Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjena smjera

Strah od 'krimskog scenarija': Okreće li posljednji europski diktator leđa Putinu?

Lukašenko i Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
20.11.2017.
u 20:49

Iako su se dugo vremena Rusija i Bjelorusija smatrale prijateljskim državama, službeni Minsk u posljednje vrijeme postao je jedan od najkompliciranijih partnera za Vladimira Putina.

Posljednji europski diktator, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko dugo je slovio za jednog od najodanijih ruskih saveznika, no tada se dogodila aneksija Krima zbog čega je bjeloruski predsjednik promijenio stav iz straha da bi njegova država mogla biti sljedeći plijen Rusije, piše njemački Die Welt

Iako su se dugo vremena Rusija i Bjelorusija smatrale prijateljskim državama, službeni Minsk u posljednje vrijeme postao je jedan od najkompliciranijih partnera za Vladimira Putina. Već najmanje tri godine, Lukašenko je bitno promijenio svoj proruski smjer politike, a kao najvažniji faktor za tu promjenu navodi se rusko pripajanje Krima. Bio je to šok za Bjelorusiju, piše njemački list. 

Lukašenko i Putin
1/8

EU namijenio Lukašenku ulogu medijatora u ukrajinskoj krizi?

Ta promjena smjera mogla se vidjeti i na konferenciji u Minsku ovog tjedna, drugoj nakon petogodišnje stanke koja je trajala do 2016. godine. Na njoj su političari, znanstvenici i predstavnici nevladinog sektora iz EU, SAD-a, Bjelorusije i susjednih država raspravljali o procesima političke, ekonomske i društvene transformacije u bjeloruskom društvu i odnosima s njezinim susjedima. 

Na konferenciji je njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel zahvalio Lukašenku što se na toj konferenciji razgovaralo i o ukrajinskom sukobu te dodao da Bjelorusija može igrati ulogu moderatora u rješavanju tog konflikta. List piše kako Rusija ne želi imati saveznika koji nije potpuno odan, a o udaljavanju Putina i Lukašenka dovoljno govori i priča o njihovom izbjegavanju na summitu u Sočiju u listopadu. 

Lukašenko i Putin
1/12

Bjelorusija nije priznala Krim

O zahlađenim odnosima govori i činjenica da je Rusija nakon 20 godina uvela granične kontrole dok su letovi, koji su prije smatrani domaćima, sada prebačeni na međunarodne terminale u Rusiji. Najvažniji razlog za bjelorusko udaljavanje od Rusije list navodi njihovo držanje u ukrajinskoj krizi. Minsk još nije priznao Krim kao dio ruskog teritorija, a bjeloruske vlasti su preporučile da se na kartama taj poluotok označava kao dio Ukrajine. 

Agresija Moskve na Krim je bjeloruskog predsjednika učinila nervoznim jer strahuje da bi se "ukrajinski scenarij" mogao ponoviti i u njegovoj državi. No, to blago okretanje prema EU ne znači i demokratizaciju Bjelorusije, piše njemački list. Lukašenko je još uvijek autokrat čija vladavina ovisi o Rusiji. Ne samo njegova vladavina već i bjeloruska ekonomija koja je naslonjena na rusku, zaključuje Die Welt. 

Komentara 57

DU
Deleted user
21:35 20.11.2017.

Lukašenko je vrstan političar, zna on da ga i Rusija i EU trebaju ko suho zlato, pa malo svome narodu navlači novaca. Ruku na srce, zaslužili su i od jednih i od drugih da malo odriješe kesu.

ST
stomugromova
22:36 20.11.2017.

Lukašenko je premazan svim mastima.On jako dobro zna ako se otvori EU i SAD,koji ga snube,da će mu se dogoditi obojana revolucija jer Soroš,USAID,CIA,MI6,Mossad itd samo čekaju da im netko malo odškrine vrata pa da provale i nahrupe u kuću tj. državu..Sumnjam da će im Lukašenko pružiti to zadovoljstvo.Sa druge strane,on mora i Ruse držati na razmaku da se previše ne udomaće,a istovremeno ih ne smije gurnuti previše od sebe.

MT
makan tahi
21:33 20.11.2017.

nek pazi kakvu juhu jede da ne dobije radioaktivne prišteve

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije