Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprez

Ako ste primili ovaj račun, dobro ga proučite! Niste ga dužni platiti

Foto: Screenshot/Zazubice
30.01.2019.
u 21:26

Naizgled obvezujući nalog za plaćanje, naslovljen kao 'Upis u Elektronički registar gospodarstvenika' ovih dana stiže na adrese hrvatskih poduzetnika

Naizgled obvezujući nalog za plaćanje, naslovljen kao ''Upis u Elektronički registar gospodarstvenika'', ovih dana stiže na adrese hrvatskih poduzetnika. Međutim, nije riječ o nekom novom državnom registru u koji ste se obavezni upisati tako da račun možete zanemariti. Za brzopotezno plaćanje dodatno vas može motivirati takozvana 'povlaštena naknada' za upisnik u registar, koju nude 14 dana od zaprimanja uplatnice. Informacija da ponuda nije obvezujuća može se iščitati tek iz zadnje rečenice dopisa, tko uopće dođe do nje, prenosi Zazubice.

– Ponuda naslovljena na primatelja nije prenosiva, nije je moguće koristiti umjesto računa za otpis troškova te nije obvezujuća, sukladno Stavku 3., Članka 10. Općih uvjeta.

Video – Kako građani nezakonito smanjuju račune za plin i struju

 

Dokument treba dobro proučiti kako bi se uopće došlo do zaključka da je on neobvezujući za primatelja. 

– Nedopustivo je da se kolege obrtnici na ovaj način dovode u zabludu. Sve upućuje na to da je riječ o službenom dopisu i da je riječ o državnom registru, a iza svega stoji privatni registar i oni naplaćuju upis. Trebalo bi zabraniti imena domene tipa eRegistar privatnoj firmi jer su u pitanju opći pojmovi. Također, treba uvesti obavezu da svi privatni dopisi imaju velikim tiskanim slovima upozorenje da nije riječ o službenom dokumentu – ističe obrtnik Damir Juretić, pročelnik Sekcije kemijskih čistača Udruženja obrtnika grada Zagreba.

Da upisnina za eRegistar nije obavezna te kako nije riječ o državnom registru, upozorili su i iz Sekcije te Ceha intelektualnih usluga, koji u Zagrebu okuplja više od dvije tisuće obrta.

Foto: Screenshot/Zazubice

Ključne riječi

Komentara 25

Avatar superadresa
superadresa
22:20 30.01.2019.

otvorio dam j.d.o.o. (jado po domaćem) i još nisam dobio ni rješenje već mi stiže na adresu ta koverta s tom uplatnicom. (dobra veza na trgovačkom sudu). kad idem ja provjeriti u registar ko se to tako dobro sjetio kad ono: A.K..... jedan varalica koga ja poznajem. ostao mi dužan para, imao djevojku M. koja voli konje- kasačke, bavili se mutnim poslovima

ME
Mesko
06:32 31.01.2019.

Opet pila okrenuta naopako. O tome se moraju brinuti "institucije sistema" i odmah hapsiti prevarante. Ali ne, jeftinije je to prebaciti na potrošače, neka se oni sa time bave. Isto kao i sve ostalo: briga moja, pređi na drugog.

MI
mica1111
21:59 30.01.2019.

To sam i sam dobila i već krenula plaćat,pa sam malo bolje pročitala i imala kaj vidit.Prevara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije