u pratnji savezničkih zrakoplova, a u hrvatski zračni prostor jedan će ući nešto iza 16 sati te će ga pratiti zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Programom nazvanim "Savezničko nebo" četiri će strateška bombardera preletjeti Europom, a dva Sjevernom Amerikom u pratnji 80 borbenih zrakoplova iz čitavog NATO saveza.

Ulazak američkog zrakoplova B-52 u zračni prostor Republike Hrvatske očekuje se u 16,14 sati na dubrovačkom području odakle će uz obalu letjeti prema Kvarneru, a zatim prema Zagrebu, navodi se u priopćenju MORH-a. Izlazak iz zračnog prostora Republike Hrvatske predviđen je oko u 16,59 sati na području Bregane.

 Prema priopćenju NATO-a program "Savezničko nebo" omogućit će da se osnaži zajednička obuka i djelovanje saveza. 

 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg tim je povodom poručio da današnja vježba pokazuje "snažnu predanost SAD-a NATO-u i savezničku solidarnost na djelu".

"Dok u jednom danu prelijeću svih 30 članica NATO-a američke bombardere prate borbeni zrakoplovi iz čitavog Saveza jačajući našu sposobnost da odgovorimo zajedno na svaki izazov. Obuke poput ove pomažu osigurati da ispunimo našu temeljnu misiju: odvratiti agresiju, spriječiti sukob i očuvati mir”, poručio je Stoltenberg.

Uz američke bombardere letjet će zrakoplovi iz 20 NATO članica među njima i Hrvatske. Iz svoje baze u Sjevernoj Dakoti američki zrakoplovi stigli su u Europu 22. kolovoza te su sudjelovali u vježbama uz norvešku obalu.

O preletu američkog bombardera B-52 oglasilo se i veleposlanstva SAD-a u Zagrebu

-  Danas u sklopu zajedničke NATO aktivnosti „Allied Sky“, američki avioni B-52 preletjet će područja svih zemalja članica NATO saveza u Sjevernoj Americi i Europi. Jedan američki avion B-52 prilikom preletit će iznad Hrvatske u pratnji aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Ulazak B-52 u hrvatski zračni prostor očekuje se oko 16:14 na Dubrovačkom području odakle će uz obalu letjeti prema Kvarneru, a zatim prema Zagrebu. Izlazak iz hrvatskog zračnog prostora predviđen je oko 16:59 sati na području Bregane. - naveli su i pozvali ljude da im jave ako ga vide. 

 

 

Ključne riječi

Komentara 3

HR
hr76
18:15 28.08.2020.

Mogli su i kod komšija malo navratit, već dugo ih nisu vidjeli.

Avatar KiM
KiM
20:44 28.08.2020.

Znaci, hrvatska prati Amero bombarder sa Jna-Ruskim migom???

DU
Deleted user
18:39 28.08.2020.

Išli komšije kanticama skupljati gorivo da barem dignu jedan avion...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije