Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALI AHMETI

Albanac koji odlučuje o vlasti u Sj. Makedoniji ide u Haag

Haag: Početak rasprave o međusobnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
23.07.2020.
u 23:27

Do sada je više od 200 visokih časnika i pripadnika OVK dalo iskaze pred Specijaliziranim tužiteljstvom u Haagu.

Ali Ahmeti, jedan od političkih lidera Albanaca u Sjevernoj Makedoniji i predsjednik Demokratske unije za integraciju (DUI), čija je stranka nedavno na izvanrednim parlamentarnim izborima osvojila 15 zastupničkih mandata te je bez nje gotovo nemoguće formirati novu vladu, pozvan je kao svjedok na razgovor u Specijalizirano tužilateljstvo u Haagu, kao nekadašnji član Glavnog stožera bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Ahmeti, kojeg je taj poziv iznenadio, svoje je pristaše o tome obavijestio putem svog profila na Facebooku. “Bez oklijevanja sam prihvatio poziv, uspostavio konstruktivan i suradnički kontakt s dužnosnicima u Haagu”, napisao je Ahmeti ističući da su vladavina zakona i postizanje istinske neselektivne pravde, domaće i međunarodne, trajni cilj i obveza u svim njegovim aktivnostima.

“Uvijek sam bio pristaša neselektivne pravde i stojim na punom raspolaganju pravosuđu da dokažem iskrenost oslobodilačke borbe albanskog naroda suočenog s genocidom srbijanskog režima Slobodana Miloševića”, napisao je Ahmeti ne navodeći kada će biti ispitan.

Iako poziv suda ima pravni karakter, analitičari ne isključuju mogućnost da je taj poziv došao kao dio pritiska na Alija Ahmetija koji a priori odbija bilo kome datipotporu za formiranje nove vlade Sjeverne Makedonije, ni socijalistima SDSM-a ni VMRO-DPMNE-u, uvjetujući da premijer bude iz njihovih redova. Specijalizirana vijeća do sada su predala dvije optužnice na potvrđivanje sucu za prethodni postupak Specijaliziranih vijeća Kosova u Haagu, jednu u veljači, a drugu u travnju.

U drugoj optužnici za više od 100 ubojstava tereti se, uz Kadrija Veselija i aktualnog predsjednika Kosova Hashima Thaçija, koji je prošlog tjedna u Haagu odgovarao na pitanja tužiteljstva više od 30 sati. Do sada je više od 200 visokih časnika i pripadnika OVK dalo iskaze pred Specijaliziranim tužiteljstvom u Haagu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije