Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulaganja

Američka korporacija gradi novih 4000 kvadrata pogona

'16.12.2010., Prelog- Tvrtka Marti iz Preloga prezentirala novu inovaciju zvanu Hot Spot multimedija. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
23.03.2011.
u 11:24

Prvu zonu na istoku grada već su popunile tvrtke u potpunom ili djelomičnom vlasništvu Šveđana, Nijemaca... U njoj rade i dva hrvatska najmenadžera po izboru Crome - Stjepan Hrešć i Alojzije Šestan

LPT, tvrtka kćer u stopostotnom vlasništvu multinacionalne američke korporacije Leggett & Platt, vodećeg svjetskog proizvođača žičanih jezgri za proizvodnju madraca i namještaja, u preloškoj gospodarskoj zoni Sjever gradi novi pogon površine 4000 četvornih metara. Američka tvrtka koja diljem svijeta zapošljava 19.000 ljudi u država, prije tri godine prva se uselila u zonu koja je postala - pretijesna. Ovih dana iz Zagreba je stigla dobra vijest. Vladin Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom darovao je Gradu dodatnih 50.000 četvornih metara zemljišta vrijednog 760.000 kuna.

 - S tim darovanim zemljištem na raspolaganju imamo 242.188 četvornih metara, što predstavlja izvrsne temelje za daljnji razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Kompletno je izgrađena komunalna infrastruktura, tako da odmah po usvajanju detaljnog plana uređenja možemo krenuti u parcelizaciju i prodaju zemljišta. Očekujem da se prvi novi pogoni počnu graditi već ove godine - kaže gradonačelnik Dragutin Glavina. Razvijanje gospodarske zone Sjever u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, koje pomaže u uređenju, nazvali su “školskim primjerom” ulaganja u zonu, bez megalomanskih zahtjeva. Prvu zonu na istoku grada već su popunile tvrtke u potpunom ili djelomičnom vlasništvu Šveđana, Nijemaca... U njoj rade i dva hrvatska najmenadžera po izboru Crome, Stjepan Hrešć i Alojzije Šestan. Uvidjevši da se na istok ne mogu širiti, u Gradu su se okrenuli prema sjeveru.

- Jedan od idućih koraka bit će izmještanje dalekovoda, čime bi se dobilo na dodatnim površinama - kaže Darko Horvat, ravnatelj Uprave za energetiku.

Gospodarska zona podijeljena je na 14 parcela, od kojih je 11 u vlasništvu poduzetnika, a tri su slobodne za prodaju. Ukupna vrijednost ulaganja u zonu iznosi 24 milijuna kuna, od čega je Grad uložio 14,5 milijuna kuna, Ministarstvo gospodarstva četiri, a ŽUC dva milijuna kuna. Ostalo je još 3,5 milijuna kuna koje treba pokriti. Kad je prije pet godina raspisan prvi natječaj za prodaju parcela, sklopljen je ugovor s LPT-om koji je sagradio prvih 15.000 četvornih metara proizvodnog pogona. U opciji su bili gradovi u okruženju, no prevagnuo je Prelog, ponajprije zbog kvalitetne radne snage. U cijeloj zoni danas radi 365 ljudi, a proširenje će, nadaju se u Gradu, dovesti još šest ili sedam poduzetnika i otvoriti na desetke novih radnih mjesta. - Imamo upite poduzetnika koji se iz stambene zone žele preseliti u industrijsku jer su postali preveliki za širenje unutar naselja - kaže Glavina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije