Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRANI MEDIJI O IZBORIMA

'Problemi za HDZ izgubi li Grabar-Kitarović 5. siječnja'

Foto: Josip Regovic/PIXSELL, Slavko Midzor/PIXSELL
1/12
23.12.2019.
u 01:31

Prema stranim medijima, aktualna predsjednica tijekom predizborne kampanje skrenula je s pozicije desnog centra prema tvrđoj desnici kako bi pokušala smanjiti odljev glasača prema Miroslavu Škori.

U trenucima dok su pristizali rezultati s birališta, strani su se mediji više-manje suzdržavali od detaljnijih analiza predsjedničkih izbora i prognoza konačnog rezultata, zadržavajući se na činjenici da apsolutnog pobjednika nema i da je relativni pobjednik nekadašnji socijalistički premijer Zoran Milanović. No zato su analizirali relativan podbačaj aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja će 5. siječnja pokušati osvojiti reizbor računajući na glasove desnice koji su u “prvoj rundi” otišli Miroslavu Škori.

Predsjedničini gafovi

“Kolinda Grabar-Kitarović nije se dobro snašla u kampanji. Bila je široko prozivana zbog cijelog niza prilično čudnih izjava, uključujući i obećanje o poslovima s plaćama od osam tisuća eura mjesečno, gotovo deset puta više od današnje prosječne plaće u Hrvatskoj. U jednom je trenutku autobus iz kojega vodi kampanju sudjelovao u prometnoj nesreći, nakon čega se nije zaustavio”, pisao je britanski Guardian uoči izbora.

Prema stranim medijima, aktualna predsjednica tijekom predizborne kampanje skrenula je s pozicije desnog centra prema tvrđoj desnici kako bi pokušala smanjiti odljev glasača prema Miroslavu Škori. “Imajući na umu koliko su ovi izbori po rezultatima bili tijesni i neizvjesni, nije ni najmanje čudno što je na njih izašlo oko 100.000 birača više nego prije pet godina”, piše njemački Deutsche Welle. I oni kao glavni razlog relativno lošeg rezultata Grabar-Kitarović, koja je na početku kampanje odavala dojam da je čekaju laki izbori, vide u cijelom nizu njezinih gafova tijekom obilaska Hrvatske i u nizu njezinih u najmanju ruku čudnih i nepromišljenih izjava.
“Na samom kraju kampanje, na skupu u Vukovaru, gradu koji je bio poprište krvave bitke i koji je postao simbol stradanja Hrvatske, u govoru je pred okupljenima rekla da oni koji su poginuli u ratu ‘ne žale što su ubijeni jer Hrvatska je sada ovdje’”, piše Deutsche Welle.

Pogled na sljedeće izbore

Prema francuskoj agenciji France Presse, ovi bi izbori mogli oslabiti konzervativnu vlast u Hrvatskoj, i to samo nekoliko dana prije preuzimanja predsjedanja Vijećem Europe, napominjući da bi eventualni poraz Grabar-Kitarović u drugom krugu znatno zakomplicirao izglede HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića da zadrže vlast na parlamentarnim izborima koji će se održati 2020.
S druge strane, mediji u Srbiji prilično su detaljno pratili razvoj događaja tijekom izborne noći, prenoseći rezultate koji su pristizali s obrađenih biračkih mjesta. Prema njihovim tvrdnjama, već prije zatvaranja birališta bilo je prilično jasno da će drugog kruga biti, ali i da će u njega ući dvoje iz glavnog trojca Milanović – Grabar-Kitarović – Škoro, što prema njihovim tvrdnjama znači da se politika Hrvatske prema Srbiji neće mijenjati.

“Tko god da pobijedi na izborima u Hrvatskoj, to neće promijeniti službeno stajalište Zagreba prema Srbiji i putu Srbije prema EU. Ono će i dalje ostati hladno, negativno i na staklenim nogama”, piše srbijanski Blic.

Video: Grmoja, Čačić i Reiner o neslužbenim rezultatima predsjedničkih izbora

Komentara 67

Avatar Bud Humski
Bud Humski
03:26 23.12.2019.

Jos jedan dokaz da su vecina Hrvata i Hrvatica mazohisticka intelektualno niza vrsta... U Hrvatskoj bi trebalo dati pravo glasa i pticama... jer vecina ptica je na otprilike istoj intelektualnoj razini kao i vecina biraca...

DU
Deleted user
07:24 23.12.2019.

Šteta što Škoro nije uspio, bila bi to onda riješena stvar za 2.krug, milanče u tom slučaju ne bi ni trebao nastupiti jer ne ne bi imao nikakve šanse. A ovako: pobjedu ćemo mu omogućiti mi "oni drugi" koji ne podnosimo Frankenštajn koaliciju i njihovu kagekaicu pa ćemo naš glas morati dati zokiju, twk toliko da im napakostimo.

CM
Crni_moj
06:57 23.12.2019.

U prvom krugu se glasalo ZA a u drugom PROTIV. Nije problem desno ili lijevo, konzervativno ili liberalno. Problem je da oni koji su urbani i sebe smatraju intelektualacima a ostatak Hrvatske zaostalim, parazitira baš na tim zaostalim. I punoo je takvih parazita tak da treći put nema šanse sve dok ne dođemo do dna. Jedini način da se to dogodi prije je lustracija no svatko onaj koji je spomene nestane sa političke scene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije