Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strah od koronavirusa

Sve više zaraženih u Italiji, oboljelo 149 osoba, preminula treća žrtva

Foto: Reuters/PIXSELL
1/16
23.02.2020.
u 19:42

Treći smrtni slučaj je "starija žena primljena u bolnicu u Cremi, blizu Cremone, u Lombardiji, prije nekoliko dana, čiji su nalazi pretraga pokazali da je zaražena koronavirusom", rekao je na tiskovnoj konferenciji u Milanu povjerenik za zdravstvo u pokrajini Lombardiji Giulio Gallera

Starija žena koja je bolovala od raka a zarazila se koronavirusom umrla je u Italiji, priopćile su vlasti u nedjelju, pa se tako broj umrlih penje na tri u toj zemlji koja ima 149 zaraženih.

Treći smrtni slučaj je "starija žena primljena u bolnicu u Cremi, blizu Cremone, u Lombardiji, prije nekoliko dana, čiji su nalazi pretraga pokazali da je zaražena koronavirusom", rekao je na tiskovnoj konferenciji u Milanu povjerenik za zdravstvo u pokrajini Lombardiji Giulio Gallera.

Dodao je da je žena primljena "na onkologiju u teškom stanju".

Na odvojenoj tiskovnoj konferenciji čelnik civilne zaštite Angelo Borrelli rekao je da Italija, najteže pogođena europska zemlja, ima 149 zaraženih, ne računajući troje umrlih, među kojima je "110 zaraženih u Lombardiji (okolica Milana), 21 u Venetu (okolica Venecije), 9 u Emiliji Romagni i 2 u Laciju (Rim)", pri čemu je dvoje potonjih zaraženo izvan Italije.

"Pedeset petero ih je hospitalizirano sa simptomima, 25 je na intenzivnom liječenju, 19 je u izolaciji a 27 je pod nadzorom", dodao je.

Svih troje umrlih od koronavirusa bili su starije osobe koje su bolovale od drugih bolesti.

Prvi smrtni slučaj u Italiji bio je umirovljeni 78-godišnji zidar iz okolice Padove, u Venetu, koji je umro 21. veljače.

Druga žrtva je bila 77-godišnjakinja koja je pronađena mrtva u svom domu 22. veljače u Casalpusterlengu, blizu Codogna. Virus je otkriven testiranjem nakon smrti.

VIDEO Ministarstvo zdravstva: Kako umanjiti rizik od zaraznih bolesti i koronavirusa?

Predsjednik regije Veneto Luca Zaia u nedjelju je novinarima kazao kako se "moraju provesti drastične mjere" koje će biti na snazi do 1. ožujka a koje obuhvaćaju i zabranu svih javnih i privatnih događaja te zatvaranje škola i muzeja. Zaia je kazao da je broj zaraženih u regiji Veneto porastao na 25, među kojima i dvije starije osobe hospitalizirane u samoj Veneciji što su prvi takvi slučajevi u gradu. Gradonačlenik Luigi Brugnaro rekao je da je vjerojatno da će nedjelja biti posljednji dan karnevala. U nedjelju poslijepodne trg Sv. Marka još je bio prepun ljudi.

"Mislim da ćemo od večeras provesti dodatne restriktivne mjere", kazao je.

Jedan se pacijent u glavnom talijanskom gradu potpuno oporavio i u subotu je otpušten iz bolnice, kazao je Borrelli na konferenciji za novinare dodajući da je u bolnicama na odjelima intenzivne njege sada 26 osoba. Po njegovim riječima do sada je provedeno više od 3000 testiranja na virus Covid-19.

Zamjenik talijanskog ministra zdravlja Pierpaolo Sileri kazao je za SkyTG24 kako se očekuje rast broja zaraženih osoba no nada se da će ostati zemljopisno ograničeni. Talijanska vlada odlučila je izolirati 11 gradova u kojima su otkriveni zaraženi koronavirusom kako bi ograničila najveće širenje toga virusa na području Europe.

Odluka obuhvaća 10 općina na području Lodija u Lombardiji oko 60 kilometara jugoistočno od Milana te jednu u pokrajini Veneto na širem području Padove. Gradovi u Lombardiji obuhvaćeni mjerama su Codogno, Castiglione d'Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo i San Fiorano u kojima živi oko 50 tisuća stanovnika, a grad Vo' u Venetu ima oko 3000 stanovnika.

Strah od koronavirusa: Prazne ulice talijanskog grada Codogna


Talijanska vlada donijela je odluku o zatvaranju ulazaka i izlazaka u mjesta u kojima ima najviše oboljelih. Praktički je zatvorena cijela pokrajina Lodigiano u kojoj ima 10 općina s ukupno 50.000 stanovnika, jer je tu najveći broj zaraženih, odnosno tu se nalazi glavno žarište bolesti. 

- Usvojili smo dekret kako bismo zaštitili zdravlje Talijana, kazao je premijer Giuseppe Conte. Predviđeno je i slanje vojske koja bi kontrolirala kako se nitko ne bi udaljio ili ušao u te prostore. Za prekršitelje usvojenih odredbi predviđene su kazne u novcu i zatvoru do tri mjeseca. 

Izolirane gradove neće se moći napustiti, ni u njih ući i to će osiguravati policijske snage, a prema potrebi i vojska, kazao je talijanski premijer Giuseppe Conte o odluci koju je vlada donijela u subotu a koja će se početi primjenjivati tijekom nedjelje.

Oni koji prekrše odluke bit će suočeni s kaznenim progonom, dodao je. "Dobro je imati mjere prisile koje će spriječiti ponašanje koje se ne preporučuje kako bi se ograničila zaraza", kazao je Conte.Do sada se stanovnicima preporučalo da ne napuštaju područje svojih gradova. Conte je kazao kako su oštrije mjere potrebne nakon što je uhvaćena obitelj koja je pokušavala napustiti to područje.

Conte je kazao kako će mjere biti na snazi dva tjedna što je očekivana inkubacija za virus Covid-19. Zbog širenja korona virusa otkazane su nogometne utakmice Serie A. 

Središnje vlasti su pozvale su lokalne vlasti da otkažu sportske, kulturne i vjerske događaje te zatvore javne urede, škole i muzeje u dvije najviše pogođene regije.

U talijanskoj regiji najbližoj Hrvatskoj -  Furlaniji-Julijskoj krajini u kojoj nema potvrđenih slučajeva koronavirusa razmatra se izdavanje preporuke da djeca koja su stigla iz inozemstva ili iz zahvaćenih talijanskih regija ne idu u škole dva tjedna i budu u kućnoj karanteni, objavljeno je nakon sastanka kriznog stožera u nedjelju u Palmanovi.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u Njemačkoj je 16 slučajava zaraze koronavirusom, u Francuskoj 12 uz jednu preminulu osobu te u Britaniji tri.

Liječnici su potvrdili kako čovjek za kojeg je smatralo je “nulti” pacijent, odnosno onaj od kojeg se počeo širiti virus nije to uopće, odnosno da nema nikakva traga koronavirusa u njemu. Pretpostavljalo se da je ta osoba, koja se vratila iz Kine 21. siječnja, zarazila prijatelja 38-godišnjeg menadžera iz mjesta Codogno, koji je zatim zarazio trudnu suprugu, bližnje i prijatelje, te se tako virus proširio, ali analize su pokazale kako ne boluje i nije bolovao. Bez obzira što oboljelih ima uglavnom na sjeveru na cijelom se Apeninskom poluotoku osjeća određena psihoza zastrašenosti od koronavirusa.

U Kini potvrđeno 648 novih slučajeva

U Kini je u subotu potvrđeno 648 novih slučajeva zaraze koronavirusom. To je u nedjelju objavila kineska Nacionalna zdravstvena komisija.  Ukupni broj zaraženih u Kini sada iznosi 76.936 osoba, a broj umrlih povećao se za 97 osoba u odnosu na prethodni dan. To znači da su do sada od koronavirusa umrle 2.442 osobe.  U gradu Wuhanu, epicentru epidemije koronavirusa, zabilježena su nova 82 slučaja smrti. 

Južna Koreja proglasila najvišu razinu opasnosti

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio je u nedjelju da je vlada proglasila najvišu razinu opasnosti od koronavirusa u pokušaju da zaustavi rast broja slučajeva zaraženih, kojih je već 602, javljaju svjetske novinske agencije. 

Broj oboljelih od koronavirusa narastao je na 602 u nedjelju nakon što je Južna Koreja izvijestila o novih 169 slučajeva, a broj mrtvih porastao je na pet, navodi Reuters. Moon je rekao da je vlada proglasila "crvenu" razinu opasnosti koja predviđa snažan odgovor na ovu krizu te da lokalne vlasti moraju poduzeti mjere "bez presedana" kako bi suzbile epidemiju, javlja dpa prenoseći južnokorejsku agenciju Yonhap. Ovo je prvi put od 2009. da je proglašen najviši stupanj opasnosti od zarazne bolesti u toj zemlji.

Većina novih slučajeva povezana je sa širenjem koronavirusa u crkvi vjerske zajednice Shincheonji u jugoistočnom gradu Daegu te u bolnici općine Cheongdo. Više od pola svih zaraženih osoba u Južnoj Koreji povezano je sa šezdesetjednogodišnjom ženom, poznatom pod šifrom "pacijent 31" koja je prisustvovala misi spomenute vjerske zajednice u gradu Daegu. Vlasti su rekle kako ta žena nije putovala izvan Južne Koreje.

Slučajevi zaraze u crkvi i u bolnici u Cheongdou možda su povezani jer je nekoliko osoba bilo na misi te su prisustvovali ispraćaju u bolnici brata osnivača te vjerske organizacije ovoga mjeseca.

"Proučavamo i provodimo preventivne mjere (protiv virusa) u Daeguu i imamo na umu mogućnost njegova širenja u zajednici", rekao je direktor Korejskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC) Jeong Eun-kyeong.

1/7

Povećanje razine opasnosti omogućuje vladi da pošalje dodatne resurse u Daeguu i Cheongdo koji su proglašeni u petak "zonama posebne skrbi". Osim toga, vlada može zabraniti javne aktivnosti i narediti privremeno zatvaranje škola.

Zadnji put Seul je proglasio najvišu razinu opasnosti prije 11 godina tijekom epidemije H1N1, navodi Yonhap.

Upozorenja za putovanja

Američki State Department upozorio je u subotu svoje građane koji putuju u Južnu Koreju da izbjegavaju kontakte s bolesnim ljudima zbog širenja zaraznog virusa u toj zemlji. Ukupno 17 južnokorejskih katolika u pokrajini Sjeverni Gyeongsang i njihov vodič u Seulu, koji su bili na hodočašću u Izraelu ranije ovoga mjeseca, zaraženi su virusom, priopćio je KCDC.

Izrael i palestinske vlasti pokušali su ublažiti bojazni o mogućoj lokalnoj epidemiji koronavirusa nakon što se pročulo da su južnokorejski hodočasnici, koji su posjetili neke od najpopularnijih lokacija u Svetoj zemlji, zaraženi virusom. Južnokorejcima u zrakoplovu kompanije Korean Air nije dopušten ulazak u telavivskoj zračnoj luci Ben Gurion u subotu navečer zbog straha od širenja virusa, priopćilo je u nedjelju južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.

"Budući da je ta mjera poduzeta bez prethodne izraelske obavijesti, uložili smo pritužbu zbog neugodnosti koje su pretrpjeli naši putnici", navodi ministarstvo.

Koronavirus proširio se iz Kine na više od dvadeset zemalja. Kina je izvijestila o 76.936 oboljelih i 2442 mrtva u podacima od subote. 

Ključne riječi

Komentara 35

HE
herojulice
08:30 23.02.2020.

Kada virus uđe u državu onda je kasno jer poslije se samo mrtvi broje. Što ste učinili da ne uđe? Da li su granice zatvorene a oni koji moraju putovati da li se svi kontroliraju. Ne. Nema koristi od onoga na Srebrnjaku.

RO
ronyday
15:38 23.02.2020.

U Rijeci potvrdili da nema koronavirusa i to za manje od jednog dana, a zna se da je injubacija 14 dana a može biti i znatno više i da se može zdržati na tijelu odjeći, stvarima. Očito je važno obrsneluu i gamadi spasiti primitivni Riječki karneval, a ne narod od pomora.

ZN
znam
17:37 23.02.2020.

Prema profesoru Francis A. Boyle-u; Wuhan Institute of Virology (BSL-4) je greskom ispustio virus koji je sintetiziran; nije prirodna evolucija virusa. Drugim rijecima biolosko oruzje sa smtrnoscu oko 15%. Kazu da je razdoblje inkubacije 14 dana, ali britanski strucnjak za zdravstvo procjenjuje da bi mogao biti 24 dana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije