Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽENE U CRNOM

Aktivistice iz Beograda otvoreno poručile: Tražimo odgovornost Srbije i JNA za stradanja u Vukovaru

Foto: Žene u crnom
1/2
21.11.2020.
u 06:58

U Srbiji je iskrivljena percepcija događanja u Vukovaru. Samo oko 20 posto građana vjeruje da su u Vukovaru počinjeni ratni zločin

Uz svu bol i prisjećanja na ubijene i nestale u Vukovaru 1991. godine pomalo tiho i bez previše pompe prolazi informacija kako već godinama unazad vijenac u spomen na ubijene i nestale u Vukovaru polaže i udruga Žene u crnom iz Srbije. Zbog epidemije koronavirusa njih ove godine nije bilo u Vukovaru, ali su zato imale svoje aktivnosti u Beogradu gdje su još jednom ukazale na zločine i nestale u Vukovaru 1991. godine. Tako su 18. studenoga, u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, organizirale mirovnu akciju u crnini i šutnji pod nazivom „Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru“. Tom prigodom istaknuti su transparenti na kojima je pisalo “Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru“, „Solidarnost“, „Odgovornost“ kao i transparent sa slikom razrušenog grada i podacima o stradanju. Izvedena je i scenska akcija: na pločniku je solju napisano: Vukovar (1991. – 2020.).

Zahtijevaju suđenje za logore

– Žao nam je što zbog epidemioloških mjera ove godine nismo mogli prisustvovati komemoraciji u Vukovaru. I ovom prigodom izražavamo suosjećanje i solidarnost s obiteljima žrtava, građankama i građanima Vukovara, navode iz ove srbijanske udruge podsjećajući kako je 19. rujna 1991. jedan od najsramnijih događaja u povijesti Beograda kada je velik broj Beograđana izašao na ulicu kako bi bacali cvijeće pred tenkove i tako ispratili Prvu gardijsku oklopnu brigadu koja je krenula u pohod na Vukovar.

VIDEO: Vukovarski vodotoranj bio je pogođen s više od 600 neprijateljskih projektila i postao simbol stradanja i otpora grada

Ističu kako je u povodu 29 godina od stradanja Vukovara i svih počinjenih zločina država Srbija dužna utvrditi odgovornost bivše JNA te pokrenuti sudske postupke za zločin urbicida u Vukovaru. Traže da se utvrdi puna istina o nestalima otvaranjem arhiva Vojske Srbije i otkriju grobnice hrvatskih žrtava u Srbiji, ali i da se pokrenu sudski postupci za osnivanje logora i za ubijanje i mučenje hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu. Traže i postavljanje spomen-ploča na mjestima logora u Stajićevu i Begejcima kao i da se podrže drugi vidovi simboličkih reparacija žrtvama i njihovim porodicama te da se pokrene zakonska zabrana glorifikacije i rehabilitacije osuđenih za ratne zločine počinjene u Vukovaru i svim drugim mjestima.

– Ako se država Srbija ne suoči s teretom zločina u prošlosti, građanke i građani Srbije će i dalje biti taoci politike koja je nekada dovela do rata, a sada nastavlja opravdavati rat i ratne zločine. Istina o zločinima počinjenim u ratovima devedesetih godina ne smije biti sahranjena zajedno sa žrtvama, a njihovi inspiratori, organizatori i izvršitelji ne smiju izbjeći moralnu, političku i kaznenu odgovornost. To je preduvjet pravednog mira i regionalne stabilnosti – ističu Žene u crnom.

Staša Zajović, jedna od osnivačica udruge, podsjetila je kako su Žene u crnom osnovane u listopadu 1991. upravo radi Vukovara i stradanja u tome hrvatskom gradu. Podsjeća kako su i tada tražili da se prekinu stradanja u Vukovaru te su danima čitana imena poginulih u Vukovaru i Slavoniji.

– Odmah smo postali trn u oku mnogima jer smo davali prostor ljudima koji su, po njima, bili nevidljivi, izbrisani i nebitni. Nosili smo crninu ne samo zbog smrti nama bliskih osoba nego i radi svih žrtava rata. Tada je bilo zaista teško, ali danas je u Srbiji na snazi gora propaganda nego 90-ih. Doslovce je sve pod kontrolom. U Vukovaru je 18. studenoga bio Veran Matić i rekao ispravne stvari. Međutim, u isto vrijeme osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin, član Glavnog odbora vladajućeg SNS-a, izdaje knjige i gostuje na televizijama – kaže Zajović.

Teško do financija i prostora

Dodaje kako Žene u crnom imaju svoje aktiviste širom Srbije i da se oni javljaju s raznim akcijama. Međutim, i dalje su smetnja mnogima pa tako njihove akcije, kao i ovu 18. studenoga u Beogradu, osigurava veliki broj policajaca. Na koji način se ova udruga tretira u Srbiji govori i podatak kako trenutačno imaju 13 sudskih postupaka na raznim sudovima kao i da ne dobivaju nikakva sredstva od države. Zajović kaže kako joj ne pada na pamet tražiti sredstva od države, ali zato apliciraju na razne međunarodne natječaje. Imaju i problem s prostorom do kojega jako teško dolaze jer ih čelnici gradova i općine ne vide niti prepoznaju.

– Navikli smo na to i to nam nije novo. Ne dobivamo niti ikakva sredstva iz Hrvatske, ali zato bilježimo dobru suradnju s nizom nevladinih udruga i pojedinaca – kaže Zajović.

Interesantno je i da iako su iznimno aktivne po pitanju nestalih i osude ratnih zločina, ali da ikada nisu dobile nikakvu nagradu ili priznanje od Grada Vukovara ili pak Vukovarsko–srijemske županije unatoč činjenici što je o počinjenim zločinima i stradanjima mnogo teže govoriti u Beogradu nego u Vukovaru i Hrvatskoj.

– Sljedeće godine je 30 godina od stradanja Vukovara i mi smo već sada počeli s pripremama za tu okruglu obljetnicu. Želimo još glasnije i snažnije progovoriti o stradanju Vukovara u Srbiji, ali i odgovornosti Srbije, JNA i ondašnjih civilnih vlasti. U Srbiji je iskrivljena percepcija događanja u Vukovaru. Svega 20-ak posto građana, kako je pokazalo jedno istraživanje, vjeruje da su u Vukovaru počinjeni ratni zločini, To je žalosno – zaključila je Zajović.

VIDEO: Premijer Plenković u Vukovaru: “Hrvatska ima snage za iskorake koji su važni za suživot, pomirdbu i povijesnu istinu.”

Ključne riječi

Komentara 25

MP
miroslav.petkovic.7564
07:06 21.11.2020.

Svaka cast ovim hrabrim zenama koje su same riskirale da ne budu ubijene ili sikanirane od Slobe ili Seseljevaca.

K3
Krešimir_3007
08:24 21.11.2020.

ovakve osobe, ako je tekst točan, su sol svijeta. one čiste i podižu vrijednosti nacije. uopće je nebitno vole li ili ne vole Hrvate. one vole svoju naciju boreći se za istinu, suočavajući se sa zločinima njihove nacije. U Vukovaru su, nepotrebno je to uopće pisati, počinjeni strašni, neljudski, neshvatljivi zločini ( i s tim se ništa u domovinskom ratu ne može usporediti), ali pravi smisao djelovanja tih žena je da njihova nacija kroz suočavanje s istinom postane bolja. imaju li svi snage za rako nešto?

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
07:31 21.11.2020.

Naravno to ne traže aktivistice iz Zagreba rada borić, sarnavka, veljača, vlatka pokos, documenta, pusićka..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije