Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 199
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eksperiment u dvije Amerike

'Amazonski Trump' Bolsonaro u Brazilu okuplja desnu internacionalu

Jair Bolsonaro
Foto: ADRIANO MACHADO/REUTERS/PIXSELL
1/2
17.08.2019.
u 23:34

Strateg konzervativaca Steve Bannon iz SAD-a pokušao ujediniti populiste u Europi, ali mu to nije uspjelo te se okreće najmoćnijem čovjeku u Latinskoj Americi

Eduardo Bolsonaro, vjerojatni brazilski veleposlanik u SAD-u, zastupnik i sin predsjednika Jaira Bolsonara, najavio je kako će se u listopadu u Brazilu, u São Paulu, održati međunarodni skup ultrakonzervativnih pokreta. To bi trebao biti krak Konzervativne konferencije za političko djelovanje (CPAC) koja se svake godine od 1974. održava u Sjedinjenim Američkim Državama. Brazilski skup, koji bi se trebao održati 11. i 12. listopada.

Predsjednik SAD-a Donald Trump sudjelovao je na godišnjim sastancima ultradesničarskih stranaka, no nije sigurno da će Trump doći u Brazil na skup konzervativaca, odnosno Eduardo Bolsonaro još nije objavio imena sudionika, ali se pretpostavlja kako će sudjelovati njegov otac Jair Bolsonaro, kojega zovu “amazonski Trump”. U svakom slučaju, predsjednikov sin drži kako bi u São Paulo mogli doći neki Trumpovi suradnici.

Peronist osvaja Argentinu?

“Desnica se organizira na međunarodnoj razini”, objavio je Eduardo Bolsonaro na Twitteru. “Postavljamo temelje konzervativnog pokreta u Brazilu kako bismo proveli nužne reforme i spriječili još jednu Venezuelu u regiji”, dodao je Eduardo Bolsonaro, koji je poput svog oca žestok protivnik ljevičara.

Foto: NTB SCANPIX/REUTERS/PIXSELL

Mladi (35-godišnjak) Eduardo predstavlja se kao ključni sugovornik, predstavnik, Trumpovih konzervativnih ideja u Južnoj Americi. Blizak je američkom ultradesničaru Steveu Bannonu, nekadašnjem Trumpovu strategu, koji ga je prije nekoliko mjeseci izabrao za jednog od čelnika pokreta koji treba okupiti populističku desnicu diljem svijeta. Bannon je pokušao i u Europi organizirati neku vrstu konzervativne ili suverenističke internacionale, ali mu to nije uspjelo.

“Europski suverenisti nisu se uspjeli ujediniti, postati velika skupina. Nacionalna politika djelovala je kao centrifugalna sila i udaljila ih je. Mislim da su izgubili priliku, ali i to je dio procesa”, izjavio je Bannon. Očito nije bio dovoljno upoznat s držanjem europskih suverenista. Vratio se u Amerike. Prije negoli je čelnik Lige, potpredsjednik talijanske vlade i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini najavio rušenje vlade u kojoj sjedi, Bannon je najavio njezin raspad.

“Ne uspijevaju svi brakovi. To vam kaže netko tko se tri puta ženio”, izjavio je Bannon glede sudbine talijanske žuto-zelene vlade.

Bannon sada očito želi eksperimentirati u dvjema Amerikama. U Argentini će se predsjednički izbori održati 27. listopada, a novi predsjednik mogao bi biti jedan peronist. U predizborima (11. kolovoza) sadašnji je predsjednik Mauricio Macri dobio 32 posto glasova, a kandidat oporbe peronist Alberto Fernández, kojega podupire bivša predsjednica Cristina Fernández de Kirchner, dobio je 47 posto glasova. No, ni Macri u svoj stranci, a ni Fernández u svojoj nisu imali konkurenciju, pa će se rezultat njihova pravog sučeljavanja, a ne ovoga na daljinu, vidjeti koncem listopada.

Sinoda za Amazoniju

I dok se bude održavao skup ekstremnih desničara u Brazilu, održat će se biskupska sinoda za Amazoniju (od 6. do 27. listopada), koju je papa Franjo sazvao u Rimu pod naslovom “Amazonija – novi putovi za Crkvu i za cjelovitu ekologiju“.

Amazonsku šumu, koja je životno važna za naš planet, uništava duboka kriza prouzročena dugotrajnim ljudskim djelovanjem u kojemu prevladava kultura odbacivanja, stoji u pripremnom dokumentu za sinodu, te se naglašava kako zbog toga za one koji žive na tom području, posebice za domorodačke narode, treba osmisliti putove evangelizacije.

Amazonija je ogledalo cijeloga čovječanstva te zahtijeva strukturalne i osobne promjene svih ljudi, država i Crkve.

Komentara 9

DU
Deleted user
01:41 18.08.2019.

Hrvatskim novinarima je sve što je desnije od centra - ultradesnica.

MK
mksdk
00:09 18.08.2019.

Južnoamerikanci imaju priliku u svom dvorišti promatrati razvojni proces ljevičarskog društva. Big Brother spektakl na razini čitavog naroda u vremenskom periodu dovoljno dugom da se proces dovoljno razvije, a ipak ne predugom da se ne zaboravi kako je sve počelo. Imati takvu priliku promatrati učinke ljevičarske ideologije u realnom vremenu i bliskom susjedstvu, čak i narode poprilično ispranog mozga mora dovesti k pameti. Stoga, nije nikakvo čudo što čitava Južna Amerika čini drastičan zaokret u desno. Ljevičari, vi ste uništavatelji svakog društva i stoga se nemojte čuditi što svi koji imaju priliku promatrati vas iz blizine, žele pobjeći od vas.

BL
Bluefull
07:05 18.08.2019.

Prčitam naslov i podnaslov...pročitam ime autora texta i onda ....ppljuuuccccc

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije