Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOĆE LI ODRŽATI OBEĆANJE?

Ako Trump pokrene trgovinski rat, evo kako će Kina odgovoriti

trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
14.11.2016.
u 09:22

Američki i kineski predsjednik tijekom telefonskog razgovora "uspostavili jasan osjećaj međusobnog poštovanja".

Tijekom kampanje za Bijelu kuću, Donald Trump je obećavao da će se obračunati s Kinom i postaviti "obrambenu" carinu 45% na kineski uvoz te službeno proglasiti njihovu valutu manipulatorskom.

Novi američki predsjednik također je Peking optužio za "najveću krađu u povijesti", a državne novine Global Times poručile su kako bi uvođenje takve carine bila teška pogreška. U tekstu se navodi kako bi u slučaju rušenja njihova trgovinskog sporazuma novi predsjednik bio "osuđen" zbog njegove "lakomislenosti, neznanja i nesposobnosti".

Navode i kako bi nova carina izazvala "protumjere", piše Guardian.

– Narudžba Boeinga bit će zamijenjena Airbusom. Prodaja američkih automobila i iPhonea će pretrpjeti neuspjeh, a zaustavit će se uvoz soje i kukuruza. Kina također može ograničiti broj kineskih studenata u SAD-u – stoji u tekstu objavljenom u Global Timesu koji upozorava da mu takav pristup "politički neće donijeti ništa dobro".

Ovaj tekst došao je nekoliko sati nakon što su Donald Trump i Xi Jinping održali razgovor. U priopćenju je stajalo kako su čelnici tijekom telefonskog razgovora "uspostavili jasan osjećaj međusobnog poštovanja" te da je novoizabrani predsjednik Trump izjavio kako vjeruje da će dvojica čelnika "imati jedan od najsnažnijih odnosa".

>> Trump: Protjerat ćemo 3 milijuna ilegalnih imigranata i dignuti zid na granici s Meksikom

>> Trump odbio primati predsjedničku plaću od 400 tisuća dolara

Komentara 16

ZG
zorbas.grk
09:39 14.11.2016.

hoće li ovo hoće li ono.....strpite se malo , ne blatite ga !!

BK
B Kosa
10:08 14.11.2016.

jos prija vise godina Kina je imala trgovinski suficit sa SAD od 200 milijardi americki dolara, pa Amerika mora nesto ciniti

KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
09:38 14.11.2016.

Vrijeme će donesli svoje .Kinu se vise Nemoze zaustaviti ona je uspjela i nitko je vise neće srušiti jer cijeli svijet zavisi o Kini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije