Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najsnažniji na svijetu

Američka vojska razvija laser koji dronove uništava u djeliću sekunde

Vojska dronom snima štetu od potresa
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/4
26.02.2021.
u 18:14

Laseri ultrakratkog pulsa imaju snagu od teravata koja se ostvaruje u samo 200 femtosekundi

Američka vojska namjerava napraviti najsnažniji laser na svijetu, takav koji će biti barem tri magnitude snažniji od svega postojećeg, ali čiji će hitac trajati tek djelić vremena potrebnog za ispaljivanje zrna iz bilo čega danas poznatog. Dapače, postavljen je oglas na internetu Pentagona u kojem se poziva naručitelje da pošalju projekt za Laser ultrakratkog pulsa prikladnog za vojne platforme.

Tri načina djelovanja

Popularnoznanstveni časopisi zaključuju kako je očito da u američkoj vojsci vjeruju da se može napraviti takvo oružje koje se jednostavno usmjeri prema dronu, a onda ga ne samo oštetiti nego i sprži njegove elektroničke dijelove. Većina je vojnih lasera kontinuiranog vala, oni koji metu pogađaju kontinuiranim snopom energije. Pojednostavnjeno rečeno, takvi laseri djeluju kao let-lampe zagrijavajući površinu mete, poput letećeg drona, dok se barem jedan dio ne otopi, čime se poremete letne sposobnosti te dron pada ili eksplodira gorivo ili streljivo koje nosi.

Problem je kod tih lasera što im zraka mora ostati koncentrirana na jednu točku letjelice nekoliko sekundi kako bi ostvarili svoje puno djelovanje, a snage su u razini kilovata. Laseri ultrakratkog pulsa ne trebaju toliko vremena, a snaga je njihova snopa mnogo jača, teravat koji se ostvaruje u samo 200 femtosekundi. Dakle, sadašnji laseri kontinuiranog vala zapravo spaljuju objekt, dok ovakvi inovativni laseri ultrakratkog pulsa mogu metu oštetiti na tri različita načina – ablacijom materijala od kojeg je meta napravljena, zasljepljivanjem njezinih senzora kroz nešto što se naziva širokopojasnim generiranjem u zraku te generiranjem lokaliziranih elektroničkih ometanja kako bi se preopteretila elektronika koju meta ima.

Elektromagnetski puls

Ova posljednja metoda zanimljiva je jer je riječ o elektromagnetskom pulsu o kojem se obično govori u kontekstu nuklearnih eksplozija pri kojima se oslobađa elektromagnetska energija. Ta se energija nakuplja u elektroničkim uređajima u krugu eksplozije, izaziva u njima kratki spoj i tako ih onesposobljuje. Popular Mechanics napominje kako postoje i prirodni događaji koji mogu izazvati elektromagnetski puls. Ova se metoda ipak čini najsigurnijom od tri moguće jer sa sigurnošću onesposobljuje svoju metu, koja je u današnje vrijeme sasvim sigurno nakrcana elektronikom i sigurno će djelovati ako laser ne uspije ‘spaliti’ metu ili senzori nisu osjetljivi na njegovo djelovanje.

Ključne riječi

Komentara 11

XA
xaron
19:50 26.02.2021.

Od 3 komentara, VL izbrisao 2. Good job 66% out.

PL
@ploto@
20:38 26.02.2021.

Čitam ja da će Amerikanci uskoro napraviti hipersonićnu raketu.Eto već su nedavno objavili natječaj za takav projekt i očekuje se da će do 2030 prva takva raket biti testirana.

MP
miroslav.petkovic.7564
18:28 26.02.2021.

Hahaha smjesno.Pa Rusi ,elektronskim ometanjem mogu skrenut svaki dron sa svoje putanje..IIsto kao onaj Donal Cook brod sto je izgubio kompas u Crnom moru kad ga preljetali sa avionom blokirali mu elektroniku.Ameri moraju obratit paznju tamo u Texasu doslo maloo mraza sve blokiralo .Nigdje nista puno ljudi umrlo od hladnoce police prazne nema elektrike u stanovima strasno..Slabo vam to prikazu kod nas.Ovdje u Moskvi na TV sve vidis.Ovdje nitko nije nastradao iako mjesecima hladnoca od minus dvadeset do minus sezdeset. Sve radi i funkcionira. Rusi ssu superioran narod kupaju se na minus cetrdeset gradi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije