Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed ratnih udovica i veterana

Vučiću, zbog tvoje mržnje naša su djeca bez očeva

Prosvjed
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/30
12.02.2018.
u 19:12

Prosvjednici su se naoružali transparentima “Srpski četnici i hrvatski početnici”, “Srbija mora odgovarati za genocid u Hrvatskoj...” i dr.

Izdaja, izdaja – orilo se Trgom bana Jelačića iz grla tisuću veterana i stradalnika iz Domovinskog rata. Bila je to reakcija proizišla iz nemoći jer im je onemogućen pristup Markovu trgu gdje su, kako je unaprijed planirano, željeli prosvjedovati protiv dolaska srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Naoružani hrvatskim zastavama i transparentima, poput “Srpski četnici i hrvatski početnici”, “Srbija mora odgovarati za genocid u Hrvatskoj i platiti ratnu odštetu”, “Zapamtite Vukovar”... svoj su prosvjed nenadano održali na središnjem zagrebačkom trgu nakon što je policija temeljem procjene “privremeno” ograničila pristup Markovu trgu, inzistirajući kako nije riječ o zabrani.

Čemu crveni tepih?

No, ovakvo tumačenje nije impresioniralo predsjednicu Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Rozaliju Bartolić koja je s improvizirane govornice poručila “onima gore” da više neće šutjeti te “proglasila” izdaju.

– Udruga udovica zalaže se za dijalog i razvoj dobrosusjedskih odnosa, ali na načelima istine i pravde, a to ovdje nije slučaj. Svi, pa i srbijanski predsjednik, moraju zaslužiti državničke počasti i crveni tepih. Pitam vas je li je Aleksandar Vučić to zaslužio? Ovdje smo da mu jasno i glasno kažemo: Znamo te, Aleksandre Vučiću, znamo koliko si žuči i otrova prolio širom Lijepe Naše. Zbog mržnje koju ste ti i tvoji istomišljenici sijali po Hrvatskoj, naša djeca nemaju svoje očeve – poručila je Bartolić otvarajući skup koji se, neželjeno, pretvorio i u prosvjed protiv hrvatskih vlasti.

Pa, ipak, uspjeli su se obratiti javnosti pa i, usprkos lošem razglasu, emitirati snimku Vučićeva ratnohuškačkog govora iz ratne Gline. Unatoč opipljivim emocijama, prosvjed je prošao mirno i bez incidenata, tek je, zbog neprimjerenog transparenta, priveden jedan muškarac.

Zapravo, puno burnije bilo je na marginama, uoči održavanja ovog skupa, zbog činjenica da su neke od najvećih braniteljskih udruga, poput Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Specijalne policije prethodno, umjesto prosvjeda, podržale predsjednicu Grabar-Kitarović kao i zbog činjenice da je, pomalo neočekivano, udovicama stigla potpora Hvidre na čijem je čelu HDZ-ovac Josip Đakić.

Dio branitelja ovaj je potez Đakića shvatio kao provokaciju pa su na društvenim mrežama masovno otkazivali svoje sudjelovanje, a od šefa Hvidre ogradila se i organizatorica skupa Rozalija Bartolić.

Nećemo politički skup

– Naknadnim uključivanjima Hvidre u ovaj prosvjed koji smo mi udovice organizirale i uredno prijavile ni u kom slučaju ne želimo pretvoriti u politički skup, već isključivo odaslati svoje poruke onima koji su izvršili brutalnu agresiju na Hrvatsku – rekla je Rozalija Bartolić, inzistirajući da “ni s kim nisu koordinirale prosvjed pa ni s Hvidrom”.

Tek dvadesetak prosvjednika i dvostruko više pripadnika policije okupilo se na skupu koji je u povodu dolaska Aleksandra Vučića organizirao Dražen Keleminec, predsjednik marginalne Autohtone – Hrvatske stranka prava. Na prosvjedu koji je otpočeo ispred sjedišta Srpskog narodnog vijeća (SNV) te okončao odlaskom pred srpsko veleposlanstvo na Tuškancu poručio je državnom vrhu da je sramotno što su ga pozvali jer je ”riječ o četniku koji je poticao na ubojstva i agresiju protiv Hrvatske”.

– Došli smo se usprotiviti jer je Vučić bio na strani četnika Vojislava Šešelja, poticao je na ubojstva, dakle, sudjelovao je u ubojstvima mnogih koji su dali živote za Hrvatsku – rekao je Keleminec te sramotnim ocijenio što državni vrh uopće razgovara s Vučićem. Predsjednici Republike poručio je da ne može u ime cijelog hrvatskog naroda pozivati “četnika Aleksandra Vučića u Hrvatsku”, a sramotnim potezom nazvao je činjenicu da su Zagrebu izvješene srpske zastave.

– To je sramota za vlast koja je antihrvatska – kazao je, pa Vučiću poručio “Marš van iz Hrvatske”, a prosvjed zaključio pozdravom “Za domovinu – spremni”.     

 

Komentara 353

Avatar Dr Evil
Dr Evil
10:27 12.02.2018.

Jel vam Jugoslaveni zabranjuju prosvjedovanje?!? Tko je sad na vlasti?!?

MA
Maxim007
12:12 12.02.2018.

Nikad, ali nikad ovo ludilo neće prestati

BA
banshee
11:43 12.02.2018.

Srbija i Hrvatska glume mini "hladni rat". Kao što je SAD bio potreban dragi neprijatelj SSSR (danas mora da traži nove "neprijatelje da bi Pentagon dobio 700 milijardi budžet) tako i srpski i hrvatski političari oduvek vešto eksploatišu ovo "neprijateljstvo" i pazljovo ga podgrevaju čim se malo ohladi. Ne poričući prošlost, kakva god da je bila, današnji odnosi bi mogli biti mnogo bolji. Međutim niko to ne želi jer su takvi kakvi veoma korisni politici posebno za skretanje pažnje sa pravih problema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije