Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uoči predsjedničkih izbora

Alain Juppé pobjednik debate 
za predsjedničku nominaciju

Francuski izbori za predsjednika, 7 pobjedničkih kandidata, Alain Juppe
Foto: Reuters
15.10.2016.
u 16:19

Francuski konzervativci će odluku o svome predsjedničkom kandidatu donijeti 20. studenog nakon još dva sučeljavanja

Nakon prvog sučeljavanja sedmero predsjedničkih kandidata francuskih konzervativaca, ankete su pokazale da je pobjednik bio bivši premijer Alain Juppé, koji je prikupio 32 posto podrške. Bivšega predsjednika Nicolasa Sarkozyja, koji se ponovno utrkuje za predsjedničku nominaciju, kao pobjednika je vidjelo 27 posto Francuza.

Mlako i bezidejno

Na trećem mjestu završila je bivša ministrica ekologije i održivog razvoja Nathalie Kosciusko-Morizet. No opći je dojam da je sučeljavanje bilo relativno mlako i bezidejno i da nijedan od kandidata zapravo nije imao nikakvu viziju smjera kojim se Francuska u budućnosti mora kretati.

Kao prioriteti u sučeljavanju iskristalizirali su se gospodarstvo i nezaposlenost, no na prvom mjestu ipak je bila borba protiv terorizma i sigurnost nakon vala smrtonosnih terorističkih napada u Francuskoj u posljednjih godinu dana.

Preventivna uhićenja

Birači su procijenili da su upravo u nastupu Alaina Juppéa vidjeli najviše nade ponajprije zato što je uvjeren da Francuska, uz provedbu pravih reformi, može ponovno postati zemlja u kojoj će se živjeti dobro. Juppéa su ispitanici uglavnom opisali kao ležernog i veselog centrista, a njegova stranačkog kolegu Sarkozyja kao čovjeka koji stoji na čelu tvrdog, krajnje desnog krila stranke.

On je neprekidno naglašavao da se zauzima za vladavinu zakona i reda i da će, ako postane predsjednik, raditi na tome da se preventivno u zatvore stave oni ljudi za koje on procijeni da su potencijalno izrazito opasni, što bi se u prvom redu odnosilo na islamske ekstremiste.

Konačnu odluku stranka će donijeti 20. studenog, a u međuvremenu će se održati još dva sučeljavanja. U širim anketama Juppé vodi s najmanje 8, a najviše 14 posto prednosti.     

>>Sarkozy bi zabranio maramu, sve da otme birače Marine Le Pen

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije