Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
optužnica za ubojstva

Albanija uhićuje odgovorne za stradanja u potresu

Nadljudskim snagama spasioci su cijeli dan i noć pod ruševinama tražili žrtve niza potresa koji su u utorak pogodili Albaniju, od kojih je najjači bio 6,4 stupnja po Richteru
Foto: Florion Goga/REUTERS/PIXSELL
1/3
14.12.2019.
u 22:43

Dvoje od devetero privedenih u subotu pod optužbom u ubojstvo su vlasnici dva hotela koja su se urušila.

Albanski tužitelji izdali su zbog pogibije 51 osobe u potresu magnitude 6,4, uslijed kojeg su se prošlog mjeseca urušili deseci zgrada, niz naloga za uhićenje na temelju optužnica za ubojstva i zloporabu vlasti.

Policija i tužitelji su objavili da su početne istrage pokazale da se "gubitak života u urušenim zgradama dogodio i stoga što građevinari, inženjeri i vlasnici nisu poštivali propise, norme i standarde sigurne gradnje".

Tužitelji su ukupno izdali 17 naloga za uhićenje, objavila je policija. Dvoje od devetero privedenih u subotu pod optužbom u ubojstvo su vlasnici dva hotela koja su se urušila. U tim su hotelima u Draču, drugom najvećem albanskom gradu i najvećoj luci, poginule četiri osobe.

Treći je upravitelj policijskog odmarališta u kojem je poginuo visoki dužnosnik policije.

Tijekom tri desetljeća od sloma komunističke vlasti 1990. mnogi su se Albanci preselili u gradove zauzimajući terene i zgrade bez ozbiljnijeg nadzora vlasti.

Mnoge od zgrada su od tada legalizirale vlade željne glasova no dijelom su legalizirane i zbog nastojanja da se ti prostori urbaniziraju uvođenjem kanalizacijskog sustava i gradnjom cesta.

Oba hotela na plaži južno od Drača izgrađena su ilegalno a drugi je i protuzakonito legaliziran, priopćila je policija.

Policija je rekla da su neki od 17 optuženika pobjegli nakon potresa koji se dogodio 26. studenog.

Višekatnice i neboderi izgrađeni duž obale nakon sloma komunističke vlasti većinom su hoteli i apartmani namijenjeni strancima i Albancima, uključujući i etničke Albance s Balkana i iz dijaspore. Većina tih zgrada u potresu nije pretpjela štetu.

Albanija tek treba izračunati cijenu obnove i ponovne izgradnje domova za 14.000 ljudi koji su uslijed potresa postali beskućnici.

Pogledajte video: Spasioci traže preživjele u snažnom potresu u Albaniji

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije