Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skandalozna izjava

Vulin na komemoraciji: Alojzije Stepinac bio je ustaški vikar! HDZ: Sramotna izjava

Aleksandar Vulin
Foto: screenshot Reuters/Pixsell
1/2
21.06.2015.
u 17:37

Nakon ovoga postavljaju se dva pitanja. Prvo je hoće li se i ovaj put srbijanska vlada odšutjeti i ne demantirati takav stav svog ministra, a drugo je što će napraviti hrvatska vlada - zapitao se Željko Reiner (HDZ)

Srbijanski ministar Aleksandar Vulin izjavio je na komemoraciji žrtvama ustaškog režima u logoru Jadovno kako je Alojzije Stepinac bio ustaški vikar, prenosi HRT.

Smeta mu, kaže, najava proglašenja Alojzija Stepinca svetim. Nazvao ga je ustaškim vikarom te se upitao, ako je Stepinac svet - što je s onima koji su u Jasenovcu i Jadovnu ubijeni zbog vjerske, nacionalne i političke pripadnosti.

- Što da kažem pobijenoj srpskoj djeci koja nakon 74 godine na ulicama najljepših gradova čuju istu pjesmu i imena onih koji su ih bacali u jamu? Koji je to život koji je vikara ustaške vojske preporučio za sveca - rekao je Vulin. Dodao je da Srbija hoće mir te partnerske odnose.

Ministar kulture Berislav Šipuš izjavio je kako povijesni revizionizam u Jadovnom nije moguć, a nije se u govoru osvrnuo na Vulinovu izjavu.

- Na ovom mjestu povijesni revizionizam nije moguć, jer su kosti ispod naših nogu u Šaranovoj jami suviše neumoljive. Bez obzira na to je li točan podatak povjesničara Slavka Goldsteina da je ovdje blizu 24 tisuće žrtava ili povjesničara Đure Zatezala o preko 40 tisuća žrtava, to je bez sumnje vrlo tragično mjesto, kako za Srbe, Židove i Rome, tako i za nas Hrvate zato što je ovdje netko u naše ime činio zlo tragičnog ljeta 1941. godine, i to masovnim ubojstvima za rasnu čistoću - rekao je Šipuš.

Na Vulinove izjave reagirali su iz HDZ-a. Željko Reiner žestoko je osudio Vulinove izjave te je rekao kako se postavljaju dva pitanja. Reiner je za RTL izjavio kako je ova izjava sramotna. - Što reći na sramotnu izjavu srbijanskog ministra? Nakon ovoga postavljaju se dva pitanja. Prvo je hoće li se i ovaj put srbijanska vlada odšutjeti i ne demantirati takav stav svog ministra, a drugo je što će napraviti hrvatska vlada - zapitao se Reiner.

Na Twitteru je reagirala i nezavisna zastupnica Jadranka Kosor. 

- Vulin je, jednostavno, dežurni mrzitelj. Mrzitelje treba obilježiti i spriječiti da siju mržnju i zlo. Mini. Šipuš trebao je odmah osuditi - poručila je Kosor.

 

>>Pokop Alojzija Stepinca Udba je snimala da može prepoznati građane koji su imali hrabrosti doći

>>Srbijanski ministar Aleksandar Vulin dokazao da je prvi jastreb premijera Aleksandra Vučića

>>'Prije nego spomenete Srbiju prvo pogledajte u svoje dvorište'

Komentara 399

DR
drugPlenky
17:45 21.06.2015.

Četnik se osjeća sigurno na svom terenu, gdje je prijava, što je radio Hrvatski ministar Šipuš nakon ove izjave, što kaže Milanović, što kaže Pusićka

CP
Cviet Prigorja
17:49 21.06.2015.

Vi ste Titovi, Draža je vaš. A jedino što izlazi iz jame Jadovno jesu srpske laži. Alojzije Stepinac - santo subito!

BA
beto_alonso
17:52 21.06.2015.

Najtužnije je što ministar u Vladi Republike Srbije Vulin (vjerojatno porijeklom Hrvat kao i Šešelj pa mora dokazivati svoje velikosrpstvo) nastavlja s ludilom mržnje i zazivanjem novih sukoba. On nakon izjave da Ante Gotovina mora dokazati da nije ustaša nema što tražiti u Hrvatskoj a osobito nije on mjera toga tko će od Hrvata postavljati vijenac žrtvama u Bleiburgu. Njegova politika kao i ona krivokletnika Pupovca (laž o prekrštavanju za vrijeme domovinskog rata) zazivanje je novih sukoba koji su nažalost Hrvatsku bacili 20 godina unatrag i prouzročili stotinu milijardi eura izravne štete. Što se nije sjetio Prijedora i Srebrenice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije