Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zoran Milanović

Ako smo sinoć pristali na sve, na 7 ministarstava Mostu, zašto bismo ih poslije vrbovali?

SDP, konferencija
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/9
22.12.2015.
u 14:13

Njihovi zahtjevi nisu bili mali, a pregovarači su izuzetno tvrdi. Tražili su osam ministarstva, a dobili sedam. Tražili su ministarstva uprave, poljoprivrede, policije, gospodarstva, promet, pravosuđe, zaštitu okoliša

Zoran Milanović održao je konferenciju za medije koalicije Hrvatska raste nakon što je Božo Petrov u ime Mosta prekinuo daljnje pregovore s njima.

– Još u izbornoj noći rekao sam da je Most naš partner jer nema povratka na staro. Zajedno bismo činili veliku stabilnu vladu i preferencije u anketama govorile su da javnost takvu vladu podržava.

Sinoć smo s Mostom završili razgovore u kojima smo sve finalizirali, to znači da smo se dogovorili oko raspodjele svih ministarstava. Njihovi zahtjevi nisu bili mali, a pregovarači izuzetno tvrdi. Tražili su osam ministarstva, a dobili sedam – ministarstva uprave, poljoprivrede, policije, gospodarstva, promet, pravosuđe, zaštitu okoliša. Na kraju i uz objašnjenje da nije baš uobičajeno da MUP i cijeli represivni aparat bude u rukama jedne osobe, pristali smo i na to. Na sve – rekao je Milanović.

– Postavlja se logičko pitanje koga bi uopće zvali u toj situaciji, što smo trebali – dati još 5 ministarstva ili da izađemo iz vlade? Priče da je netko nekoga zvao nemaju smisla pa pristali smo na sve što su tražili – rekao je Milanović i dodao:

– Neka se izjasne na koga je vršen pritisak.

O pitanju pritiska na mostovce Zoran Milanović tvrdi da je postavio i nekoliko dana prije.

– Na zajedničkom sastanku koalicije Hrvatska raste i Mosta postavio sam pitanje svima je li itko s naše strane vršio pritisak prema njima, počevši od Strenja Linić nadalje, da svi čuju. Odgovor svih je bio ne. Jučer sam krenuo s pitanjem koje mi se činilo važnim:

– Ja vas molim da mi kažete možete li vi sa srcem i želucem ići s nama u koaliciju. Svi su rekli da. Zahtjevi su bili veliki, bila je spomenuta i Hrvatska narodna banka, i Apis i DUUDI... Svi njihovi zahtjevi išli su na gotovo sve. Morali su birati između ministarstva prometa ili gospodarstva, čak smo razgovarali i o tome tko bi iz Mosta bio u užem kabinetu Vlade. Tražili su cijeli paket – rekao je Milanović.

Kaže da je koalicija Hrvatska raste ponudila sve svoje potpise, i ne samo svoje nego i potpise manjinaca koji su Milanoviću dali podršku, a on ju je egzaktno prenio Petrovu.

– Odbili su rekavši da im treba još vremena. Danas tijekom konzultacija, svi naši partneri, IDS, manjine  i treći, ponovili su da podržavaju Petrova. U toj situaciji govoriti da zivkamo okolo je smiješno. Bili smo kod predsjednice, ništa novo. Sad je sve na njoj, da pokaže da je državnica ili će dopustiti da prevladaju neke druge metode – rekao je Milanović i dodao da ga Petrov danas nije nazvao nego poslao poruku s pitanjem zbog čega vrbuju njegove ljude.

– U ovom trenutku HDZ provodi svoju policijsko-obavještajnu operaciju – rekao je Milanović.

Na pitanje novinara jesu li spremni na nove izbore, rekao je da jesu, ali da to ovisi o predsjednici.

Zbog čega ste pristali na tolike zahtjeve Mosta i je li to fer prema vašim biračima?

– Zato da formiramo vlast i počnemo raditi. Je li fer, možda i nije – rekao je Milanović.   

>> 'To što govori Petrov potpuno je nelogično. Ne znamo zašto Most izlazi iz pregovora'

Komentara 301

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
14:20 22.12.2015.

Kad je Partija došla na vlast drugačije, osim prevarom?

Avatar Marceluswallace
Marceluswallace
14:17 22.12.2015.

Vrbovali ste ih upravo zato što im niste htjeli dati 7 ministarstava

DU
Deleted user
14:20 22.12.2015.

Tebi mogu vjerovati ljudi koji su u teskom intelektualnom zaostatku. U lazi su kratke noge bivsi premijeru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije