Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI KORAK

Albanija glasovala za izbacivanje kriminalaca iz politike, zaradila pohvale Zapada

Edi Rama
Foto: Maurizio Gambarini/DPA/Pixsell
17.12.2015.
u 23:46

Washington je rekao kako je to "najoštriji zakon u Europi protiv kriminalaca u politici"

Konsenzusom rijetko viđenim u albanskoj polariziranoj politici parlament je danas izglasovao da se izbace svi s kriminalnim dosjeom iz politike i državne uprave, zaradivši pohvale od svojih zapadnih partnera.

U 25 godina bolne tranzicije Albanije iz komunizma politička i kriminalna moć često je išla ruku pod ruku, a neki su kriminalci ušli i u parlament. Dvojica zastupnika Socijalističke stranke premijera Edija Rame dala su ostavku prije nego je zakon izglasovan, tvrdeći da su nevini dok su to činili.

Trebala je cijela godina teških pregovora s Europskom unijom, kojoj se članica NATO-a Albanija želi pridružiti, te Sjedinjenim Državama kako bi se osiguralo da svatko tko je osuđen za kriminal u zemlji i inozemstvu bude izbačen iz parlamenta. Neki su sve do nedavno uspješno krili tu činjenicu.

Europska unija i Sjedinjen Države pohvalili su izglasavanje, a Washington je rekao kako je to "najoštriji zakon u Europi protiv kriminalaca u politici" i "hrabar korak u smanjenju utjecaja kriminalnih elemenata u zemlji".

EU je pozvao na međustranački dijalog kako bi se reformiralo pravosuđe što je sljedeći korak na putu u EU.

Albansko pravosuđe se smatra korumpiranim od strane poslovnih ljudi, stranaca i običnih građana.

>> Albanski prosvjednici iskalili bijes na premijerovu uredu

Komentara 10

Avatar imotska115
imotska115
02:53 18.12.2015.

A sto mi cekamo milisi bozje. Znaci da smo gori od Albanije.

ZI
zimerman
00:38 18.12.2015.

Ako izbace sve kriminalce iz politike ,ko ce im onda ostat

DU
Deleted user
06:46 18.12.2015.

Bilo bi to super pod uvijetom da iza toga ne slijedi lov na vještice. Kod nas sam gotovo siguran u zloupotrebu takovog zakona jer sjetimo se galame s jedne strane o kriminalcima i fašistima a s druge spremnosti na koaliciju i podrške osobama s osudoma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije