Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Aktivisti: Takva intervencija na komunalni prekršaj je svinjarija

11.02.2010.
u 20:46

Ovo nije kraj, naći ćemo načina kako se suprotstaviti ovom projektu, poručio je Celakovski. Nije primjereno da na komunalni prekršaj pošalju policiju jer Varšavska nije bila blokirana, ocijenio je.

ZAGREB - Na jutrošnje uklanjanje kontejnera iz Varšavske ulice u Zagrebu prosvjednici su reagirali hitnom konferencijom za novinare ispred zagrebačke Gradske skupštine, ispred koje je Teodor Celakovski, predsjednik udruge Pravo na grad, izjavio da je intervencija policije trajala dva i pol sata te da je neprimjereno da na takvu vrstu prosvjeda, koja je nenasilna i mirna, pošalju 100 interventnih policajaca u 15 vozila.

- Zahtijevamo da zastupnici koji će danas održati sjednicu u Skupštini grada Zagreba stave kao točku dnevnog reda i akciju policije prema volonterima i njihovoj obrani Varšavske. Ovakva intervencija na komunalni prekršaj je politička svinjarija - istaknuli su.

Ovo nije kraj, imamo načina kako zaustaviti Horvatinčića

Horvatinčić još ne može početi s gradnjom jer sve žalbe na njegov projekt nisu riješenje. Ovo nije kraj, naći ćemo načina kako se suprotstaviti ovom projektu, poručio je Celakovski. Nije primjereno da na komunalni prekršaj pošalju policiju jer Varšavska nije bila blokirana, ocijenio je.

Na konferenciji za novinare također je izneseno da je djelovanje policije dokaz da živimo u totalitarnoj državi, a iza intervencije stoje sam ministar policije Tomislav Karamarko te premijerka Jadranka Kosor.

Dolazak Milana Bandića, zagrebačkoga gradonačelnika, na sjednicu Skupštine organizatori konferencije, pokraj kojih je prošao bez riječi, "pozdravili" su burnim negodovanjem i dobacivanjem.  

Kregar: Tražim od Skupštine osudu djelovanja policije

Sasvim neočekivano, početak današnje sjednice zagrebačke Skupštine počeo je komentarima na jutrošnja događanja oko djelovanja policije prema prosvjednicima u Varšavskoj ulici. Potpredsjednik zagrebačke Skupštine Josip Kregar prvi je uzeo riječ govoreći da se ne mogu ignorirati zahtjevi prosvjednika upućeni Skupštini grada te da prosvjednici opravdano traže da zastupnici zauzmu stav prema cijeloj situaciji.

Kregar je zatražio da se u zaključku Skupštine osudi postupanje policije jer je, ustvrdio je, prosjed osnovno ljudsko pravo. Jurica Meić, šef zastupnika Kluba SDP-a u zagrebačkoj Skupštini, pozvao je sve klubove zastupnika da imenuju jednog člana kako bi se napisao tekst o cijeloj situaciju, o čemu će u vidu zaključka Skupština glasovati.

Ćiro Blažević protiv prosvjeda

Šef Kluba zastupnika HDZ-a Jasen Mesić poručio je SDP-u da je Skupština pravo mjesto jer su svi problemi oko prijekta Cvjetnog prolaza krenuli iz te skupštinske dvorane.

- Podsjećam, većinu u skupštini imao je SDP kada je izglasovan projekt Cvjetni prolaz. Da su principijelni, u SDP-u nikada Milana Bandića ne bi kandidirali za gradonačelnika - komentirao je Mesić.

Riječ je uzeo i HDZ-ov zastupnik Ćiro Blažević, prvi put od kada je izabran u zagrebačku Skupštinu, iznijevši kako je protiv svega jer bi osuda djelovanja policije prema njemu bila politička akrobacija. Kako je istaknuo, kada se jednom nešto izglasuje u Skupštini, ne bi imalo smisla da se ponovno ruši I preispituje jer se tako onda može sa svakom odlukom.

Koordinator udruge Zajednica Humanitas Zoran Oštrić u svom je blogu u sitne jutarnje sate zabilježio kako je izgledala policijska akcija:

U 4.02 sata primio sam SMS poruku: "Počelo nasilno uklanjanje kontejnera u Varšavskoj, dođite svi, tko može".

Posljednje vijesti (4.55): Interventna policija uhitila je sve koji su bili u kontejnerima. Kontejnere su podigli na kamion, ali još stoji tamo, jer aktivisti tijelima blokiraju izlaze iz Varšavske. Ogradili su prostor na kojem su bili kontejneri žutom trakom. Tomislava Tomaševića Senfa, predsjednika Zelene akcije, koji je ušao u taj prostor, četvorica specijalaca zgrabili su i odnijeli. Razbili su kip trojanskog konja, koji je tu stajao od jučerašnjeg prosvjeda.

Danas se pozivaju svi aktivisti da dođu tijekom dana i da sudjeluju u živom zidu, koji će trebati stalno održavati, da se ne dopusti početak radova.

Ovo je akcija građanskoga neposluha protiv bahate vlasti koja radi protiv javnog interesa. Sudjeluj! Dođi u Varšavsku. Širi informaciju dalje.

Komentara 30

OB
-obrisani-
03:38 12.02.2010.

Kalo je samo zalosno gledati i bti nemocan u situaciji kada se prljava politika i doslovno prelama preko ledja nase nevine djece.

OB
-obrisani-
03:49 12.02.2010.

.Počelo je opet! Noćna hapšenja, cenzura, odvođenje viđenijih ljudi samo ovog puta ne zbog ideologije nego zbog novaca i moći.

PO
podravec
12:43 12.02.2010.

internet, dobro dam pogodio, jer inaće bi mi naveo koji su to javni interesi umjesto vrijeđanja. To već dosta govori od kojih si ti Zagrepćana, je pravi su kulturni ljudi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije