Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lijepi ustaške etikete

Srbijanski ministar Aleksandar Vulin dokazao da je prvi jastreb premijera Aleksandra Vučića

Aleksandar Vulin
Foto: screenshot Reuters/Pixsell
1/2
03.04.2015.
u 08:21

Možda za mene ima lijeka, ali hrvatski se ministar branitelja Matić od ustaštva neće izliječiti nikad, rekao je Vulin

– Ja sam poželio napredak i uspjeh Hrvatskoj, a meni hrvatski ministar branitelja Predrag Matić liječenje. Možda za mene ima lijeka, ali se ministar branitelja Matić od ustaštva neće izliječiti nikada – riječi su srbijanskog ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina (43) koje su Hrvatskoj prelile čašu strpljenja i dodatno zaoštrile odnose između dvije zemlje. Vulinove izjave nakon Šešeljeva spaljivanja hrvatske državne zastave u Beogradu dokazale su njegov status prvoga jastreba vlade Aleksandra Vučića i rezultirale pozivanjem hrvatskog veleposlanika u Srbiji Gordana Markotića na konzultacije u Zagreb.

Jedan od osnivača JUL-a

A Vulinu to nije prvi put da žestoko istupa u javnosti, oglašavao se slično kritizirajući hrvatskog premijera Zorana Milanovića, Haag, EU... No, iz srbijanskih se medija može iščitati i to da on svoje propuste u poslu i izostanak rezultata nadomješta oštrim izjavama o bilo kojoj temi, počesto i o onima koje nisu dio njegova resora, a koje si tako visoki politički dužnosnik nikako ne bi smio dopustiti. Vulin je inače diplomirani pravnik, novinar, a prije ministarske funkcije, na koju je stupio 2014. godine, bio je direktor Ureda za Kosovo i Metohiju. Njegovo ime u politici pojavljuje se krajem 90-ih godina prošlog stoljeća kada je u Savezu komunista – Pokretu za Jugoslaviju došao do mjesta generalnog tajnika. Bio je i jedan od osnivača Jugoslavenske udružene ljevice (JUL) kojoj je čelnica bila Mirjana Marković, supruga Slobodana Miloševića. Osnovao je i Partiju demokratske ljevice koja je kolektivno pristupila Socijalističkoj partiji Srbije (SPS). Trenutačno je predsjednik malo poznatog Pokreta socijalista s kojim je ipak uspio postići to da postane dio srbijanske vlade. Vjerojatno svjestan da je na ministarskom mjestu samo zbog Vučićeve dobre volje, Vulin je preuzeo ulogu jednog od najžešćih glasnogovornika srbijanskog premijera.

– Ovu zemlju vodi Vučić. Vodi je iz Beograda, ne iz Bruxellesa, Washingtona ili iz Moskve. I to svima treba biti jasno. Srbija voli kako Vučić vodi zemlju i zato ima povjerenje nacije, zato može Europskoj uniji mirno reći da neće uvesti sankcije Rusiji, a Rusiji da je smjer Srbije put u EU – hvalio je svojedobno Vulin Vučića. O Slobodanu Miloševiću uvijek govori biranim riječima ističući da se “ispričao Amerikancima za to što su bombardirali Srbiju kako bi bio živ i u politici i još uvijek nezaobilazan”. Ipak, posebno žestoko reagira na Hrvatsku. Milanoviću, koji je reagirao na zahtjev Haaga da se Šešelj vrati u pritvor, poručio je da “dođe u Srbiju i upozna 250.000 protjeranih iz Oluje”.

Dijeli i savjete

– Ti Srbi Hrvatsku nisu napustili iz ekonomskih razloga, nego su bježali pred jamom i ustaškim generalom, bivšim haaškim optuženikom Antom Gotovinom, kojega Milanović naziva anđelom – izjavio je Vulin. Hrvatskom premijeru dao je i neke savjete.

– On gubi izbore jer nema hrabrosti provesti reforme koje mi provodimo, gubi izbore jer nema hrabrosti ponašati se kao što se ponaša naš predsjednik vlade, a to je pokušati održati najbolje moguće odnose sa svima u regiji, a ne svađati se sa svima i svoju taštinu stavljati ispred interesa svoje države – rekao je o Milanoviću Vulin.

>> Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za Večernji list: Povlačenje veleposlanika je brzopleta odluka Vlade

>> Reiner o izjavi Vulina: S velikim zanimanjem očekujemo što će učiniti srbijanska vlada

Komentara 158

Avatar plavusha_1984
plavusha_1984
09:04 03.04.2015.

Ja bih baš krenula u Srbiji upoznati tih 250.000 "protjeranih" iz Oluje, ali bih povela i sve žrtve njihove agresije: djecu koja su odrasla bez roditelja ili koja su ranjena, majke i očeve koje su pokopali svoju djecu, udovice, silovane žene, zarobljenike, naše ratne invalide, obitelji ostale bez domove i sve prognane iz BiH i Hrvatske zbog srpske agresije. Očekujem toplu dobrodošlicu.

Avatar sajeta.kom
sajeta.kom
09:01 03.04.2015.

Razlog više za uvođenje viza građanima Srbije.Jedinu terorističku ugrozu Hrvatska može očekivati ,jer ju je već i doživjela ,sa srpske strane.Osobito ako im se ministar ovako ponaša.

Avatar mg940
mg940
09:09 03.04.2015.

Srbe nesmijemo pustiti u EU dok se ne posipaju pepelom i plate ratnu odštetu i svakako uvesti vizni režim i šengensku granicu, te posebne pristojbe za one koji se kupaju na moru ili planinore po hrvatskim planinama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije