Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trump poručio Appleu:

Ako vam smetaju carine iz Kine, vratite proizvodnju u SAD

Apple
Foto: MIKE SEGAR/REUTERS/PIXSELL
11.09.2018.
u 14:07

Trgovinski rat SAD-a i Kine uvelike će se odraziti na američki tehnološki sektor. A Trump je pozvao Apple da proizvodnju vrati kući

Američkog predsjednika Donalda Trumpa ne zanima previše kako će se trgovinski rat s Kinom koji je pokrenuo odraziti na domaće tvrtke koje mahom svoju proizvodnju imaju u Kini. Nakon prvog paketa u vrijednosti od 200 milijardi dolara, sada je dodao novi vrijedan 267 milijardi dolara. Apple, najvrednija svjetska kompanija, u ovom je slučaju uvelike izložena i već su upozorili da bi neki njihovi proizvodi koji su obuhvaćeni carinskim planom mogli poskupjeti.

No Trump se ne da zbuniti i tvitom im je poručio neka jednostavno proizvodnju presele kući ako ne žele plaćati carinu na uvoz vlastitih proizvoda. Naime, kako stvari sada stoje, nove namete Apple bi mogao plaćati na svoj sat, slušalice, kao i na zvučnike koji se također proizvode u Kini. A sve to u sklopu prvog paketa carina na 200 milijardi dolara vrijedne robu koja bi trebala biti uvedena ovih dana. Rješenje da takvo što izbjegnu američki predsjednik vidi jedino u tome da Apple proizvodnju u Kini jednostavno prekine i počne proizvoditi u Sjedinjenim Državama. Trump je tvitao: “Cijene Appleovih proizvoda mogle bi se povećati zbog carina na uvoz iz Kine, ali postoji jednostavno rješenje s nula posto poreza. Proizvodite u SAD-u umjesto u Kini. Počnite graditi tvornice sada.”

Apple je uistinu poprilično izložen u potencijalnom trgovinskom ratu carinama. Osim što većinu svojih proizvoda izrađuje upravo u Kini, kinesko tržište iznimno im je važno za prodaju te bi mogli i tamo biti obuhvaćeni nametima kineskih vlasti u sklopu odgovora SAD-u. Najunosniji Appleov proizvod, smartfon iPhone, mogao bi biti obuhvaćen drugim paketom carina koje je Trump predložio ovoga vikenda. Prodaja iPhonea činila je, naime, dvije trećine prihoda Applea odnosno 229 milijardi dolara u posljednjoj fiskalnoj godini, piše The Guardian.

Tehnološki sektor uvelike je na udaru u trgovinskom ratu. U lipnju je Trump nametnuo 25 posto carina na 50 milijardi dolara vrijednu kinesku robu, većinom industrijske strojeve, elektroničke dijelove i poluvodiče.

Drugi paket od 200 milijardi dolara uključuje neke proizvode za široku potrošnju kao što su fotoaparati i uređaji za snimanje, prtljaga, torbe, gume i usisivači, koji će biti podložni carinama od 10 do 25 posto. U Appleu, ali i Intelu tvrde da je ugrožena konkurentnost, ali i inovativnost te usvajanje i implementiranje novih tehnologija poput 5G mreža.

Komentara 11

DU
Deleted user
14:30 11.09.2018.

Eto odgovara tko stoji iza ismijavanja i napada na predsjednika Trumpa. Ovakve tvrtke to financiraju, one su odgovorne za cenzuru koja se uvodi na internetu pod izlikom da su Rusi namjestili izbore. Takvim tvrtkama je Trump uzeo veliki dio novca uvođenjem carina, ali radnici će i dalje raditi u Sweatshopu.

SD
sdpesticid
21:03 11.09.2018.

tko još nije shvatio, trump želi otvoriti radna mjesta i rasteretiti socijalni sustav, ojačati industriju ali i zadržati naprednu tehnologiju doma. između ostalog, povoljni carinski odnos spram sad-a koji su drugi imali nije pošten.

KK
Kvrgava Klada
14:58 11.09.2018.

Trump je budala ako misli da će Apple vratiti tvornice u SAD i zaposliti 100000 ljudi. Ako i vrate tvornice (zašto kada je SAD minijaturno tržište u usporedbi s kineskim), te će tvornice biti visoko automatizirane i zaposlit će 100 ljudi i to super obrazovanih i sposobnih. Sva sila jadne sirotinje će i dalje biti neobrazovana. A što ako Apple preseli upravu u neku drugu državu i ostavi proizvodnju u Kini?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije