Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alemka Markotić:

'Sumamed je izvrstan lijek, no treba se istražiti na koji način virus uzrokuje bolest'

Alemka Markotić, ravnateljica Klinke za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/4
24.03.2020.
u 10:21

Sumamed je izvrstan lijek, hrvatski izum, no treba istražiti na koji način virus uzrokuje bolest i što radi našem imunološkom sustavu, kaže dr. Markotić

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio kako kombinacija hidroksiklorokina i azitromicina, odnosno Sumameda može pomoći pri liječenju koronavirusa, profesorica dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, objasnila je je li to uistinu tako.

Sumamed je izvrstan lijek, hrvatski izum, ima jedno dodano svojstvo, osim što djeluje na bakterije, djeluje na imunološki sustav tako da u određenim situacijama upalnih stanja on može smirivati tu upalu. On nije jedini takav preparat, treba oprezno razmisliti hoćemo li ga koristiti u te svrhe – rekla je dr. Markotić.

– Virusi mogu inicijalno nekad suprimirati imunološki sustav da bi im se omogućilo da se razmnože, a onda je ono što slijedi prekomjerna upala. To je jedan od scenarija. Još nije do kraja jasno da se zna kreće li ovaj virus odmah s jakom upalom ili ima mehanizam da kreće s nekakvom vrstom supresije na imunološki sustav. Tek kad se to bude znalo, onda će se znati kojim takvim lijekovima treba ići i hoće li biti koristi. To treba istražiti kad se vidi na koji način virus uzrokuje bolest i što radi našem imunološkim sustavom. Tada ćemo znati na koji način pristupiti tom virusu – kazala je dr. Markotić.

VIDEO Igor Rudan: Što svatko od nas može sada učiniti u borbi protiv pandemije COVID-19?

Komentara 19

OT
otrovnijezik
10:52 24.03.2020.

A šta bi se sve moglo još otkriti i napraviti da niste prodali sumamed pa Plivu.

Avatar fidelio
fidelio
10:57 24.03.2020.

Sve je to toliko kljakavo, usporeno i tromo. Nije pitanje ima li koristi, nego je pitanje šteti li. Sunce mu poljubim, pa jel vi mislite da imamo vremena za usporedne analize i znanstvene studije od 3 godine? Ako ne šteti, dajte. Ili kažite eksplicitno zašto bi štetilo. Nemojte muljati i filozofirati, ljudski životi su u pitanju... uffff....

LI
liliZG
17:05 25.03.2020.

summamed je ezitromicin , antibiotik koji djeluje na bakterije a ne viruse,.... treba ga korisiti oprezno jer su dokazali da ezitromicini mogu izazvati srčane udare kod ljudi sa poremećenim Q intervalom... dakle za neke ljude je lijek za neke otrov.... uvijek oprezno.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije