Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oružje

Vučića čuvali protudronskom puškom od 270.000 kuna

Policija na Markovom trgu koristi i pušku protiv dronova koja je izazvala pažnju prolaznika
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
13.02.2018.
u 08:24

Namjena je protudronske puške obrana i onesposobljavanje bespilotnih letjelica

Sigurnosnih problema nije bilo, kazao je novinarima predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Agenti u civilu

Što su sve poduzeli da prvi dan posjeta državnika – čiji je dolazak u Zagreb sigurnosni rizik pa je rutu kojom se kretao od zračne luke do Ureda predsjednice nadlijetao policijski helikopter – u Ministarstvu unutarnjih poslova nisu željeli precizirati, napomenuvši da će to učiniti kada Vučićev službeni posjet Hrvatskoj završi. Doznajemo da je pozvana interventna policija iz više policijskih uprava, čije su snage preusmjerene u Zagreb i Vrginmost. Uz njih je na osiguranju radila i Uprava za posebne poslove sigurnosti, specijalna policija, u pripremi su bili snajperisti, a uz policajce na ulici od kojih su neki uz standardno oružje imali i protudronske puške (jedna stoji oko 270 tisuća kuna) bilo je i naoružanih agenata u civilu.

Policija na Markovom trgu koristi i pušku protiv dronova koja je izazvala pažnju prolaznika
1/23

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović jesenas je bio izvijestio javnost da je u tijeku postupak nabave bespilotne letjelice s termovizijskom kamerom, balističke opreme i protudronske puške, ukupne vrijednosti od 1,2 milijuna kuna.

U specifikaciji koja se tražila za protudronsku pušku bilo je navedeno da joj je namjena obrana i onesposobljavanje bespilotnih letjelica, u svrhu sprečavanja mogućeg napada iz zraka na štićene osobe ili njihovo snimanje.

Dva blindirana vozila vrijedna 13 milijuna kuna za čiju je nabavu Ministarstvo unutarnjih poslova jesenas raspisalo natječaj još nisu stigla u MUP, no policija u vlasništvu ima blindiranu limuzinu skromnije opremljenu od onih kakve želi kupiti, a koja se koristi za potrebe osiguranja štićenih osoba i stranih delegacija. Ukaže li se potreba za još takvih vozila, MUP ih posuđuje od Ministarstva obrane.

Prije no što je predsjednik Srbije došao u Hrvatsku, ministar Davor Božinović kazao je da Hrvatska ima velikog iskustva u osiguranju visokih gostiju kao što je Vučić pa stoga iznenađenja nisu moguća.

Uoči Vučićeva dolaska policija je izvijestila da je “temeljem sigurnosne prosudbe vezane uz provođenje posebnih sigurnosnih mjera, odnosno osiguranja štićenih osoba i objekata” privremeno ograničila pristup Markovu trgu. Ta se odluka odnosila i na sudionike najavljenog prosvjeda, a policija tvrdi da se odluka o privremenoj zabrani pristupa ne može tumačiti kao zabrana javnog okupljanja.

Neprimjereni transparent

MUP je odluku o zabrani pristupa Markovu trgu donio temeljem Zakona o policijskim poslovima i ovlastima kojima je propisano da se radi osiguranja štićenih osoba može “privremeno ograničiti pristup ili kretanje u određenom prostoru”. To ograničenje “ne smije trajati dulje od vremena potrebnog za ostvarenje cilja radi kojeg je ovlast primijenjena”.

Iz Policijske uprave zagrebačke potvrđeno je da je tijekom prosvjeda protiv dolaska predsjednika Vučića na Trgu bana Jelačića jedna osoba privedena, i to zbog “neprimjerenog transparenta”.

Komentara 10

Avatar sf49
sf49
09:15 13.02.2018.

Nisu imali neki gas protiv onog Bulja?

Avatar don pedofilije
don pedofilije
09:17 13.02.2018.

Zašto se sakrio Tomson? Mogao je otpjevati himne.

KA
kapunjohan
09:26 13.02.2018.

Nepotrebna pompa in šou cirkus , koji ide u srbski kontekst, Hrvati su ,,inciden tna nacija,, tamo pred nacionalisti i fašisti nitko nitko nije siguran .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije