Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj hladnog rata?

Vučić: Teže ću pobjeđivati Plenkovića. On je ozbiljan

20.06.2016., Dalj - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarovic i mandatar za sastavljanje nove Vlade Srbije Aleksandar Vucic sastali se s predstavnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i obisli rodnu kucu znanstvenika Milutina Milankovica.  Phot
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/3
20.09.2016.
u 17:45

Države u regiji nisu sasvim dovršene u smislu institucija i nacionalizam im je najlakše utočište, pa će i provokacija biti, kaže Boško Jakšić iz Politike

“Lakše je bilo odnositi pobjede na diplomatskoj razini dok je bio Milanović, sad će biti teže. Poznam Andreja Plenkovića, on je ozbiljan čovjek. Nastojat ću i s njim i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović izgraditi što je moguće bolje odnose”, poručio je izbornom pobjedniku u Hrvatskoj srbijanski premijer Aleksandar Vučić, dodajući ipak kako nije veliki optimist jer su, kaže, Srbi glavna tema u Hrvatskoj.

Milanović kamen spoticanja

Mogu li zaista s novom vladom u Zagrebu, koja će, na čelu s Plenkovićem, uskoro biti formirana, odnosi dviju zemalja dva desetljeća nakon rata prijeći u bolju fazu, u interesu stabilnosti cijele regije?

Mnogi se nadaju da će biti tako, da će ratne sjekire biti konačno zakopane, pa se sada čini da je Zoran Milanović bio glavni kamen spoticanja u odnosima dviju zemalja što je kulminiralo ‘šakom jada’. Ili su problemi ipak dublji? Naime, upravo je HDZ-ova vlada nakratko blokirala daljnji pristupni proces Srbiji, javno inzistirajući na tome da Srbija promijeni zakon po kome Srbija uhićuje hrvatske branitelje.

– Kad javno pritisnite i tražite da netko promijeni zakon, povređujete njegovu sujetu. A premijer Vučić je izuzetno sujetan čovjek – kaže Boško Jakšić, vanjskopolitički komentator ‘Politike’. Ističe i kako je sa stajališta Srbije promjena na čelu vlade u Zagrebu dobrodošla.

– Stranke na desnici s jakim nacionalističkim nabojem, a to su i HDZ i SNS, lakše nalaze zajednički jezik. U kampanji je pak nacionalizmom prednjačio Milanović – kaže.

Glavni urednik medijske kuće B92 Veran Matić ističe kako je on ‘veliki fan dobrih odnosa Hrvatske i Srbije’ te kako za to sad, nakon što je izborna klima prošla, ima uvjeta. Ističe tu dogovor koji su postigli Vučić i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Dalju i Tavankutu.

– Fokus sad mora biti na pragmatičnim pitanjima, na pitanjima nestalih, na promjeni odnosa prema ratnim zločinima – ističe Matić. Uvjeren je Matić kako je i pitanje jurisdikcije za ratne zločine zapravo vrlo lako rješivo.

Zakon se mora promijeniti

Tehnički šef hrvatske diplomacije Miro Kovač, koji se s osvojenih 12.751 preferencijalnim glasom nada da bi mogao nastaviti posao u vladi, poručuje kako su Hrvatskoj u interesu dobrosusjedski odnosi sa Srbijom, da će Hrvatska poduprijeti Srbiju na putu u EU. Ali, ističe Kovač, sporni zakon morat će se mijenjati.

– Velik broj država u regiji u značajnoj mjeri su nedorađene države, u smislu institucija, vladavine prava. Nacionalizam je najlakše utočište za mnoge političare, koriste ga kao paravan za neuspjehe. S tog aspekta, sigurno će biti pribjegavanja povremenim provokativnim izjavama – zaključuje Jakšić.

>> Srbija će morati ukinuti sudsku nadležnost za procesuiranje ratnih zločina počinjenih na teritoriju Hrvatske

Komentara 10

NV
NV
20:54 20.09.2016.

Ako pojedinci ovde ne vide da je glavna predizborna tema u hr napadi na srbiju onda im zaista nema pomoci. Zakon bi bio nepotreban da je vlast u hrvatskoj smela da procesuira zlocince iz svojih redova, ali to se nisu smeli usuditi jer to odnosi glasove.

BF
bf2
19:20 20.09.2016.

Gotovi su izbori i kod nas i kod njih,dakle normalizacija stanja :)

CA
Calimera
19:24 20.09.2016.

Dobro i interesantno gostovanje u Parisu neki dan, ali je moglo sa malo vise smijeska, dragi druze Aleksa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije