Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lovro Kuščević:

'Ako treba, referendumskim inicijativama produžit ćemo rok za kontrolu potpisa'

Lovro Kuščević
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
14.11.2018.
u 14:27

Luka Mlinarić rekao je kako takvo očito opstruiranje referenduma o promjeni izbornog sustava znači da "premijer Andrej Plenković hrvatskim građanima želi ukrasti referendum"

Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević najavio je danas da će referendumskim inicijativama po potrebi biti produžen rok za provjeru potpisa.

Kuščević je to izjavio novinarima nakon što se građanska inicijativa Narod odlučuje požalila da im je Ministarstvo uprave dalo pet sekundi za provjeru svakog potpisa, odnosnom po šest sati za svako referendumsko pitanje, što je vrijeme u kojem je nemoguće provjeriti 80.000 potpisa.

Lovro Kuščević
1/3

"Plenković građanima želi ukrasti referendum"

Koordinator inicijative Luka Mlinarić rekao je da su im iz Ministarstva uprave omogućili uvid u navodno nevažeće potpise u samo dva dana - 27. studenog za prvo i 28. studenog za drugo referendumsko pitanje, svaki dan samo po 6 sati.

"Dakle, za uvid i provjeru ukupno više od 80.000 navodno nevažećih potpisa volonteri će imati na raspolaganju samo 12 sati", naglasio je Mlinarić dodavši kako takvo očito opstruiranje referenduma o promjeni izbornog sustava znači da "premijer Andrej Plenković hrvatskim građanima želi ukrasti referendum".

Kuščević odgovara kako je "što se Vlade tiče, ta stvar završena" jer je Ministarstvo upravo sastavilo izvješće, koje je Vlada prihvatila i uputila ga u Sabor.

"Ne gledam ove njihove predstave za javnost niti ih imam namjeru komentirati. Sukladno zaključku Vlade, svi imaju pravo uvida, tako i oni. U pozivu lijepo piše da je za svaku inicijativu zakazan jedan dan, i ako im to nije dovoljno imat će priliku po potrebi produžiti taj rok", kaže Kuščević.

Narod odlučuje se nije prijavio za uvid u potpise do zadanog roka, a onda smo ih kasnije molili i pisali mailove da se ipak prijave i dođu na uvid, tako da će na kraju ipak doći na uvid, dodao je.

Provjera potpisa će biti nadzirana

Najavio je i da će njihova provjera potpisa biti nadzirana. "Cijelo vrijeme kontrole potpisa, uz predstavnike inicijativa bit će stručna služba iz Agencije za zaštitu osobnih podataka koja će pratiti da ne bi došlo do nekakve povrede Zakona o zaštiti podataka", rekao je Kuščević.

Komentirajući podatak da je u zadnje dvije - tri godine u javnoj upravi zaposleno 2700 ljudi, Kuščević je podsjetio da kod zapošljavanja u državnim službama vrijedi pravilo "dva za jedan", uz iznimku zapošljavanja na EU-ovim projektima, ali te plaće ne opterećuju hrvatski proračun nego se financiraju iz EU projekata.

"Projekti koje provodi Ministarstvo uprave, poput digitalizacije i povećanja kvalitete i kompetencije, sigurno će dovesti do smanjivanja broja državnih službenika. Nemojmo zaboraviti da je Vlada najavila, a iduće godine će i provesti spajanje 54 zavoda, agencija i instituta, što će rezultirati smanjenjem broja zaposlenih", ustvrdio je.

Rade se programi za otpremnine, a iduće godine ide i spajanje ureda državne uprave sa županijama, tu se također radi program za otpremnine jer se očekuje smanjenje broja zaposlenih.

Vlada radi i na racionalizaciji javne uprave i njezinoj učinkovitosti, kako bi bila pravi servis građanima Hrvatske, poručio je.

Pogledajte video - Narod odlučuje predaje 405.342 potpisa za prvo i 407.469 potpisa za drugo referendumsko pitanje:

Komentara 11

PO
pozornik66
14:50 14.11.2018.

Udba je naša sudba

Avatar majmunranko
majmunranko
16:04 14.11.2018.

Dakle, građani su uredno dali svoje podatke građanskoj inicijativi za točno određenu svrhu, a to je referendum. Građanska inicijativa je potpise prikupila i proslijedila ministarstvu uprave. Ministarstvo uprave je reklo da potpisa nema dovoljno, i sad se to isto ministarstvo poziva na zakon o zaštiti osobnih podataka kako građanska inicijativa, koja je i prikupljala potpise, ne bi mogla usporediti prikupljene potpise s kopijama, jer se, kao, po zakonu prikupljeni potpisi ne smiju kopirati? Dakle, Kušćević je mogao doslovno sve prikupljene potpise baciti u smeće, izmisliti 40 tisuća nevažećih potpisa, i nema toga tko bi to mogao dokazati? Ljudi, shvatite, s hadezeovsko-četničko-udbaškom bagrom nema labavo, ovom smrdljivom nedojebanom rumenom krmku Kušćeviću treba jebati udbašku mater dok ne postane anemičan.

Avatar Roy Bean
Roy Bean
16:00 14.11.2018.

Ovaj Lovro mi izgleda kao onaj anđel, mislim da se zvao Lucifer.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije