Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odjeci posjeta

Vučić otišao, ‘hibridni rat’ ostao u Hrvatskoj

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
15.02.2018.
u 08:34

U braniteljskoj populaciji najviše je odjeknula poruka predsjednice da neće pojedinci s rubova političkog spektra krojiti politiku

Iako posjet Aleksandra Vučića, srbijanskog predsjednika, nije bio posve koordiniran s Vladom, posebice kada je riječ o tajmingu dolaska, vrh HDZ-a i saborski zastupnici te stranke preuzeli su retoriku da je Aleksandar Vučić izabrani predsjednik Srbije i da je time kvalificiran da se s njime razgovara.

Pogrešno razumjeli poruku

Prvi je te stavove iznio Miro Kovač, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova, koji je kao i Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a, te Davor Ivo Stier, politički tajnik HDZ-a, pozdravio Vučićev dolazak u Hrvatsku u cilju rješavanja otvorenih pitanja koje su u interesu RH. Tako je Gordan Jandroković, šef Sabora i glavni tajnik HDZ-a, jučer rekao da je Vučićev posjet bio bitan jer dvije države moraju razgovarati.

– Očito je da nemamo identične poglede na ono što se događalo 90-ih godina. Smatramo da je izvršena agresija Miloševićeva režima na Hrvatsku, ali nadam se da je ovo početak dijaloga i da će budućnost donijeti kvalitetniji razvoj odnosa između dviju država – rekao je Jandroković. Odgovarajući na pitanja kako razgovarati s čovjekom koji laže, jer Vučić ne priznaje da je u Glini 1995. godine zagovarao velikosrpske ideje, Jandroković je rekao da nismo mi izabrali predsjednika Srbije nego građani Srbije.

– Imamo sugovornike koje su izabrali građani u Srbiji – rekao je Jandroković. Slične stavove jučer je izložio i premijer Plenković. U braniteljskoj populaciji, čiji su predstavnici prosvjedovali zbog posjeta Vučića Hrvatskoj, najviše je odjeknula poruka predsjednice da neće pojedinci s rubova političkog spektra krojiti politiku. I na Pantovčaku su svjesni da su neke njezine poruke otišle ukrivo. Posebno su osjetljivi na tvrdnje u medijima da je predsjednica u političke marginalce svrstala i one koji su se jako zalagali za nju i bili joj biračka baza, branitelje i udovice. Predsjednica to demantira, a na Pantovčaku se čude kako se može i pomisliti da bi ona na bilo koji način riskirala svoj odnos i dosadašnji kredibilitet prema toj populaciji. Kažu da je i iz dosadašnjeg mandata, ali i prije izbora bio jako poznat i jasan njezin stav o braniteljima i stradalnicima iz Domovinskog rata.

Zašto su se uključili branitelji

U njezinim riječima da “mi ne smijemo dopustiti da nam pojedinci s rubova političkog spektra ili s rubova bilo kakvog razmišljanja diktiraju politiku”, smatraju na Pantovčaku, nalazi se poruka koja je upućena i srbijanskoj javnosti. Upućena je pojedincima s rubova političkog spektra i s rubova bilo kakvog razmišljanja i kaže im da oni ne mogu diktirati politiku i međudržavne odnose. Pitaju se u Uredu predsjednice i “zašto su se pojedini branitelji uključili u ovu raspravu i kako su prepoznali da se poruka predsjednice odnosi na njih, a čak su i visokopozicionirani dužnosnici vladajuće stranke”? Kada je predsjednica govorila o prosvjedima, rekla je kako je demokratsko pravo prosvjedovati, ali je važno da se pri tome ne prijeđe granica pristojnosti.

Stječe se dojam da na Pantovčaku drže kako je protiv predsjednice pokrenut i “hibridni rat” i da ga podupiru oni čiji je interes da ne dolazi do pomirenja između Srbije i Hrvatske, “premda su cijela EU i SAD podržali taj susret”. Pravo je pitanje, kažu, tko upravlja pojedincima s ruba političkog spektra u Hrvatskoj i u Srbiji? I zar nisu “pojedinci s ruba političkog spektra” - oni koji na svim izborima jedva prijeđu 0,5%?

1/23

Komentara 50

Avatar sindarela
sindarela
08:51 15.02.2018.

Važno je da se Kitarović i Vučić po svim pitanjima slažu a ostalo je nebitno jel' predala papire koje je dobila DORH-u

AU
Austrougarska
11:08 15.02.2018.

Vučić i Dodik su vrhunski ljudi i političari. Za razliku od bezveznjaka i muslimana poput Hasanbegovića, Karamarka, Glavaševića, Grbina itd itd.

ZG
zgblabla
09:49 15.02.2018.

naravno u hrvatskoj je najbolje nista ne raditi KGK se satalas tim likom a tko je kritizira ....dangube na drzavnim jaslama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije