Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj franak

Aleksić: Vrhovni sud odlučio da nema zastare potraživanja preplaćenih kamata iz kredita s valutnom klauzulom CHF

Goran Aleksić
Patrik Macek/PIXSELL
14.06.2018.
u 11:53

To znači da svi dužnici s valutnom klauzulom CHF mogu sa sigurnošću računati da će dobiti svoje preplaćene kamate ako tuže banku.

Vrhovni sud RH odlučio je da nema zastare potraživanja preplaćenih kamata iz kredita s valutnom klauzulom CHF na temelju pravomoćne kolektivne sudske presude u slučaju "franak", izvijestio je danas Zastupnik stranke Snaga Goran Aleksić na konferenciji za novinare u Saboru. To znači da svi dužnici s valutnom klauzulom CHF mogu sa sigurnošću računati da će dobiti svoje preplaćene kamate ako tuže banku, poručuje Aleksić.

- Trenutno ima oko četiri tisuće takvih tužbi, ali ih potencijalno može biti i 200 tisuća. Banke u ovom trenutku hrvatskim dužnicima duguju 15 milijardi kuna nepošteno stečenog novca, oko pet milijardi preplaćenih kamata i deset milijardi temeljem valutne klauzule CHF. Taj novac će banke morati vratiti i u Saboru ću se boriti da se to riješi zakonom – rekao je Aleksić. Odluka Vrhovnog suda znači da ni jedan tužbeni zahtjev iz tužbi za vraćanje preplaćenih kamata podignutih sve do 13. lipnja 2019. godine neće biti u zastari, pojašnjava, pa sada oko 120 tisuća dužnika, i onih koji nisu konvertirali CHF kredite kao i onih koji su kredite otplatili prije konverzije, sa sigurnošću može tužiti i dobiti sve preplaćene kamate i pripadajuće zatezne kamate.

- Konstantan problem s maržama traje već 15 godina. Banke primjenjuju nepoštene i time ništetne promjenjive kamatne stope i zbog toga su kamatne stope u kreditima ugovorenima prije 2013. godine velike, ali su nevrijedeće. Na svakom sudu dužnik koji tuži banku zbog takve kamatne stope dobit će preplaćene kamate - komentira Aleksić. Zaključuje da bi krediti u kunama i eurima, koji nisu izrijekom spomenuti u presudi, također trebali potpasti pod ovaj princip da nema zastarijevanja jer je meritum potpuno jednak, odnosno, imaju jednako nepoštene i ništetne kamate.

Goran Aleksić
1/6

Komentara 1

MU
mucek888
13:10 14.06.2018.

A što je sa kamatama u Eurima ?? Istu stvar su radili i sa eurima samo što nije bilo tako velikih tečajnih razlika. Imao sam fiksnu kamatnu stopu i dignuli su je u dva navrata...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije