Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABOR

Plenković odgovorio Tomaševiću: 'Čuli ste što je bilo u HDZ-u. Jeste li možda biti priključeni na ZOOM?'

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
19.01.2021.
u 14:37

Ovo je prvo zasjedanje Sabora u ovoj godini

Hrvatski sabor počinje redovno proljetno zasjedanje aktualnim prijepodnevom. 

Ždrijebom je odlučeno da će na ''aktualcu'' prvi pitanje članovima Vlade postaviti nezavisni Vladimir Bilek, a posljednji, 41. Miro Totgergeli (HDZ). Poslijepodne će zastupnici poslušati i raspraviti izvješće premijera Andreja Plenkovića o sastancima Europskog vijeća održanima u prošloj godini

 

Tijek događaja:

16:25 - Poštovani gospodine Bulj, jedino što je dobro u vašem izlaganju je da se vidi da znate manje od zastupnika Zekanovića o ovoj temi i našem članstvu u Europskoj uniji, ali vas dvojica ste šampioni po pitanju replika prije nego se krene govoriti s ove govornice. Možemo slušati vašu demagogiju i etiketiranje Vlade, imali ste priliku sudjelovati u Vladi, odabrali ste 8 godina oporbe. Kad se idući put bude birao Sabor, bit će vas još manje jer ste vi kao ona šala o jednoj zemlji i Nokiji - svaki novi model je manji. To je zahvaljujući vašim nezaboravnim nastupima u Saboru - rekao je premijer Plenković odgovarajući na pitanje zastupniku Miri Bulju.

- Što se tiče znanja i neznanja, gospodine 'napuhanko', pardon, Plenkoviću, nemojte se puhati, da su takva dvojica, trojica bili u ratu, bili bi do Japana. Govorim činjenice. Vi ste prepoznali samo vašu Vladu. Vidite kakvo je stanje, vi ste govorili da su tlapnje kada sam govorio o samodostatnosti. Dok seljak i selo ne budu na čelu, dok oranice ne budu uzorane, dok budete davali poljoprivredne poticaje ljudima koji ne znaju koliko sisa ima krava, neće biti napretka - kazao je Bulj.

14:14 – Smatrate li vi da hrvatska država pripada HDZ-u? Na predsjedništvu HDZ-u vidimo da kritike oporbe vidite kao kritiku države, čime nas klasificirate kao državne neprijatelje. Mislite li da je svatko tko je protiv HDZ-a protiv ove države? – upitao je u zastupničkom pitanju Tomislav Tomašević iz Možemo. 

– Ja sam malo više od vas očekivao, a ne trivijalne pitalice. Niste mi baš na razini. Što se tiče komentara i političkog govora koji mi izgovaramo u javnosti, ja stojim iza svega što sam rekao. To što ste vi u stanju izgovoriti u Saboru o tome kako vi čujete što je bilo u HDZ-u jest pretenciozno. Jeste li možda biti priključeni na ZOOM ili poklanjajte povjerenje nečijoj interpretaciji našeg sastanka? Ja ne znam o čemu vaša politička stranka, koja je nastala kao pokret protiv Milana Bandića, o čemu ona raspravlja. Što mislite da političke stranke rade? Političari među kojima su javni dužnosnici i političari raspravljaju o aktualnim temama. Valjda nam dopuštate da imamo neki svoj stav i svoju analizu. Ako gledate ovu čitalačku ekipu koja dolazi na aktualni sat s unaprijed pripremljenim napisanim pitanjima kao da im to daje PR agencija, onda znate da im nije stalo do odgovora. Bitno je samo zalijepiti etiketu. To vam je agenda. To je politika. Svi se mi borimo. Vaša teza da mi mislimo da je HDZ država, pa naravno da to ne mislimo. HDZ je politička stranka koja, za razliku od vas, postoji već 30 godina – kazao je. 

Nadometnuo je kako ne misle da su rušitelji države svi oni koji imaju različito mišljenje. 

– Mi smo tu da ne dopustimo rušenje povjerenja u institucije. Crveni križ je bio pod udarom kao da je neka organizacija u kojoj nisu sami volonteri. Je li normalno da imamo hajku na Crveni križ? Mislim da nije. I protiv toga ću se boriti – istaknuo je premijer. 

Tomašević ga je podsjetio da su informacije procurile s predsjedništva HDZ-a i da to nije demantirao ni Gordan Jandroković već ih je nazvao ''priglupim izjavama''.

– Gdje prestaje kritika, a gdje demontaža? Vi to nemate pravo odrediti kao predsjednik Vlade. Isto tako, sjetimo se što su govorili HDZ-ovi ministri dva tjedna nakon potresa, a to je da se previše jede na Banovini, da se previše kuha, da jedu oni koji ne bi trebali i da se previše grije. Govorili su da volonteri previše rade i smetaju. Kad bi netko rekao da je nečeg bilo premalo, u odgovoru države to se odmah dočekalo na nož. Kaže se da se kasni s obnovom Zagreba, tko to kaže taj je državni neprijatelj. Svaka normalna vlada kritiku koristi da unaprijedi sustav. Deset dana ništa nisam ni hvalio ni kritizirao, iako sam bio u volonter u Banovini i vidio što valja i ne valja. Pohvalio sam više puta Crveni križ u Glini, vojsku, policiju, a pokudio sam sustav civilne zaštite. 

Jandroković ga je opomenuo jer je Tomašević govorio i nakon što mu je isteklo vrijeme, potom mu je poručio da je nepristojno što u javnosti komentira ono što se govori na zatvorenim sastancima. 

– Da idemo analizirati sve vaše sastanke u zadnjih 15 godina, svašta bi se moglo čuti. Nije normalno da se izlazi s time i da se na temelju toga zauzimaju stavovi o tome što se govorilo na sastanku. To je bez presedana. To do sada nisam vidio. 

13:00 – Na samom početku zastupničkog pitanja Siniša Hajdaš Dončić pitao je ministra obrane Maria Banožića kako to da je s njim djelatna vojna osoba koja ga fotografira. Jandroković ga je pitao želi li on da se njega fotografira, što je SDP-ovac odbio. 

Upitavši Plenkovića da komentira stanje u upravi, premijer je kazao kako su u svim aspektima bolji. 

– Onda je došla 2020. godina kad smo pokazali snagu države. Mislim da se i vi tu slažite sa mnom. Država koja je stara 30 godina mora razvijati svoje institucije. 

12:29 – "Nema nedodirljivih, kome to dosad nije jasno – trebalo bi im biti jasno”, naglasio je Plenković odgovarajući na pitanje Ivane Posavec Krivec (SDP) koja je prozvala HDZ da predvodi korupciju u Zagrebačkoj županiji.

Posavec Krivec podsjetila je i na nedavne Plenkovićeve tvrdnje o tome kako ima "istančane radare" te ga podsjetila na slučajeve u kojima su istaknuti članovi HDZ promakli ispod tog radara, kao i na slučaj sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića.

"Sad vam promiče i Žinić kojeg iako zarađuje 18.000 kuna i ima četiri nekretnine, država stambeno zbrinjava po cijeni od 100 kuna. Sve ovo govori da ili nemate tako istančane radare ili da uvodite praksu da za odgovorne dužnosti predlažete HDZ-ovce sklone nezakonitom djelovanju i korupcijskim radnjama", ustvrdila je Posavec Krivec.

12:02 – Zlatko Hasanbegović uputio je svoje zastupničko pitanje ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek vezano za smjenu intendantice HNK-a Dubravke Vrgoč

– Napravit ću kad se za to steknu uvjeti. Mene čudi što vi citirate medije koji su i vas napadali. Optužbe u situaciji globalne pandemije da namjerno širi bolest vrlo su ozbiljne. Na to sam upozoravala zadnja dva mjeseca. Prikupila sam sve podatke koji su mi bili dostupni, no kako je podignuta kaznena prijava, prepustit ću njima istragu. Nema nikakvog dokaza da su se kršile mjere – kazala je ministrica. 

Foto: Sabor

11:36 – Marijan Pavliček u zastupničkom pitanju pitao je zašto Hrvatska nije uklonila nadgrobne spomenike na kojima se veliča srpska agresija te se zapitao je li to nešto što dopušta hrvatska država. 

– Vi morate još jako puno toga naučiti o tome što je suverenizam i što je podrška Vlade Vukovaru, gdje ste vi još neko vrijeme zamjenik gradonačelnika. Vi, ta jedna ekipa koja je nastala kao derivat da vi možete docirati o tim temama apsolutno je passé. Promašili ste nekoliko desetljeća. Ne znam jeste li još uvijek u klubu koji se topi s obzirom na nedavne odlaske – kazao je Plenković i pozvao ga da se u vezi s pitanjem spomenika obrati Ministarstvu graditeljstva. 

Davor Dretar iz Domovinskog pokreta tražio je povredu poslovnika jer je premijer rekao da se Domovinski pokret rastapa i smatra kako je to neistina. Jandroković je pak to odbio i poručio mu neka to ne rade jer je mogao to komentirati unutar svojeg zastupničkog pitanja. 

11:18 – Krešo Beljak je u svom obrazloženju zastupničkog pitanja iznio, među ostalim, i ispriku. 

– Iskoristio bih priliku i zahvalio bih ministru Malenici iako ćemo se uvijek nalaziti na suprotnim stranama. Iskoristio bih priliku i ispričao bih se gospodinu Bošnjakoviću kojeg sam prije nekog vremena povezao s kriminalnom hobotnicom u zagrebačkoj županiji. Nakon prijateljskog razgovora uspio me uvjeriti da on više nije dio te ekipe kojoj je jedan od čelnika osoba koja je postala direktor vodovoda zagrebačke županije s nula dana staža u struci – kazao je Beljak. 

11:12 –  Nikola Grmoja (Most) zaključio je da Plenković nije odgovorio ni na jedno pitanje upućeno iz redova oporbe, već samo na ona unaprijed pripremljena iz redova svoje stranke. Upozorio je i na pitanje ovrha na području pogođenom potresom pitajući zašto Vlada to nije uredila zakonom.

– Odmah smo reagirali da se zastane s aktivnostima vezanim za ovrhe na tom području, prema tome optuživati nas da smo bešćutni i da nemamo empatije ne stoji – odgovorio je Plenković te otklonio  tvrdnju da su članovi vladajuće većine čitali pripremljena pitanja.

11:09 – Zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić postavila je pitanje premijeru Andreju Plenkoviću. 

– Sve do danas nabava medicinske opreme za borbu protiv koronavirusa izuzeta je od Zakona za javnu nabavu. Ako je oznaka tajnosti u početnom trenutku mogla biti opravdana, nakon nekoliko mjeseci, kad se stabiliziralo međunarodno tržište, zašto se i dalje nabava radi mimo Zakona o javnoj nabavi? Također, zanima me pod kojim uvjetima se provodi masovna akcija cijepljenja političara preko reda koja se kod nas ne zaustavlja na premijeru, predsjedniku i ministrima kao u većini europskih zemalja, već su tu i saborski zastupnici. Sad vidimo i najavu cijepljenja župana Čačića i županijskih vijećnika starijih od 65 godina. Zašto vijećnik ima veće pravo na cjepivo od, primjerice, osobe od 90 godina slabijeg zdravlja? – pitala je. 

Zastupnica se osvrnula i na ugovore s farmaceutskim kompanijama i pitala tko je to dogovarao s obzirom na najavljenu cijenu jer se uspjelo izvući više doza u iz jedne bočice. 

– Ovo je danas valjda dan čitanja zastupničkih pitanja. Što se tiče javne nabave, sjetit ćete se da zaštitne opreme nije bilo nigdje. Hrvatska sama za ovu razinu epidemije nije imala dovoljno zaštitne opreme. Kako smo tu zaštitnu opremu nabavili? Tako što sam osobno kontaktirao kineskog predsjednika. Ta oprema dolazi sustavno. Ja ću zamoliti ministra Ćorića da odete u njegov ured i da vam on da uvid u sve što se tamo radi. Tu nema nikakvog skrivanja da vi to kao saborska zastupnica ne doznate – objasnio je premijer. 

19.01.2021., Zagreb - Aktualnim prijepodnevom pocela je 6. sjednica Hrvatskom sabora. Predsjednik Sabora Andrej Plenkovic. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

– Što se tiče cjepiva, prioritet su ljudi krhkog zdravlja i oni koji su najizloženiji. Njima je osigurano da se cijepe u prvom valu. Predsjednik Republike poslao je poruku da se želi cijepiti kako bi pokazao povjerenje u cjepivo. Isto su napravili i ministri. Ja smatram da je Hrvatski sabor jednako vrijedan kao Vlada i da zastupnici trebaju dobiti pravo da se cijepe. Što se tiče ostalih, oni nisu predviđeni. Kako se događa da se lokalni dužnosnici cijepe, pitat ću ministra Beroša. Višak cjepiva donirat ćemo nama prijateljskim zemljama. 

– Ne možete donirati ono što nije vaše. Što se tiče javne nabave, ja nisam tu da bih se prešetavala po uredima. Vi ste tu kao i ja da pratimo zakone.

10:32 – Zastupnica Karolina Vidović Krišto postavila je pitanje premijeru Plenkoviću. 

– Gospodine Plenkoviću, 4. rujna sam vam postavila pitanje o možebitnoj  poreznoj utaji vašeg režimskog tajkuna Emila Tedeschija na koji nisam dobila odgovor iako ste dužni odgovoriti unutar 30 dana. Vi svjesno kršite Ustav i poslovnik Hrvatskog Sabora. Pisala sam vam i dopis na koji isto niste odgovorili. Vi tako kažete da za vas zakoni ne vrijede, već vrijede za obične građane. Sukladno vašoj političkoj logici, izabrali ste Ivana Turudića za predsjednika suda, čovjeka s dužim popisom skandala. Kako će izgledati suđenje vašem direktoru JANAF-a Draganu Kovačeviću kad se zna da je Turudićeva sestra radila za Janaf. Hrvatsko pravosuđe ima najnižu vjerodostojnost u očima svih građana – kazala je Vidović Krišto. Kao jedan od primjera navela je i Krš-Pađene.

– Jeste li svjesni da su utjecaj na pravosuđe i sprečavanje rada pravosuđa kaznena djela? – upitala je zastupnica. 

– Pogledajte malo bolje odgovore koji su vam upućeni sa sjednice Vlade pa ćete vidjeti da je odgovor vama upućen u pismenoj formi. Dobro je da to javnost zna. Što se tiče izbora sudaca, Hrvatska je prije puno godina napustila princip da politika bira suce. Zato postoji Državno sudbeno vijeće. Jedini političari su po jedan predstavnik vladajućih i po jedan predstavnik oporbe. Vjerojatno vam je promaknulo jer niste bili upućeni u proces pristupanju Europske unije niti u reformu pravosuđa. Dobro je i da to javnost zna da ne bi mislili da politika bira suce. 

Što se tiče pravosuđa i jačanja neovisnosti, to je temeljni cilj naše Vlade. Na tome radimo, kao i na borbi protiv korupcije. Vaša pitanja mi djeluju kao retoričke eskapade. Ne znam trebaju li neki konkretniji odgovori, no slušajući vaše nastupe u Hrvatskom saboru vidim da ste brzi na difamacijama, brzi ste na etiketiranju, brzi ste na prozivanju ljudi, na lijepljenju etiketa, na nazivanju naše Vlade četničkom koalicijom. Sve je to vaš veliki doprinos stvaranju dijaloga u hrvatskom narodu. Otkad ste vi u Hrvatskom saboru, mi smo oduševljeni. Obogaćeni smo vašim inicijativama. Hrvatska postaje tolerantnija. Dajete jedan nemjerljiv doprinos kulturi zastupnika u Hrvatskom saboru. Vaše pozivanje na narod i na elite i na duboku državu su, moram, priznati, passé, izlizano i neinventivno, pa se čudim tko bi mogao povjerovati u vaše teze. Ne znam pišete li ih sami ili vam netko pomaže, ali nisu dojmljive niti korisne – naveo je premijer. 

– Arogancija je prije svega nepristojna, ali je i odraz karakterne nestabilnost. Naravno da nisam zadovoljna odgovorom. Ali ja neću nikog vrijeđati – poručila je zastupnica, navodeći kako je Hrvatska prožeta udbaškim utjecajima koje kontrolira Vladimir Šeks. 

10:03 – Ministar Darko Horvat naveo je u odgovoru na zastupničko pitanje da je prijavljena šteta od potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji na 42.037 objekata, a pregledan je 20.001 objekt. 

Foto: Sabor

9:59 – Katarina Peović i Davor Nađi tražili su povredu poslovnika zbog postavljanja pitanja nezavisnog zastupnika u Saboru. Njihove povrede odbio je predsjednik Sabora. Oboje zastupnika ustvrdili su da će tražiti očitovanje Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

9:56 – Nikola Grmoja iz Mosta postavio je pitanje što s pitanjima iz prošlog saziva, na što mu je rečeno da ih ponovo postavi. Bojan Glavašević je istaknuo kako on već dugo čeka na odgovore te je zahvalio Jandrokoviću koji je u uvodnom govoru podsjetio članove Vlade da odgovaraju na pitanja. 

9:51 – U Saboru minutom šutnje odana je počast svim poginulima u potresu, mladima u Posušju kao i onima koji su preminuli od COVID-19. 

9:48 – Sjednicu je otvorio predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Pozdravio je sve prisutne, među kojima je bio i premijer Andrej Plenković. U znak otvaranja sjednice Sabora, puštena je i himna. 

Foto: Sabor

 

Komentara 105

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
12:09 19.01.2021.

Koja arogancija i samodopadnost. Dno.

ST
StariSokol
12:16 19.01.2021.

Eto skoro nam se premijer rasplakao kada je odgovarao Vidović - Krišto da mu govore da su četnička koalicija.

IL
ilustrator
11:27 19.01.2021.

karolina pitala, andrej odgovorio..sve legitimno. znamo stil i retoričke vrline premijera. no teško je ne primjetiti njegovo "pretjerano iživljavanje" na mostovcima, dp, suverenistima. nisam čuo njegov odgovor na razmišljanje ikićke, peovičke...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije