Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA KOALICIJSKA VLADA

Austrijska ministrica rodom iz BiH dobila policijsku zaštitu – zbog komentara na internetu

Alma Zadić
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL
1/3
10.01.2020.
u 09:41

Govor mržnje kojem je izložena Zadić osudio je i austrijski kancelar Sebastian Kurz, koji je na Twitteru poručio kako će njegova vlada "sustavno djelovati protiv širenja mržnje na internetu".

Alma Zadić, mlada austrijska političarka i ministrica pravosuđa u novoj austrijskoj vladi, koja je zbog rata devedesetih godina iz BiH izbjegla u Austriju, postala je meta sustavne kampanje govora mržnje na društvenim mrežama, zbog čega je dobila posebnu policijsku zaštitu. Kako javlja Kronen Zeitung, nova je ministrica dobila 24-satnu zaštitu, a o njezinoj sigurnosti stalno se brinu trojica pripadnika Kobri, austrijske specijalne policije, nakon što je austrijska Služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma upozorila na mogućnost planiranog napada. Razmatra se i kojim će još članovima vlade biti dodijeljena zaštita, a austrijski list navodi da će zaštita biti kompliciranija u slučaju ostalih ministara iz zelene stranke, s obzirom na to da oni dolaze na posao biciklom.

Govor mržnje kojem je izložena Alma Zadić osudio je i austrijski kancelar Sebastian Kurz koji je na Twitteru poručio kako će njegova vlada "sustavno djelovati protiv širenja mržnje na internetu". "Alma Zadić i ostali koji su izloženi govoru mržnje imaju moju apsolutnu potporu", napisao je Kurz.

Zadić, 35-godišnjakinja, rođena je Tuzlanka koja je devedesetih godina s roditeljima izbjegla u Austriju, gdje je završila školovanje. Nakon studija prava u Beču bila je na praksi u Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Haagu, školovala se i u SAD-u, a onda i doktorirala u Austriji. Prvi je put izabrana u austrijski parlament 2017. godine, nakon čega se pridružila Zelenima. Kao odvjetnica se bavila zaštitom ljudskih prava.

Austrija je početkom godine dobila novu koalicijsku vladu narodnjaka (ÖVP) i Zelenih, predvođenu liderom ÖVP-a Kurzom, i to nakon propasti dvogodišnje vladavine ÖVP-a i ekstremne desnice, koju je obilježila upravo žestoka antimigrantska retorika. Sada je, međutim, upravo mlada ministrica u novoj Kurzovoj vladi postala meta takve retorike i govora mržnje zbog svojih migrantskih korijena, a jednom je čak i zastupnik ÖVP-a Johann Rädler prekinuo izlaganje Zadić u parlamentu vičući: "Nismo u Bosni!"

Komentara 18

Avatar Django
Django
10:18 10.01.2020.

Hm, ovi Austrijanci stvarno pretjeruju. Otkad je to “nismo u Bosni!" govor mržnje? Pa to čitamo po hrvatskim portalima svakodnevno i nisam primijetio da je bilo tko zbog toga imao nekakve sankcije. A ovi čak dodjeljuju i policijsku zaštitu. Kod nas ne bi bilo dovoljno policajaca za takvo što.

Avatar Forte
Forte
09:54 10.01.2020.

Kako je vreme doslo Turkinja vodi politiku Austrijancima, idi ba u Bosnu ako si bas toliko ambiciozna pa rijasavaj Bosanske probleme ima ih vazda puno

DU
Deleted user
10:50 10.01.2020.

Samo da joj kao zastitara ne dodijele nekoga tko je "maltretira" dugorocno (u prvom redu). Desava se i to...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije