Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljiljana alvir

'Nas 14 od Aleksandra Vučića tražit će otvaranje arhiva'

18.02.2018.
u 17:13

U našoj delegaciji bit će predstavnici udruga nestalih branitelja, civilnih stradalnika, djece nestalih i poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te ja ispred koordinacije.

Što očekujete od sastanka u Beogradu?

Da Aleksandar Vučić pokrene neke stvari i angažira se na konkretnim primjerima koje ćemo mu staviti na stol. Nadam se da će izvršiti utjecaj na institucije u Srbiji koje mogu pomoći u rješavanju pitanja nestalih.

Govorit ćemo o protokolima iz vukovarske bolnice koji se kod njih nalaze, tražit ćemo da se otvori arhiv JNA i da se uz pomoć zubnih kartona muškaraca koji su služili vojsku do rata, a koji se nalaze na popisu nestalih, pokušaju identificirati njihovi posmrtni ostaci. U tom su arhivu i dnevnici postrojbi te raznih drugih institucija koje su zabilježile zločine.

To bi mogao biti putokaz prema otkrivanju skrivenih masovnih i pojedinačnih grobnica. Zatim, u sudskim procesima koji su vođeni u Srbiji također se mogu naći putokazi prema nestalima. Naime, postoje izjave svjedoka, nekoga tko ima informacije koje bi mogle pomoći u pronalasku. Tražit ćemo i otvaranje arhiva MUP-a Srbije koje je preuzelo zapisnike tzv. SAO Krajine i njihovih ministarstava. Uglavnom, tražit ćemo sve ono za što smatramo da može koristiti u pronalasku nestalih, a za što smo sigurni da se nalazi u Srbiji.

Je li definirano vrijeme sastanka i tko će sve na njemu sudjelovati?

Idemo početkom tjedna, još se dogovara protokol između ureda dvoje predsjednika. U našoj delegaciji bit će predstavnici udruga nestalih branitelja, civilnih stradalnika, djece nestalih i poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te ja ispred koordinacije. Gledali smo da sve skupine budu zastupljene, da idu i majke i očevi i supruge i djeca nestalih i da nas bude iz cijele Hrvatske. Bit će nas ukupno 14 iz Vukovara, Slavonskog Broda, Zagreba, Pakraca, Gline, Karlovca...

Je li utvrđena autentičnost dokumentacije koju je u Zagreb donio Vučić?

Još nije. Riječ je o informacijama o osobama koje su nestale 1991. godine na području Vukovarsko-srijemske županije. Vjerodostojnost dokumentacije provjerava Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja. Kad se bude sa sigurnošću moglo znati više, prve će biti obaviještene njihove obitelji.

Komentara 31

DU
Deleted user
19:55 18.02.2018.

na zalost..plan nove jugoslavije..s novim imenom..juznoeuropska unija..ide svom..pocetku..i kraju.. malih i neorganiziranih..balkanskih plemenskih drzavica..na cijem celu..oni vide..starog i novog gospodara..srbiju.

DE
desperadikus
18:05 18.02.2018.

Tu moraju ici strucna lica da se slucaj nestalih jednom resi. Cujem da ce u Hrvatsku stici delegacija hrvatskih drzavljana srpske nacionalnosti koji potrazuju 1663 nestala u akciji oluja na celu sa Savom Strbcem.

NV
NV
18:06 18.02.2018.

Ako u arhivi ne bude pisalo to što mi očekujemo šta onda? I šta kada budemo morali otvarat naše arhive?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije