Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA INA-MOL

Aldott: Da bi Ina mogla vraćala kredite, bilo je potrebno izdvojiti plinsko poslovanje

Zoltan Aldott
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/9
04.12.2019.
u 14:17

Aldott je u svom iskazu govorio o poslovanju Ine pa je tako kazao da je Ina od 2003. do 2008. radila na projektima naftnih polja u Siriji, Jadranskom moru i rafinerijama nafte, što je trebalo dodatno kreditirati kod banaka.

– Za Inu je 2008. bila posebna jer je do jeseni te godine stabilno poslovala budući da su cijene nafte i plina bile prihvatljive. U listopadu 2008. za Inu su nastupile teškoće zbog pada cijena nafte i plina, a dodatni problem bio je osigurati kredite kod banaka –kazao je, među ostalim, Zoltan Aldott, bivši predsjednik uprave Ine koji je svjedočio u nastavku suđenja za aferu Ina-MOL na zagrebačkom Županijskom sudu.

U tom ponovljenom postupku optuženi su Ivo Sanader te Zsolt Tamas Hernadi, prvi čovjek MOL-a, kojem se sudi u odsutnosti. U sudnici već neko vrijeme nema ni bivšeg premijera koji se oporavlja od operacije koljena. Prema optužnici, USKOK tereti Sanadera da je od MOL-a primio 10 milijuna eura mita kako bi MOL preuzeo upravljačka prva nad Inom, iako na to nije imao pravo.

Aldott je u svom iskazu govorio o poslovanju Ine pa je tako kazao da je Ina od 2003. do 2008. radila na projektima naftnih polja u Siriji, Jadranskom moru i rafinerijama nafte, što je trebalo dodatno kreditirati kod banaka.

– Prihodi Ine značajno su pali nakon financijske krize. S druge strane, Ina je prodavala domaći zemni plin, ali ga je i uvozila. Domaći plin prodavan je po fiksnim i stabilnim cijenama, dok je uvozni plin nabavljan po tržišnoj cijeni. Nastale su financijske poteškoće koje su se odražavale na kratkoročne poslove, a velike projekte, poput naftnih polja u Siriji, nije bilo moguće zaustaviti jer su dogovoreni s tamošnjom vladom – kazao je Aldott.

Dodao je da se stanje u Ini pogoršalo krajem 2008.

– Tada je bilo nužno osigurati da kompanija uredno podmiruje svoje obaveze. Trebalo je smanjiti troškove, što nije lako u kratkoročnom periodu, a razmišljalo se i o odgodi nekih plaćanja. Jedina alternativa bila je razdvajanje poslovanja koje je stvaralo gubitke kako bi Ina bankama pokazala da je sposobna vraćati kredite. I najveći dioničari u Ini smatrali su da je najbolje rješenje za to izdvajanje  plinskog  poslovanja – kazao je  Aldott. 

VIDEO: Sanader predstavlja knjigu 'Velika koalicija'

Komentara 5

OB
ObrenM
20:19 04.12.2019.

Odvratni lazovi i lopovi na celu sa bivsim Cacom.

CH
chemica
14:43 04.12.2019.

Bogami, dobrog je to "strateškog partnera" izabrao esdipi. Umjesto da ulaže u INU, ona je sama morala uzimati kredite kako bi MOL, u skladu s velebnim obećanjima, u nju "investirao". Ludilo brale.

MO
moškov
14:45 04.12.2019.

gospodine aldott dajte tocan iskaz kako ste kompaniju vrijednu 3 milijarde dolara preuzeli za 6 X manju cijenu....to je pitanje svih pitanja u svezi diva ine i patuljka mola..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije