Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČUVANJE ZDRAVLJA

Alarmantno stanje: Novim konceptom u borbu protiv debljine kod djece i odraslih

Vaga i mjerenje težine
Damir Spehar/PIXSELL
01.05.2021.
u 22:29

Belupo, Podravka i Dječja bolnica Srebrnjak udružili su snage te će suvremenim medicinskim i nutricionističkim principima razvijati nutraceutiku

Zdravstvene teškoće povezane s neadekvatnom prehranom ubrajaju se među najveće javnozdravstvene probleme. U Hrvatskoj, kao i u Europi, više od polovine osoba starijih od 18 godina ima prekomjernu masu, njih 57,4%, a od njih je prekomjerno debelo 18,7% stanovnika. Brojke ukazuju na alarmantno stanje upravo u mediteranskim zemljama te potvrđuju premisu da se mediteranska prehrana, koja slovi kao najbolja za očuvanje zdravlja, sve manje koristi, a posebice se to odražava na djeci.

Zdravlje i kvaliteta života

Prema posljednjim podacima, 34,9% djece u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu i težinu, od kojih je 14% djece predebelo, puno više dječaka, njih 17,2% u usporedbi s 10,7% djevojčica. Zabrinjavajući je podatak da se proteklih 12 godina udio djece s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom povećao za gotovo 15%. Prekomjerna tjelesna masa i debljina globalni su javnozdravstveni problemi i rizični su čimbenici za nastanak vodećih kroničnih nezaraznih bolesti: kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta karcinoma te jedan od najčešćih komorbiditeta i nezavisnih čimbenika rizika u razvoju astme. Prekomjerna tjelesna masa također je vrlo važan prediktor razvoja komplikacija kod infekcije COVID-19.

Dječja bolnica Srebrnjak, Belupo i Podravka u zajedničkom znanstveno-istraživačkom projektu razvijat će personalizirani koncept za redukciju prekomjerne i održavanje zdrave tjelesne mase u liječenju kroničnih bolesti djece i odraslih. Vrijednost projekta je 9 mil. kuna, od čega je 6,8 mil. kuna sufinancirano bespovratnim novcem EU. Većina novca uložit će se u provođenje kliničke studije, istraživanje i razvoj novih proizvoda, patentnu zaštitu te zapošljavanje novih stručnjaka.

– Nutraceutika je jedno od novih poslovnih područja čiji potencijal u tematskom prioritetnom području “Zdravlje i kvaliteta života” prepoznaje Strategija pametne specijalizacije Republike Hrvatske, a u našoj kompaniji je organizacijska cjelina Nutraceutike osnovana početkom 2016. na korporativnoj razini Podravka grupe – kazao je član uprave Podravke i predsjednik uprave Belupa Hrvoje Kolarić te dodao da se tim projektom nastavlja kontinuitet dugogodišnje kompanijske podrške nacionalnim javnozdravstvenim inicijativama.

Znanstveno-industrijski tim

– Razvijena hrvatska farmaceutska industrija pacijentima nudi najnovije terapijske mogućnosti uz povoljnije troškove. Vođen upravo održivim poslovanjem, Belupo je prije pet godina kao prvi regionalni proizvođač iskoračio u područje nutraceutike i kliničke prehrane koji se ovim projektom širi u područje zdravstvenih rješenja za prekomjernu tjelesnu masu, naglasio je predsjednik Belupove uprave, magistar farmacije Hrvoje Kolarić.

Multidisciplinarni znanstveno-industrijski tim stručnjaka pod vodstvom prof. dr. sc. Mirjane Turkalj iz Dječje Bolnice Srebrnjak, mr. sc. Lenkice Penave iz Belupa i dipl. ing. Katarine Pentek iz Podravke umrežit će znanja iz područja medicine, nutricionizma, farmacije i prehrambene tehnologije te će u tri godine provedbe projekta razviti klinički dokazan i zdravstveno siguran koncept redukcije prekomjerne i održavanja zdrave tjelesne mase kod djece i odraslih. Koncept se temelji na suvremenim medicinskim i nutricionističkim principima koji uključuju promjene u načinu života, uravnoteženu niskoenergetsku prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost uz personaliziranu stručnu podršku. 

 

>> Pogledajte i ovaj video: Probudite se odmorniji! Liječnik otkrio nekoliko trikova dobrog sna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije